İsmet İnönü sadece ABD bayrağı mı tutuyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği İsmet İnönü fotoğraflarında sadece ABD bayrağı tuttuğu iddialarının doğru olmadığı belgelendi. ABD Başkan Yardımcısı Johnson’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında çekilen fotoğrafın diğer açılarında İnönü'nün elinde Türk bayrağı olduğu da görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kızılcahamam kampında yaptığı konuşma sırasında gösterdiği bir fotoğrafta Türkiye'nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bayrağı salladığını iddia etti.

İsmet İnönü’nün söz konusu fotoğrafı 26 Ağustos 1962’de dönemin ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson’ın Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Alman fotoğrafçı Günter R. Reitz tarafından LIFE dergisi için çekilmiş. Aynı yerdeki farklı fotoğrafların birinde açı ve rüzgar nedeniyle İnönü’nün elindeki bayraklardan sadece ABD bayrağı dikkat çekiyorken aynı açıdan çekilmiş ikinci fotoğrafta ise ABD bayrağının yanında Türkiye bayrağı da görülebiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi evrak arşivinde yer alan Başkan Yardımcısı Johnson tarafından 30 Ağustos 1962’de İstanbul’daki ABD konsolosluğundan çekilen telgraftaki ifadelerden Johnson’ın Ağustos 1962’de Ortadoğu’da yer alan 5 ülkeye (Lübnan, Irak, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye) ziyaretlerde bulunduğu bilgisine ulaşılabiliyor.

1959’da Türkiye ile ABD arasında imzalanan işbirliği antlaşmasının ardından Temmuz 1962’de Türkiye’ye 15 adet nükleer başlıklı füze yerleştirilmişti. Johnson’ın NATO için bölgesel önem arz eden adı geçen 5 ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretlerin nedeni, yukarıda belirtilen telgraftan da anlaşılabilir. Çünkü aynı yılın Ekim ayında Sovyetler’in Küba’ya yerleştirdiği füzeler nedeniyle ABD ve Sovyetler arasında bir “füze krizi” büyümekteydi.

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti etkinliğinde gösterdiği fotoğrafta İsmet İnönü’nün yalnızca ABD bayrağı tuttuğu iddiası doğru değil. Aynı açıdan çekilmiş başka bir fotoğrafta İnönü’nün aslında elinde Türkiye ve ABD bayrağını birlikte tuttuğu görülebiliyor. Söz konusu fotoğraf Ağustos 1962’de ABD Başkan Yardımcısı Johnson’ın Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 5 ülkeye yaptığı ziyaretler sırasında Ankara’da çekilmiş. (Kaynak: Teyit.org)

İsmet İnönü'den Erdoğan'a yanıt!İsmet İnönü'den Erdoğan'a yanıt!