Duvar Arkası: Metrobüs tipi yasama... Boş bulan oturuyor!

Yeni tadilattan çıkan Meclis Genel Kurulu yakında yeni bir tadilata girebilir: Yer yok! MHP'li vekil: Affı kuşa çevirecekler, öyle görünüyor... Akşener ameliyat sonrasındaki ilaçları nedeniyle 5 kilo verdi... Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan sonra Devlet Opera ve Balesi de Külliye'de açılışa gidiyor! Kapanan Başbakanlığın personeli: Yıllarca devlete hizmet etmiş insanlar olarak bu muameleyi hak etmiyoruz... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

MECLİS’TE 'METROBÜS TİPİ' YASAMA

TBMM İç Tüzüğü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’ne göre değişti ama Meclis’in yeni sistemle sınavı bitmedi. Genel Kurul’daki yasa görüşmelerine bürokrat olarak kimlerin katılacağıyla ilgili soru, henüz yanıt bulmadı. Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasını öngören yasa teklifi görüşmelerine TBMM Bütçe Başkan Yardımcısı'nın katılması tartışma yarattı. Muhalefetin tepkisi üzerine Meclis Başkanvekili Levent Gök, “katılımcılarla ilgili boşluk olduğunu” kabul ederek bürokratı Genel Kurul’dan çıkardı.

Komisyon sıralarındaki oturma yerinin 25 kişiden 10 kişiye düşürülmesi de tartışma yarattı. CHP’li Özgür Özel, bu durumu Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a ilettiğini, Yıldırım’ın da şakacı üslubuyla “Ya, gelirler. Kimi ayakta durur” dediğini aktardı. Bu yaklaşımı kabul etmediklerini belirten Özel, “Böyle metrobüs tipi bir yasama yapamayız. Bu eksikliğin ortadan kaldırılması gerekiyor. Meclisin tasarımında bile bu kadar özensiz davranılınca, metrobüs tipi yasamaya alışılınca, boş bulunan yere de aklına esen oturmaya başlıyor” dedi. Tartışma konusu olan bu durum yeniden ele alınacak. Genel Kurul’daki fiziki durum değerlendirilerek bir çözüm aranacak. Sandalye artırımı kararı verilirse daha yeni tadilattan çıkan Meclis Genel Kurulu yakında yeni bir tadilata girebilir.

'AFFI KUŞA ÇEVİRECEKLER'

MHP’nin 5 yıl indirim öngören “şartlı ceza indirimi” teklifi iktidarın kararını bekliyor. AK Parti ve Adalet Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaları yakından izleyen MHP’li yöneticiler, “Macun tüpten çıktı. Kimse bunun önünde duramaz. Mutlaka bir düzenleme yapılacak” görüşünde. Ancak istisna suçlara dönük yeni eklerin geleceği ya da denetimli serbestlik süresiyle ilgili bir düzenleme ile sınırlı kalacağı söylentisi moralleri bozuyor. Bir MHP milletvekili tepkisini, “Affı kuşa çevirecekler, öyle görünüyor. Herhalde ihaleye fesat karıştıranlar kalacak sadece” sözleriyle dile getirdi. Af ile ilgili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında bu hafta yapılması beklenen görüşmede bir sonuca varılması bekleniyor.

AKŞENER HASTALIKTA 5 KİLO VERDİ

Ayağındaki sorun nedeniyle eylül başında ameliyat olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 15 günlük istirahat sürecinde de çalışmalarını sürdürmüş Meclis’teki grup salonunu incelemeye ve Meclis’teki ilk grup konuşmasına ayağı sargılı halde gelmişti. Akşener’in ayağı iyileşti, sargılar çıktı ama tedavi sürecinde kullanmak zorunda kaldığı bazı ilaçların yan etkileri ciddi kilo kaybına neden oldu. Öğrendiğimiz kadarıyla Akşener ameliyat sonrasındaki yaklaşık 10-15 gün içinde en az 5 kilo verdi.

DEVLET OPERA VE BALESİ DE SEZONU KÜLLİYE’DE AÇACAK

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 2018-2019 Konser Sezonunu 10 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde verdiği özel bir konserle açtı. Öğrendiğimize göre Devlet Opera ve Balesi (DOB) de sezon açılışını Külliye’de yapmaya hazırlanıyor. Kasım ayının ilk haftası gerçekleştirilmesi beklenen gösteri için tarihin henüz kesinleşmediği, duyurunun da bu nedenle yapılmadığı konuşuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018’i, Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girişinin 20’nci yılı dolayısıyla “Troya Yılı” ilan etmişti. DOB da bu kapsamda Troya adlı bir eserle açılış yapacak. Opera ile balenin iç içe geçtiği ve 254 sanatçının görev aldığı Troya’nın Külliye’de gerçekleştirilecek prömiyerinde ünlü balet Tan Sağtürk “Hektor”, DOB Genel Müdürü tenor Murat Karahan da “Paris” karakterine hayat verecek. Troya’nın Genel Sanat Direktörlüğünü DOB Genel Müdürü tenor Murat Karahan’ın, rejisörlüğünü Recep Ayyılmaz’ın yürüttüğü Troya adlı eserin bestelerini Bujor Hoinic, koreografisini ise Volkan Ersoy üstleniyor.

ESKİ BAŞBAKANLIK PERSONELİ: ÇOK MAĞDURUZ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle lağvedilen Başbakanlığın tüm personeli farklı kamu kurumlarına dağıtıldı. Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan bu dağıtım epey sancılı geçiyor. Çok sayıda personel hâlâ göreve başlayamadı, bazılarının ise henüz çalışma yeri dahi belli değil. Dışişleri ve İçişleri başta olmak üzere bazı bakanlıklar, kendilerine gönderilen kadroların ya tamamını ya da bir kısmını iade etti. Kadronun tamamını iade eden Dışişleri, yapılan toplantılar sonucu daha az sayıda kadroya ikna oldu.

Eski Başbakanlık personelinin farklı bakanlıklara gittiği kimi kadrolarda özlük haklarıyla ilgili de bir takım sıkıntılar var. Örneğin 4 bin TL maaş alan eski bir Başbakanlık personelinin farklı bir bakanlıkta atandığı kadroya verilen maaş 3 bin TL. Bu durumda bakanlığın o kadrosunun maaşı 4 bin TL olana kadar kendisi yapılacak maaş artışlarından yararlanamayacak. Bunun yanı sıra birçok kamu kurumunda Başbakanlıktan gelen personele oturacak oda, masa hatta sandalye bulunamadığı da konuşuluyor. Neler yaşandığını sorduğumuz eski Başbakanlık personeli, “Çok ciddi bir mağduriyet var. Yıllarca Başbakanlık kadrolarında devlete hizmet etmiş insanlar olarak bu muameleyi hak etmiyoruz ama devletin yeniden yapılandığı şu ortamda sesimizi kimseye duyuramıyoruz” dedi.

Etiketler TBMM Akşener yasama