Duvar Arkası: Vekillere siber saldırıya karşı 'SOME' savunması

Öldüğü yönünde çıkan haberler yalanlanan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan için TBMM kayıtlarına da 'vefat' kaydı düşüldü! Vekilleri siber saldırılardan 'SOME' koruyacak... CHP'de Sezgin Tanrıkulu ve Ömer Fethi Gürer'e 'ince mesaj'... Güvenlik soruşturmasına takılan milletvekili danışmanları için yeniden inceleme... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

VEKİLLERE E-POSTA UYARISI

Meclis’te 15 Temmuz sonrası güvenlik önlemleri artırıldı. Giriş çıkışların daha kontrollü hale getirildiği Meclis’te artık 'drone savunma sistemi' dahi var. Ancak yeni yüzyılda sadece fiziki önlemler yetmiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte yeni yüzyılın bir de siber saldırı gibi yeni güvenlik sorunları var. İşte bunlarla mücadele etmek için de Meclis’te Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) var. Siyasetçileri siber saldırılara karşı korumak için kurulan SOME yeni yasama dönemi başlamadan önce milletvekillerini uyardı. Tüm vekillere gönderilen mesajda “Siber Olaylara Müdahale Ekibi olarak güncel siber tehditler tarafımızca takip edilmekte ve siz değerli kullanıcılarımız için belirli dönemlerde bilgilendirmeler yapmaktayız” denildi. Gelen mesajda vekiller çeşitli örneklerle güncel e-posta saldırıları için uyarıldı. Tanımadığınız adreslerden gelen ekleri kesinlikle açmayın” uyarısı yapılan milletvekillerinden ayrıca sahte kurumsal e-posta örnekleri verilerek “oltalama sayfaları” için de dikkatli olmaları istendi. TBMM Bilgi İşlem Başkanlığı kapsamında milletvekillerine hizmet veren SOME, uyarılara karşın saldırı yaşayan milletvekillerine yardımcı olacak.

CHP’Lİ REKORTMEN VEKİLLERE 'SKOR' UYARISI

CHP’li milletvekilleri yeni yasama dönemine hazırlık için kamp yapıyor. Ekonomi, yerel seçimler ve dış politika ile ilgili sunumların yapıldığı kampın önemli başlıklarından biri de yaklaşık yarısı ilk kez milletvekili olan siyasetçilere yasama çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yapılması oldu. Grup başkanvekillerinin yaptığı sunumda soru önergesi ve araştırma önergelerinin milletvekilleri için önemli bir siyaset yapma aracı olduğu, bu araçların seçim bölgelerindeki sorunların dile getirilmesi, bunların Türkiye gündemine taşınması için de önem taşıdığı belirtildi. Bilgi edinme yolu olarak da kullanılan bu araçla ilgili sunumda bir de uyarı vardı. Milletvekillerinin soru önergesini mümkün olduğu ölçüde kendi meslek ve çalışma alanları ile bölgelerine göre hazırlamasına özen gösterilmesi istendi. En dikkat çeken uyarılardan biri de "skor" uyarısı oldu. Sunumda, "Parlamentonun gücünü koruması ve etkinliğinin artmasını isteyen bir parti olarak milletvekillerimizin denetim yollarını yalnızca skor olarak görmemeleri, etkinliğine yakışır biçimde kullanmaları gerekmektedir" denildi. Bu ifadeler “soru önergesi rekoru” kıran CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ömer Fethi Gürer’e ‘ince mesaj’ olarak yorumlandı.

SORUŞTURMALAR VEKİLLERİ DANIŞMANSIZ BIRAKTI

24 Haziran seçimlerinin üzerinden 3 ay geçti, ancak milletvekillerine yasama süreçlerinde destek olan danışmanlarla ilgili “güvenlik soruşturması krizi” çözülemedi. Milletvekillerinin 3 danışmanla çalışma hakkı bulunuyor. Edindiğimiz bilgiye göre, HDP’de 30’un üzerinde CHP’de ise 10’un üzerinde danışman güvenlik soruşturmasına takıldı. Meclis yeni yasama dönemine başlarken 2 danışmanı da reddedilmiş milletvekilleri var. Bu durum 5 siyasi parti grubundan temsilcilerin yer aldığı toplantıda Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a tekrar iletildi. Yıldırım, söz konusu danışmanlarla ilgili taleplere bir daha bakılmasını kabul etti. Diğer yandan yeni başvurularda da güvenlik soruşturması sürecinin daha da hızlandırılması istendi. Bakalım sorun çözülebilecek mi?

ERDİN BİRCAN’I MECLİS DE ÖLDÜRDÜ!

Beyin kanaması nedeniyle hastanede tedavi gören CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Yaklaşık 2 aydır hastanede yatan Bircan’ın geçtiğimiz hafta hayatını kaybettiği haberi uzun süredir endişeli bir bekleyiş içinde olan aileyi daha da üzdü. Hemen aile adına bir açıklama yapılarak haber yalanlandı. Ancak bu açıklamadan bir süre sonra bu kez tüm hastanelerin bağlı olduğu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bir başsağlığı mesajı geldi. Söz konusu mesajı yayınlayan Sağlık Bakanı olunca aile bir kez daha yıkıldı. Hemen doktorla görüşen aile durumun 'stabil' olduğunu öğrenince Bakanlık Özel Kalemi aradı. Bunun üzerine Bakan Koca sosyal medya hesabından attığı mesajı sildi. Ancak aynı saatlerde Meclis de boş durmamıştı. Haberleri veri alan Meclis çalışanları da ne aileyi ne de CHP grubunu aramadan hemen Meclis kayıtlarına Bircan ile ilgili “vefat” notlarını düşmeye başladı. Bircan'ın hayatını kaybettiği yönündeki ifadeler Meclis’in resmi internet sitesine de yansıdı. Bu hata da aile ve CHP grubunun müdahalesi ile ancak bir süre sonra düzeltildi. Yaşanan bu durum partililer arasında "Türkiye’de hiçbir kurumun çalışmadığı" yorumlarına yol açtı.

.

.