Sağlık teklifine AK Partili eski vekilden itiraz

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu sağlık teklifi 2013 yılında getirilen yardımcı eczacılığı kaldırıyor. Bu duruma eski AK Parti Milletvekili Mehmet Domaç itiraz etti. Domaç, “Yardımcı eczacılığın izninin kalması gerekir çünkü eczanede çalışacak insanlar açısından gerekir" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti eski İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, 2013’de getirilen yardımcı eczacılık düzenlemesinin daha uygulanmadan kaldırılmasına itiraz etti.

AK Parti’den iki dönem İstanbul Milletvekilliği yapan Mehmet Domaç, sağlıkla ilgili 45 maddelik yasa teklifinin görüşmelerine Türk Eczacılar Birliği temsilcisi olarak katıldı. AK Parti milletvekilli olduğu 2012 yılında oy birliğiyle değiştirilen Eczacılık Kanunu’nu ile “yardımcı eczacılık” kavramının getirildiğini söyleyen Domaç, bunun uygulanmadan kaldırılmak istenmesini eleştirdi. Domaç, “Yardımcı Eczacılığın geliş nedeni sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılmasıdır. İkincil faktörü de eczacı istihdamının artırılmasıdır. Şimdi, bu kanunla yardımcı eczacılık uygulanmadan kaldırılıyor. Peki, ne yapılması gerekiyordu da uygulanmadı? Sağlık Bakanlığımız küçük bir düzenleme yapacaktı, o yapılamadı” dedi.

'TEKLİFİ DEKANLAR İSTEDİ'

44 eczacılık fakültesi bulunduğunu ancak bunların büyük bir kısmında nitelikli eczacı yetiştirecek kadroya sahip olmadıklarını söyleyen Domaç, “Daha önce eczacılık fakültesinde öğretim üyeliği yapan biri olarak ve yurt dışında eczacılık fakülteleri kurulurken danışmanlık yapan biri olarak bunu çok rahatlıkla söyleyebiliyorum. Burada, kanunun gerekçesinde, beş yıla çıktı eczacılık fakültesi, onun için bu işe gerek yoktur; kanunun gerekçesinde staj vardır, bu işe gerek yoktur yazılmış. Ben bunun nereden yazıldığı biliyorum. Dekanlar kurulunun Sağlık Bakanlığına başvurmasıyla yapılmıştır” dedi. Nitelikli bir sağlık hizmetini yükseltmek amacıyla düzenleme yapıldığını hatırlatan Domaç, “yardımcı eczacılık kalkmasın. “Kaldıracağız zorunluluğunu” diyorlarsa buna şöyle bir şey söyleyemem. Bence zorunlu olması gerekiyor” dedi.

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN İLAÇLAR 

Domaç yasadaki yurt dışından ilaç getirmeye dönük düzenlemeye de itiraz etti. Domaç, “Bu ilaç getirme işi ciddi ellerle, gerçekten sağlık hizmeti anlamında verilmelidir. Üzerinden kâr mekanizması sağlamak, bunun üzerinden kâr mekanizmasıyla bakmak önüne geçilemeyecek sıkıntılar yaratır… Şimdi yüzde 3’le bu iş yapılsın, yapsın herkes, kim yapıyorsa yapsın mühim değil ama bu işin kâr amacıyla yapılması doğru bir yaklaşım değildir, onun altını başka bir şekilde çizeyim isterseniz: Hastalar yaratılır ve hastalara yönelik ilaçlar ortaya çıkarılır falan, biz bunun hepsini biliyoruz da burası çok fazla üzerinde konuşmaya uygun bir yer değil” dedi.

YARDIMCI GİDİYOR AMA İKİNCİ ECZACI VAR

Domaç'ın “Yardımcı eczacılığın izninin kalması gerekir çünkü eczanede çalışacak insanlar açısından gerekir. İkincisi, bu reçetesiz ilaç işinde eczanelerin üstüne basmayın, basarsanız eczacıların gördüğü eğitim, hepsi boşa gider” itirazına Sağlık Bakanı Yardımcısı Muhammet Güven yanıt verdi. Güven, “Yardımcı eczacılık kalkıyor ama ikinci eczacılık duruyor. İkinci eczacılık, ikinci eczacılar anlamına da geliyor. Yönetmeliğe baktığınızda ikinci, üçüncü, beşinci, eczacılar çalıştırabiliyor. Buna engel durum yok, eğer ihtiyacı varsa rahatlıkla çalıştırabilir. Zaten daha sonra kendileri görünce bundan vazgeçtiler” dedi.