MHP af teklifini Meclis'e sundu

MHP af teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklif, 19 Mayıs 2018'den önceki suçları kapsıyor ve cezalarda 5 yıl indirim öngörüyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, devlete karşı işlenen suçların kapsam dışında olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dünkü ABD ziyareti öncesi "Af konusu eğer bir suç devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa bunun af yetkisi devlette değildir. Meclis'e gönderildiğinde arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapar, atılacak adım varsa üzerinde durulur" yorumunda bulunduğu af taslağı Meclis'e getirildi. MHP, hazırladığı af taslağını bugün Meclis Başkanlığı'na sundu.

'CEZALARDAN 5 YIL DÜŞECEK'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla teklifin kapsamı hakkında bilgi verdi. Meclis'e sundukları teklifin, 19 Mayıs 2018'den önceki suçları kapsadığını belirten Yıldız "253 bin civarında tutuklu ve hükümlü var. Faydalanamayacaklar çıktığı zaman 162 bin tutuklu ve hükümlü yararlanabilecektir. faydalanabilecektir. Teklif cezalarda 5 yıllık indirimi kapsıyor" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Kaderimizi değiştirmek harcımız değildir. Ancak kader mahkumlarının elinden tutabiliriz" dediğini hatırlatan Yıldız, şu açıklamada bulundu: "Teklifle, çekmesi gereken cezadan 5 yıl indirim yapılır. Bu indirim sonrası ceza kalmasa hükümlü salıverilir. Bundan faydalanacak olanlar terör örgütleridir. Kapsam dışına alınan suçlar devlet güvenliğine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlar, kasten adam öldürme kapsam dışıdır. Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsam dışında. İşkence, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar kapsam dışı. Kanunun amacı belli, biz devlete karşı işlenen suçları kapsam dışında tuttuk."

ÇAKICI SORUSUNA 'MAGAZİN' TEPKİSİ

"Rahşan affında erteleme, indirim, birbirine girmiştir. Hukuki hatalarla doludur. Rahşan affını inceledim. Bunun genişlemesi söz konusu olamaz" diyen Yıldız sayıları 50 bin 386 olan uyuşturucu satıcılığı mahkumlarının da teklif kapsamında olması ile ilgili olarak şunları söyledi, "İçeride uyuşturucu baronu yok. Genellikle doğu ve Güneydoğulu çocuklar. Cezaevlerinde tahrik edilebilecek çocuklardır. Öncelikle ıslah edilmelidir. Kamuoyunda torbacı olarak biliniyor. Yoksul halk kesimleri" dedi.

Yıldız teklifin Alaattin Çakıcı'yı nasıl etkileyeceği şeklindeki soruya ise, "magazinleştirmeyelim" tepkisi gösterdi. Yıldız, "Alattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz için kanun çıkmaz. Teklif kapsamında ise elbette bunlar da yararlanır" dedi.

Yıldız MHP'nin genel affa karşı olduğunu da belirterek teklifi "şartlı ceza indirimi" olarak isimlendirdi. Gazeteciler 'Rahşan affı' adını hatırlatıp, bu affın isminin ne olabileceğini sorduğunda ise, "Devlet affı" yönündeki öneriyi içinde 'af' olduğu için reddeden Yıldız, "Devletin cezalardan şartlı indirimi olabilir" dedi. (DUVAR)

Etiketler MHP meclis af