Mustafa Destici: Tek sebep ABD ve Trump değil

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ekonomideki sorunların sadece ABD'nin Türkiye'ye yönelik kararlarından kaynaklanmadığını belirtti. Destici, "Ekonomimizdeki sıkıntıların da sebebin bir diğer parçası. Eğer bunu göz ardı edersek çözüm yollarını üretemeyiz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, ekonomideki sorunların tek nedeninin ABD'nin yaptırım kararları olmadığını söyledi. Destici, "Eğer biz bunu göz ardı edersek, işi tamamen ABD'ye, Trump'a yıkarsak, o zaman gerekli tedbirleri ve çözüm yollarını üretemeyiz" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Eskişehir Tarım Fuarı'nın açılışına katıldı. Destici, burada yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılıkla uğraşanların problemlerinin olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kalkınmasının, gelişmesinin tarım ve hayvancılıktan geçtiğine inandığını söyleyen Destici, "Maalesef mazot, gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinin çok yüksekliği ile karşı karşıyayız. Üretici kardeşlerimize, aldıkları malzemeleri, akaryakıtı, gübreyi, ilacı vergisiz verelim devlet olarak. Bunun vergisini ürettikten sonra alalım diyorum" şeklinde konuştu.

'MERALARDA 50 TANE BÜYÜKBAŞ HAYVAN BULAMAZSINIZ'

Tarım alanlarının ıslah edilmesini, tapulaşma çalışmalarının bir an önce bitirilmesini isteyen Destici, "Maalesef meralarımız boş. Kendi köyümden biliyorum. Daha önce 30 bin küçükbaş hayvanının otladığı meralarda bugün 2 bin tane hayvan bulamazsınız. Binin üzerinde büyükbaş hayvanının otlandığı merada, bugün 50 tane hayvan bulamazsınız. Dolayısıyla bunların değerlendirilmesi lazım" dedi.

'İTTİFAKIN SÜRMESİNİ ARZU EDERİZ'

Fuarın açılış kurdelesini kesen Destici, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yerel seçimlerde ittifakı yapmak istediklerini kaydeden Destici, "Yerel seçimlerle ilgili ittifak için yasal bir zemin yok, genel seçimlerde olduğu gibi. Meclis'e böyle bir teklif gelir mi, gelmez mi bunla ilgili henüz bir girişim yok. Ama daha çok, bir gönül ittifakından bahsediliyor" diye konuştu.

Daha önce Cumhur İttifakı'nın seçimle sınırlı olmadığını söylediğini hatırlatan Destici, "İttifakın sadece 24 Haziran seçimleriyle sınırlı olmadığını, devletin bekasına, milletin istiklal ve istikbalini öncelediğini ifade etmiştik. Şu anda hala Türkiye'ye yönelik bu tehditler devam ediyor. Dolayısıyla da biz, elbette ki biz bu ittifakın sürmesini arzu ederiz" ifadelerini kullandı.

İttifakla ilgili görüşme yapmadıklarını aktaran Mustafa Destici, "Milli ve yerli olanların ülkenin bütünlüğünden, beraberliğinden yana olanların birliğini her zaman destekledik. Bundan sonra da Büyük Birlik Partisi yine bu özverisini yerine getirir" dedi.

'TEK SEBEP TRUMP VE ABD DEĞİL'

Mustafa Destici, ekonomideki sorunların tek nedeninin ABD'nin Türkiye'ye yönelik kararlarından kaynaklanmadığını belirtti. Destici şunları söyledi:

"Tabi Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye yönelik haksız ambargo girişimleri, Trump'ın çok saldırgan, çirkin açıklamalarının bunda büyük bir etkisi var. Ama tabi ki 'tek sebep bu mudur?' diye sorarsanız, tek sebebin bu olmadığı, kendi ekonomimizdeki sıkıntıların da sebebin bir diğer parçası olduğunu vurgulamada fayda görüyorum. Çünkü eğer biz bunu göz ardı edersek, işi tamamen ABD'ye, Trump'a yıkarsak, o zaman gerekli tedbirleri ve çözüm yollarını üretemeyiz. Üretimi ciddi anlamda, her alanda desteklemeliyiz. Desteklerin önemli bir kısmının maalesef yerine ulaşmadığını da biliyoruz. Dolayısıyla da tam yerine gidecek nokta atışı desteklere üreticinin ve sanayicinin ihtiyacı var."

'TASARRUF DEVLETTEN BAŞLAMALI'

"Tasarrufu her alanda göstermeliyiz ve devletten başlayarak toplumun görmesi lazım" diyen Destici, "Milletin bunu görmesi lazım ki millet de tasarrufa yönelsin. İşimiz kolay değil, ama üstesinden gelemeyeceğimiz kadar da zor değil. Ama çare üretilmezse, vurdumduymaz bir davranış içerisinde geçmişin bolluğu ile hareket edilirse, daha sıkıntılı günlerle Allah muhafaza etsin karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

'SURİYE'DE SARIYA BOYADIKLARI BÖLGELERE DE DALACAĞIZ'

Suriye'deki gelişmeleri de değerlendiren Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aldığı kararları "sevindirici" olarak nitelendirdi.

Destici, "Bir; orada bir katliamının önüne geçilmiştir. Bir diğer taraftan terörden temizlenmesi noktasında da önemli kararlar alınmıştır. Bu Cumhurbaşkanın başkanlığındaki Türk heyetinin başarısıdır. Bunu tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

"Türkiye o bölge terörden temizleninceye kadar o bölgede kalmalıdır" diyen Destici, şöyle devam etti:

"Ne pahasına olursa olsun, kalmalıdır. Ve herkes şunu bilsin, Türkiye nasıl Fırat Kalkanı Harekatı'nı gerçekleştirdiyse, İdlib operasyonunu gerçekleştirdiyse ve en son Afrin zaferini bu millete yaşatıp o bölgeyi teröristlerden temizlediyse, ABD başta olmak üzere bütün uluslararası güçler ve çevreler bilsinler ki; o sarıya boyadıkları bölgeler de inşallah gün gelecek oraya da dalacağız ve oraları da teröristlerden temizleyeceğiz. Sarı boyalı yerler biliyorsunuz PKK, PYD, YPG olarak gösteriliyor. Nasıl Afrin'i temizlediysek, Fırat Kalkanı bölgesini temizlediysek, elbette o bölgeleri de PKK'lılardan, PYD'lilerden temizleyeceğiz inşallah." (ESKİŞEHİR/DHA)