HDP'den Soylu'ya 'Gıda ambargosu mu var?' sorusu

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanılığı tarafından 32 il valiliğine gönderilen gıda genelgesini Meclis gündemine taşıdı. Ertan “Bakanlıkça yayınlanan genelgeyle 1990’lı yıllarda doğu ve güneydoğu illerinde uygulanan gıda ambargosuna dönüş mü amaçlanmıştır?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan gıda genelgesinin, 90'lı yıllardaki 'gıda ambargosu'nu anımsattığını söyledi. Genelgenin, Doğu ve Güneydoğu'daki 32 ili kapsadığına dikkat çeken Ertan, toptan alınan un, şeker, konserve, helva, reçel gibi gıda malzemelerin satışının takip edilmesinin ve bunlara dönük istihbarata ağırlık verilmesinin istendiğini hatırlattı.

Erdtan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

1) Bakanlıkça yayınlanan genelge ile 1990’lı yıllarda doğu ve güneydoğu illerinde uygulanan gıda ambargosuna dönüş mü amaçlanmıştır?

2) Genelge dolayısıyla kolluk kuvvetleri yurttaşların esasında bir gelenek olan kışlık yiyeceği toplu almayı engelleyecekler midir?

3) Bakanlık genelgesi 32 ilde kaç yaylayı kapsamaktadır? Kaç yayla hâlihazırda girişi yasak olduğu için bu genelge kapsamının dışındadır?

4) Bir yurttaşın olası bir yol kontrolünden sorunsuzca ayrılması için yanında en fazla kaç kilo/kişi başı ürün olması gerekmektedir? Bu miktarı kim belirlemektedir?

5) Bir yurttaşın olası bir yol kontrolünde “belirlenenden” fazla ürünü yanında bulundurması halinde ne olacaktır?

6) 1990’lı yıllarda yapıldığı üzere yurttaşlar toplu halde ürün almaları halinde bunu belirlenen karakollara teslim edip bu karakollardan parça parça geri almalarına dönük

hazırlığınız da var mıdır?

7) Alınan bu tedbirin yurttaşların olası fiyat artışlarından etkilenmemek için toplu ürün almalarını engellemeye dönük yani ekonomik kriz ve enflasyonla bir ilişkisi bulunmakta mıdır?

(DUVAR)

Etiketler HDP gıda genelgesi