Sezai Temelli: Alışılagelmişin dışında bir operasyon!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli partisine yönelik gözaltılarla ilgili açıklama yaptı: Hukuktan, yasadan yana hiçbir kırıntı kalmamıştır

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, temaslarda bulunmak üzere geldiği Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. HDP Diyarbakır il örgütünde konuşan Temelli, parti çalışanlarının gözaltına alınmasını kınadı ve suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, milletvekilleriyle birlikte siyasetçi ve gazetecilere yönelik operasyonların gerçekleştiği Diyarbakır’a geldi. Temelli, buradaki temaslara başlamadan önce gözaltında kalp krizi geçiren DTK Eş Başkanlık Divanı üyesi Hilmi Aydoğdu’yu kaldırıldığı hastanede ziyaret etti. Aydoğdu’nun sağlık durumuyla ilgili doktorlardan bilgi alan Temelli, buradan partisinin il binasına geçti.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli birtakım temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi. Saruhan Oluç, İmam Taşçıer, HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin ile basın mensuplarının karşısına çıkan Temelli’nin gündeminde, 2 gün önce gözaltına alınan parti çalışanları, gazeteciler ve avukatlar vardı.

Temelli, burada yaptığı konuşmada, “Son günlerde devam eden operasyonlara gözaltı demek mümkün değil. Alışılagelmişin dışında bir operasyonla karşı karşıyayız. Tüm Türkiye kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hukuktan yasadan yana hiçbir kırıntı kalmamıştır. En vahşi yöntemlerle arkadaşlarımız gözaltına alındılar. Bu gözaltı sahneleri iktidarın nasıl bir Türkiye hayali kurduğunu bize gösteriyor” dedi.

‘KİMSE YILMAYACAK’

Gözaltına alma sürecinde polisin tutumuna da dikkat çeken Temelli, “Kapıyı çaldığınızda kapıyı açmaya hazır olan insanlar olmasına rağmen siz bütün kapıları kırarak gözaltına alıyorsunuz. ‘Kapıları kırın’ talimatı vermiştir savcı. Bu nasıl savcıdır? Bununla da yetinmemiştir, çocuklara kadar herkese şiddet uygulanmış, çocukların kafasına silah dayanmıştır. Neyin şovunu yapıyorsunuz? Bu yaptıklarınızla hiç kimse yılmayacak. Kimse bu yaptıklarınızdan dolayı mücadelesinden, sözünden ve duruşundan vazgeçmeyecek. Siz bu yaptıklarınızla hem kendinizi rezil ediyorsunuz, hem de ülkeyi dünyanın gözü önünde kabul edilemeyecek bir yere sürüklüyorsunuz” şeklinde konuştu.

OPERASYON SIRASINDA ŞİDDET UYGULANDI

Temelli, polisin uygulamaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Darp var, işkence var, akla hayale sığmayacak uygulamalar var. Bunlardan birisi Derya Aslan’ın ters kelepçesi açılırken bıçakla yaralanmasıdır. Bu nasıl bir uygulamadır. Diğer taraftan Hazro Belediye Eşbaşkanımız Güler Özsavcı Doğru’nun evine eşini gözaltına almak için giriliyor. Güler arkadaşımıza işkence yapılıyor, sırtına basıyorlar, üzerine çıkıyorlar, yaralıyorlar. Kadın arkadaşlarımızın gece giysilerini, pijamalarını çıkartıp giyinmelerine izin verilmiyor. Pijamalarıyla gözaltına alıyorlar. Bu nasıl bir yaklaşımdır? Kadına yönelik şiddet HDP’nin kadın partisi olmasından kaynaklı. Kadın düşmanı, kadına yönelik şiddetle ayakta duran bir iktidar var, onun kolluk gücü de evlerimizin içinde şiddet uyguladı. Hilmi Aydoğdu arkadaşımız gözaltında kalp krizi geçirdi. Kriz geçirmesine, bunu dile getirmesine rağmen hastaneye ulaşması engellendi, 1 buçuk saat emniyette alıkonuldu. Şu anda 48 saat müşahade altında kalacak. Buradaki ihmal düşmanca yaklaşımın sonucudur. Avukatlar gözaltına alınan müvekkillerini görmeye gidiyorlar, avukatları gözaltına alıyorlar. Savunma hakkının bile engellendiğini görüyoruz. “

130 kişinin benzer şekilde suç işlenerek gözaltına alındığını dile getiren Temelli, operasyonu yürütenler hakkında bunun suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

SEÇİM OPERASYONU

Yerel seçimlere 5 buçuk ay kaldığını hatırlatan Sezai Temelli, gözaltına alma operasyonlarının bu nedenle gerçekleştiğini ileri sürdü. Temelli, 24 Haziran seçimleri öncesinde de benzer operasyonların gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Saldırı, şiddet, tehdit ile seçim kampanyalarını başlattılar” dedi. Temelli şunları söyledi: “Biz de bir kampanya başlattık. Biz de yerel demokrasi için kampanya başlattık, barış ve demokrasi kampanyası başlattık. İki kampanyayı Türkiye izliyor. Bir tarafta şiddetin, kayyımcıların, zulmün kampanyası; diğer tarafta da diz çökmeyen, dile gelen halkın kampanyası. O dilde barış, demokrasi, özgürlük var. Biz bütün halklara, emekçilere, kadınlara çağrı yapıyoruz; gelin bu şiddeti, bu saldırıyı, bu demokrasiye kastetmiş aklı durduralım. Gelin bu kampanyaya destek verin.”

Mahkemeye de çağrıda bulunan Temelli, “Adalete sadece halk değil sizler de sahip çıkmalısınız. İler tutar hiçbir tarafı olmayan bu suçlamalarla gözaltına alınan tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılması çağrısını yapıyoruz” dedi.

‘HİÇBİR KANIT YOKTUR’

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Temelli, bu operasyonun seçime yönelik olduğunu vurguladı ve “HDP’yi sandıkta yenemeyen zihniyet, saldırı dozunu artırıyor. Bu arkadaşlarımızın tümü seçim çalışmaları yapan arkadaşlarımızdı, deneyimli arkadaşlarımızdı. Bu arkadaşlarımıza her zamanki uyduruk suçlamalar yöneltilmiştir. Esas mesele HDP’nin seçim çalışması yapmasını engellemektir. HDP’yi sandıkta yenemeyen bu zihniyet, saldırı yöntemlerini bir kez daha dozunu artırarak sahnelemektedir” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada gözaltına alınanlar hakkında ihbar olduğu ileri sürülmüştü. Bu açıklamayla ilgili olarak Temelli, “Evet, ihbar var, Erdoğan her gün ihbarda bulunuyor. O nefret söylemiyle, düşmanlaştırıcı diliyle bunu sürekli yapmakta, bir meşruiyet tartışması başlatmakta, HDP’yi meşru görmediğini söylemektedir” ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarının gizli tanık ifadeleriyle gözaltına alındığını belirten Temelli, “Hiçbir kanıt, hiçbir belge yoktur. Sadece Erdoğan’ın konuşmalarından kendine görev çıkaran ve bu zihniyetle hareket eden bir emniyet teşkilatı vardır” dedi.

Sezai Temelli bugün siyasi parti ve bazı kurumları ziyaret edecek. Temelli yarın da Lice’ye giderek görüşmeler gerçekleştirecek. (DUVAR)