Çocuklar artık icra dairesi ile alınmayacak

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, boşanmış ailelerinin çocuklarının icra yoluyla alınması uygulamasına son vereceklerini açıkladı. Gül, konuyla ilişkili olarak ilgili bakanlıklarla çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TRT Haber televizyonunun canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, "Çocuklar icra daireleri aracılığıyla alınmayacak. Çocuk, baba ya da anneye gösterilmemesi halinde artık icra ücreti alınmayacak' dedi. Bakan Gül ayrıca "1000 adli hakim ve savcı için müracaatı aralık ayında alacağız. 100 idari yargı hakimi, 15 bin de personel alacağız" diye konuştu.

Abdülhamit Gül, boşanmış ailelerde, çocuk tesliminin icra daireleri aracılığıyla yapılmasına ilişkin soruna açıklık getirdi. Bu konuda Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı ile çalışmalar yapıldığını ancak araya seçimlerin girdiğini belirterek, "Çocuk, baba ya da anne, mahkeme kararıyla diyelim haftanın bir günü görmesi gerekiyor hakkı var. Bu hakkı karşı taraf vermeyince elbette bir şekilde bir otorite çocukla teması sağlayacak" açıklamalarında bulundu.

'PARA ÖDEYEREK ALMA USULÜNE SON VERECEĞİZ'

Bakan Gül, konuya ilgili değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Şu anki uygulamada anne ya da baba karşı taraf göstermeyince 600-700 lira yaklaşık bir meblağ yatırıyor, icraya parayı ödüyor, kendi çocuğunu görmeye gidiyor. Biz diyoruz ki 'baba ya da anne bir ücret karşılığı değil, gösterilmemesi halinde bu ücreti almayalım.' Maliye Bakanlığımızla da görüştük. Bu konuda yıllardır, 1930'lardan beri uygulanan bu sisteme son verecek şekilde bir para ödeyerek çocuğunu görme usulünden vazgeçtik. Elbette nasıl daha insani sistem olacak, Aile Bakanlığı ile de çalışıyoruz. Ama her halükarda anne ya da baba göstermeyince bir otorite bu, alıp anne ya da babaya verecek. Ama en azından biz bir mal gibi bir eşyayı icradan alır gibi bir para ödeyerek alma usulüne son vereceğiz. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz."

Anne babalara da seslenen Gül, her şeyden önce ailelerin kendi aralarındaki problemleri çocukları karıştırmadan çözmelerini istedi. (HABER MERKEZİ)