CHP’li Torun: Tavanda ittifak bir yere kadar

“İttifak tavanda olmaz, ittifak tabanda olur” diyen CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, adayları çok titiz bir çalışmanın sonunda belirleyeceklerini söyledi. Torun, kamuoyunda isimleri geçenlerin dışında, herkesin çok mutlu olacağı, onay vereceği, destekleyeceği sürpriz adayların da olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim çalışması hazırlıklarını sürdürüyor. Yerel yönetim strateji belgesi genel başkanın ardından MYK (Merkez yönetim Kurulu) ve PM’ye (Parti Meclisi) sunuldu. Strateji belgesi hafta sonu Abant’ta milletvekillerinin katılacağı kampta da ele alınarak son şekli verilecek. Bu arada yerel seçim bildirgesi çalışması da başladı. Bu çalışmanın da kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

CHP’nin yerel seçim sürecinde ilk adımı 12 Ekim’de Ankara’da yapılacak bir toplantı ile atılacak. Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) ödül töreni ile belediye başkanları toplantısının yapılacağı gün yerel yönetim stratejisi de açıklanacak. CHP’nin yerel yönetim anlayışının ortaya konulacağı lansmanda yerel seçim sürecinin nasıl yönetileceği de görülecek.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ekim ayı ortasıyla birlikte adayları açıklamaya başlayacaklarını söyledi. CHP’nin kazanmaya çok yakın olduğunu söylediği İstanbul, Ankara, Adana gibi birçok ilde adayları belirlerken çok daha titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirten Torun,

“İyi bir strateji ve iyi bir adayla kazanmak için gerekeni yapacağız” dedi.

MECLİS’TE VEKİLLERİMİZİN AZALMASINI İSTEMEYİZ

CHP’de çok sayıda milletvekilinin belediye başkanlığı için adı geçiyor. Bu durum tartışmalara yol açarken Seyit Torun, “Yasak yok ama” dedi, şöyle devam etti:

“Şimdi öyle bir seçim bölgesi vardır ki o vekille o seçimi alacağınız kesindir. Ama kazanabileceğimiz yerlerde, kazanmamızın muhtemel olduğu yerlerde milletvekillerimizin eksilmesini istemeyiz. Sonuçta parlamentoda da önemli görevleri var.”

Seyit Torun, AK Parti ile MHP arasındaki ittifak tartışmalarını da değerlendirdi. “İttifak tavanda olmaz, ittifak tabanda olur” diyen Torun şöyle konuştu:

“Bir genel başkan yardımcısı 'biz usulen görüşüyoruz', bir diğeri, 'resmi görüşüyoruz' diyor. Yapılan kamuoyu önünde birbirini memnun etme. MHP belediyelerini devam ettirmek için aday açıklayarak, bir seçim bölgesinde aday çıkarmayacağını belirterek sıkıştırmaya çalışıyor. AKP de gördüğüm kadarıyla böyle bir ittifaka sıcak bakmıyor. Şu anda ittifakı bozmama, zarar vermeme adına süreci karşılıklı takip ediyorlar.”

'SEÇMEN KENDİNE GÖRE REFLEKS GÖSTERDİ'

Torun, ittifakın CHP’yi nasıl etkileyeceği sorusuna da “Yerel seçimlerdeki seçmen davranışı ile genel seçimlerdeki seçmen davranışı aynı değil” yanıtı verdi. CHP’nin ittifak arayışı olmadığını tekrarlayan Torun, ama ittifakın yerellerde mümkün olabileceğini belirterek şu örneği verdi:

“Bizim şu anda bir ittifak arayışımız yok ama bu tamamen kapalıyız anlamına gelmiyor. Biz ittifakın tabanda olabileceğini düşünüyoruz. Şimdi bir ilçe belediye başkan adayı meclis üyelerini tespit ederken tüm halkı kucaklayacak. Belki AK Partiliyi de, MHP’liyi de alacak. Sonuçta orayı yönetmek için ortak akıl oluşturmaya çalışacak. Bu bütün halkla ittifak kurmak demek. Biz tavanda ittifakın bir yere kadar olduğunu genel seçimlerde de gördük. CHP’den İYİ Parti ve HDP’ye oy gittiği konuşuldu. Biz 'ittifak mı yapalım' dedik. Tam tersine 'Meclis seçimlerinde oyumuzu düşürmeyin, partinize sahip çıkın' dedik. Ama seçmen kendine göre bir refleks gösterdi. Bu yerelde çok daha etkin olur. Çünkü adayın öne çıktığı bir seçim.”

'BUGÜNÜN DEĞİL YARININ BELEDİYECİLİĞİNİ KURACAKLAR'

CHP’nin özellikle büyük şehirlerde hangi adaylarla yerel seçim seçim yarışına gireceği merak konusu. Adayların isimleri değil taşıyacakları özellikler konusunda bir değerlendirme yapan Torun, “Tüm adaylarımız kentin sorunlarına hakim olacak ve projelerle yola çıkacak. Herkesi kucaklayacak adaylar bugünün değil, yarının belediyeciliğini kuracaklar. Şeffaf ve hesap verebilirlik önemli. Adaylar halkının 24 saatinden sorumlu olacak” dedi.

SÜRPRİZ ADAYLAR OLABİLİR

CHP’de yerel seçim takvimi henüz açıklanmadı ama aday adayları birçok ilde çalışmaya başladı. Seçim bölgesinde karşılığı olan, belediye başkanı sorumluluğunu yerine getirecek, kenti başarıyla yönetecek ve seçim kazanacak adaylarla yola çıkacaklarını söyleyen Torun, “Sürpriz isimler görecek miyiz?” sorusuna, “Elbette olacak. İsimleri geçenlerin dışında herksin çok mutlu olacağı, onay vereceği destekleyeceği insanlar da olacak” yanıtını verdi.

Etiketler CHP ittifak Seyit Torun