'Af değil yeniden yargılama yapılsın!'

MHP’nin af teklifini değerlendiren CHP eski Milletvekili Ömer Süha Aldan, “Bu ceza indiriminden rüşvetçiler, ihaleye fesat karıştıranlar, uyuşturucu tacirleri yararlanacak. Ama FETÖ/PDY'den zarar görmüş insanlar yararlanmayacak. Yapılması gereken aftan ziyade FETÖ’cü yargı döneminde yapılan yargılamaların belli bir tarih baz alınarak yenilenmesidir” dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP’nin cezalarda 5 yıl indirim öngören af teklifine yönelik tartışmalar sürüyor. Teklifin genel gerekçesinde kanun teklifinin amaçlarından biri, “FETÖ/PDY mensubu hakim ve savcıların adalet duygusunda yarattığı yaraları onarmak”olarak açıklandı. FETÖ/PDY'den yargılanmış insanların bu tekliften yararlanamayacağına dikkat çeken eski Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan ise, “Bence yapılması gereken aftan ziyade FETÖ’cü yargı döneminde yapılan yargılamaların belli bir tarih baz alınarak yenilenmesidir” dedi.

Eski CHP Milletvekili, Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan’ın MHP’nin af teklifiyle değerlendirmeleri şöyle oldu:

AF, YÖNETİM ANLAYIŞINDA SAKATLIĞIN İFADESİ: Modern devletler, gerçek demokrasi ve özgürlüğün egemen olduğu devletlerde af, ceza indirimi gibi durumlar yoktur. Bir yerde af veya ceza indirimi gündeme geliyorsa o ülkeyi yönetenlerin yönetim anlayışlarında sakatlık olduğunu kabul ettikleri anlamına gelir. Demek ki arızalı kararlar veriyorlar ve bunun neticesinde toplumda oluşacak bir takım mağduriyetleri af gibi yöntemlerle gidermeye çalışıyorlar.

AK PARTİ SİYASİ ATRAKSİYON YAPIYOR: Bu 5 yıllık ceza indirimi konusu eski Bakan Bekir Bozdağ zamanında konuşuluyordu. Yoksa MHP bu yasa teklifini vermezdi. “Sıcak bakıyoruz, gel” denilse MHP'nin değişik dayatmaları da gündeme gelebilir. Burada siyasi atraksiyon yapılıyor.

AF DEĞİL YENİDEN YARGILAMA YAPILMALI: Bu ceza indiriminden rüşvetçiler, ihaleye fesat karıştıranlar, uyuşturucu tacirleri yararlanacak. Ama FETÖ/PDY'den siyasi anlamda yargılanmış insanlar yararlanmayacak. Bu çelişki. Bence yapılması gereken aftan ziyade FETÖ’cü yargı döneminde yapılan yargılamaların belli bir tarih baz alınarak yenilenmesidir. Çözüm budur. FETÖ’cüler çok insanın canını yaktı. Tanınmayan, hakkını arayamayacak bir sürü insanı canından bezdirdiler. Onlar için tümüyle yeniden yargılama yapılmalı.

O ÇIBAN YİNE BÜYÜYECEK: Şartlı tahliye ile cezaevlerinin boşaltılmak istediklerini görüyoruz. Ancak bir ülkede demokrasi, özgürlükler konusunda ilerleme sağlanmadığı sürece o cezaevleri yine dolacaktır. Asıl tedaviyi yapmayıp, irin toplamış çıbanı patlatıyor, sıvıyı boşaltıyor ama mikrobu temizlemiyorsunuz. O çıban yine büyüyecektir. Bu sosyal ekonomik sorunlar böyle dağ gibi büyüdükçe insanlar yeniden suç işleyecek.

ÖZÜ RAHŞAN AFFIYLA AYNI: “Rahşan affı karmaşık, bu genişlemez” yaklaşımı doğru değil. Rahşan affı da sınırlı bir şartlı salıverilmeydi. Belli suçları kapsamıyordu. AYM eşitlik ilkesi ile genişletti. Eğer “AYM'yi biz ayarladık, eskisi gibi karar vermez” diyorlarsa bir şey diyemem ama Rahşan affı ile bunun arasında öz itibari ile hiçbir fark yok. (DUVAR)