Muhalefet af teklifine mesafeli: İttifak için pazarlık teklifi

MHP af teklifini açıkladı. AK Parti’nin sıcak bakmadığı teklife muhalefet de mesafeli. HDP, ifade özgürlüğünü içermeyen affın çifte standart ortaya çıkaracağını savunurken "Burada affı aşan arayışlar, seçimlere dönük siyasi planlamalar olabilir" diyor. İYİ Parti’ye göre de bu af teklifi değil, yerel seçim öncesi ittifak pazarlığı. CHP ise hukukçulardan da görüş alarak tutumunu MYK'de netleştirecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP’nin seçimden bu yana gündemden düşürmediği af çağrısı yasa teklifi haline geldi. Pazartesi günü Meclis Başkanlığı'na sunulacak teklife göre cezalarda 5 yıl indirim yapılacak. Şartlı salıverilme içeren tekliften devlete karşı suçlar, adam öldürme suçları, cinsel suçlar, orman kanuna ait suçlar, terörle mücadele kanundaki suçlar veya Atatürk aleyhine suç işleyenler faydalanamayacak.

Teklifin içeriğinin ortaya çıkmasının ardından ilk değerlendirme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. “Kişiye karşı suçları devlet affedemez” görüşünü tekrarlayan Erdoğan, “Arkadaşlar bakarlar, üzerinde çalışırlar. Atılacak adım varsa atılır” dedi.

CHP AF TEKLİFİNİ İNCELİYOR

Muhalefet partileri de MHP’nin gündeme getirdiği af teklifini değerlendirmeye aldı. CHP teklifi hafta başında yapacağı MYK toplantısında ele alacak.

Edinilen bilgiye göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, teklifin af kapsamında olup olmadığı, olası bir düzenlemede genişleme ihtimali bulunup bulunmadığı gibi konularda anayasa uzmanlarından, hukukçulardan görüş alınmasını istedi.

Toplumsal karşılığı bulunan af önerisinin uyuşturucu satıcılarından kapkaççılara birçok suçlunun da çıkışına sebep olması durumunda toplumsal tepkiye de yol açacağını dikkate alan CHP, görüşleri de değerlendirip bir karara varacak.

HDP: MHP HANGİ SUÇLARI KAPSADIĞINI DA AÇIKLASIN

Türkiye’de yargı sisteminin sorunlu olduğunu, hem ihlale uğrayan hem de yargılanan açısından mağduriyetler doğurduğunu düşündüklerini belirten HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen af teklifi için, “Bu sorunu sadece bir sefere mahsus formüllerle değil, kalıcı olarak çözecek radikal adımlardan yanayız. Özellikle ifade özgürlüğü kapsamındaki suçlar kesinlikle telafisi imkansız ihlalleri doğurmaktadır. Dolayısıyla bunları kapsamayan bir çabanın da haksızlıkları gidermekte ciddi bir çifte standart ortaya çıkaracağını düşünüyoruz” dedi.

MHP’nin affın hangi suçları kapsamadığıyla ilgili açıklamasının yanı sıra çok somut ve net olarak hangi suçları kapsayacağını da ortaya koyması gerektiğini belirten Bilgen, “Ancak o zaman kamuoyunda sağlıklı bir ortak akıl üretilebilir” diye konuştu.

'SEÇİMLERE DÖNÜK SİYASİ PLANLAMALAR OLABİLİR'

HDP olarak, bu tip girişimleri baştan reddetmeyi toplumsal beklenti açısından doğru bulmadıklarını belirten Bilgen, şunları söyledi:

“Toplumsal vicdanın, toplumsal beklentinin bir bütün olarak karşılanması konusunda siyasetin sorumluluk sahibi olması gerek. Meclis’te bunun gündeme alınması noktasında iki yol var. Şimdi MHP, AKP’nin desteğini mi bekliyor? Yoksa parlamentoda diğer muhalefet partileri ile birlikte hareket etmeyi göze alıyor mu? Bu konuda galiba affı aşan arayışlar, hesaplaşmalar ya da seçimlere dönük siyasi planlamalar var. Bunları görmeden saf af tartışması yapmak hepimiz açısından yanıltıcı olur.”

TÜRKKAN: AF TEKLİFİ DEĞİL, İTTİFAK İÇİN PAZARLIK TEKLİFİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da af teklifini yerel seçimlerle ilişkilendirdi. Türkkan, “Bunu MHP’nin bir af teklifi olarak değerlendirmiyorum. Bu hükümeti yerel seçimde ittifaka razı edecek sıkıştırmalardan bir tanesi. Görüyorum ki Adalet ve Kalkınma Partisi yerel seçimde ittifak konusuna çok sıcak bakmıyor ama buna rağmen Bahçeli’nin İstanbul gibi aday çıkartmayacakları illere dair açıklamaları var. MHP'nin yerel seçim ittifakına karşı bir pazarlık meselesi olarak görüyorum” dedi.

Türkkan, İYİ Parti’nin af konusunda görüşünü ise şöyle açıkladı:

“Af kelimesinin girdiği yerde suçları tasnif imkanı kalmaz. Bunu Rahşan affı olarak bilinen af çıktığında gördük. Dolayısıyla bu afla kimin önünü açmak istediklerini bilmiyoruz. Burada suçları tasnif etmeye kalktığınızda diğer suçlardan yargılananların açacağı davalarla bu affın kapsamı genişler. Türkiye’nin ekonomi başta olmak üzere bu kadar kaotik ortamında, tüm meseleler bitmiş de konu affa takıldıysa Türkiye’nin işi kolay demektir. O zaman affı çıkartırız, Türkiye’nin meselesi çözülür.”