Faik Öztrak: Hibe edilen her şeyin kaydı olur, belgeleri açıklayın

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Katar'ın hediye ettiği açıklanan uçakla ilgili belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. Öztrak, "Türkiye'ye hibe edilen her şeyin mutlaka kaydı olur. Bunlar açıklansın ki, bu hibe mi, satın alma mı olduğu ortaya çıksın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. 2018-2019 eğitim öğretim yılının başlamasına değinen Öztrak, "Meclis açılır açılmaz ilk işimiz 'Öğretmen Meslek Yasası'nı Meclis'e sunmak olacak" dedi.

'BU KRİZ SİZİN DEĞİL EMEKLİNİN, SANAYİCİNİN, ÇİFTÇİMİZİN KRİZİ'

Bütçe açığını yüzde 102 arttığını söyleyen Öztrak, "Ekonomide tüm göstergeler hızla kötüye doğru gidiyor" diye konuştu. "Geçtiğimiz hafta, tek adam 'Bu kriz bizim krizimiz değildir' dedi. Evet, sizin kriziniz değil" diyen Faik Öztrak, şöyle devam etti:

"Bir ay içinde aldığı yumurta yüzde 20 zamlanan, son iki ayda kullandığı elektriğe yüzde 18, doğal gaza yüzde 14 daha fazla para ödemek zorunda kalan Ayşe teyzemizin krizi. Ay sonunu görebilmek için aldığı malları kasada bırakan emekli Ali amcanın krizi, bu kriz fabrikasını kurtarmaya çalışan sanayicinin krizi, arazisini nasıl ekeceğini düşünen çiftçimizin krizi. Evet bu kriz sizlerin krizi değil, sizlerin sırtına çöktüğünüz milletimizin krizi. Saraylarda oturuyorlar, smoothieleri içiyorlar. Gösterişli toplantılar yapıyorlar."

'BU ÜLKENİN KATAR'IN HİBESİNE İHTİYACI YOK'

Katar'ın Türkiye hibe ettiği açıklanan uçakla ilgili tartışmalara değinen Öztrak, "Türkiye'ye, Katar bir uçan saray hediye etmiş. Millet krizde inim inim inlerken onlar bir uçan saray için girişimlerde bulunmuşlar. Bu ülkenin Katar'ın hibesine ihtiyacı yok. Bu ülkenin yöneticilerinin uçan saraylarla sağa sola gitmelerine de ihtiyaç, gerek yok. İktidarın ağzından düşürmediği yerlilik-millilik nerede kaldı? Bu mu yerli ve milli anlayış?" dedi.

Kamu yatırımlarının duracağının anlaşıldığını belirten Faik Öztrak, "'Kamu özel işbirliği projelerine devam edeceğiz' diyorlar. Niye? Bu projeler aslında sizin dolarla garanti verdiğiniz, yandaş holdinglerinize sunduğunuz birtakım projeler. Bunun sebebi, yandaş holdingler kar etmeye devam etsin mesele budur" ifadelerini kullandı.

'HAVALİMANI 29 EKİM'E YETİŞMEYECEK, İKTİDAR GEREKÇE ARIYOR'

Üçüncü havalimanının açılışının 29 Ekim'e yetişmeyeceğini öne süren Öztrak, şunları söyledi:

"Önce bu havaalanının pistlerinin çöktüğünü duyduk, sonra ihalelerde sorun var dendi. Şimdi orada emekçiler ayakta. İnsanca çalışma şartları istiyorlar, üzerlerine TOMA'larla gidiliyor. Gözaltına alınıyorlar. İstanbul Valisi açıklama yaptı. 'Provokasyon girişimi var' diyor havaalanının açılışı ile ilgili. Galiba bu havaalanının açılışı 29 Ekim'e yetişmeyecek. İktidar yetişmemesi ile ilgili gerekçe arıyor. Kim ne yaparsa yapsın bir tane sorumlu vardır. O da tek adam."

'OVP'Yİ 10 GÜN GECİKTİRMEYİ GÖZE ALABİLİYORLAR'

Varlık Fonu'na yapılan atamaları eleştiren Faik Öztrak, "Önce kendini, sonra damadını atadı buraya. Bu ancak Orta Doğu ülkelerinde görülen bir tablodur. Bu görüntü çadır devleti görüntüsüdür. Türkiye'nin dünyadaki başarısız devletler ligine düşmesine ramak kalmıştır" şeklinde konuştu.

"Herkesin beklediği Orta Vadeli Programı (OVP) 10 gün geciktirmeyi göze alabiliyorlar" diyen Öztrak, "100 günlük icraat programı açıkladılar, tutmadı. Yeni ekonomi modeli dediler, olmadı. Türk Lirası çökmeye, faiz coşmaya devam etti. Enflasyon aldı başını gitti. Hadi bu sefer dediler, biraz aspirin tedavisiyle işi götürelim, o da tutmadı" açıklamasında bulundu.

'ASPİRİN TEDAVİSİNDEN İBARET OLURSA CİDDİ BEDELLER ÖDETİR'

Hükümete, "kendilerine bir çeki düzen verme" çağrısı yapan Öztrak "Bu OVP de aspirin tedavisinden ibaret olursa, bu milletimize çok ciddi bedeller ödetir. OVP, vatandaşa, tüketiciye, yatırımcıya bir umut vermeli. Ekonomiye güveni tekrar sağlamalı, ayakları yere basmalı. Artık ekonomi için yapılmış olan bir OVP de piyasalarda beklenen toparlanmayı sağlamaz. Türkiye'de demokrasiye olan bağlılığı, insan haklarını, basın özgürlüğünü güçlendirecek reformların da bir an önce kamuoyuna açıklanması gerekir" dedi.

'FAİZE SEBEP ARIYORSANIZ UÇAN SARAYIN AYNALARINA BAKIN'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimden önce faizi düşürmeyi vaadinde bulunduğunu dile getiren Öztrak, "Geldi AKP iktidarının en yüksek faiz artışını yaptı. Oy veren vatandaşlar 'Bu da faizci çıktı' demesin diye, Merkez Bankası'yla bir kavga başlattı. Faize sebep arıyorsanız yeni aldığınız uçan sarayın aynalarına bakın, bütün bunların sebebi orada göreceğiniz yüzdür" diye konuştu.

'UÇAN SARAYLA UÇMAK HARAMDIR, GÜNAHTIR, YAZIKTIR'

Hibelerin kaydedildiğini belirten Faik Öztrak, "Türkiye'ye hibe edilen her şeyin mutlaka kaydı olur. Bu belgelerin saray tarafından kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Bunlar açıklansın ki, bu hibe mi, satın alma mı olduğu ortaya çıksın. Her iki durumda da bugün bu ülke bu durumdayken uçan sarayla uçmak haramdır, günahtır, yazıktır" dedi. (ANKARA/DHA)