Erdoğan: S-400'leri en kısa sürede alacağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'ye Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji silah ve savunma sistemlerini satmadığı eleştirisi yönelterek, "Türkiye'nin S-400'lere ihtiyacı var, anlaşması da bitti, bunu da en kısa sürede alacağız. F-35'lere de ihtiyacımız var. Verirler vermezler o başka" dedi. Erdoğan, "Biz ekonomideki artılarımızın da eksikliklerimizin de farkındayız. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Bu da geçer ya hu" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, astsubay mezuniyet törenine katılarak, bir konuşma yaptı. ABD'de Türkiye aleyhine açılan davaların bir örneğinin olmadığını belirten Erdoğan, rahip Brunson konusundaki taleplerin ise akılla izah edilecek bir yönü olmadığını söyledi. S-400 konusuna da değinen Erdoğan, Türkiye'nin bu hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin S-400'lere ihtiyacı var, anlaşması da bitti, bunu da en kısa sürede alacağız. Türkiye'nin F-35'lere de, milli silahlara da ihtiyacı var. Verirler vermezler o başka. Ortaklığımızın gereği olarak 900 milyon dolar ödedik" dedi.

'DÖVİZ KURŞUNU'

Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanmayı da, Türkiye'ye yönelik bir operasyon olarak nitelendirerek, "Döviz kurunu döviz kurşunu haline getirerek, istikrarımızı bozmaya çalışıyorlar. Biz ekonomideki artılarımızın da eksikliklerimizin de farkındayız. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Bu da geçer ya hu" ifadesini kullandı.

Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

DÖNÜM NOKTASI: Milletlerin tarihinden dönüm noktaları vardır. Bizim tarihimizde de pek çok dönüm noktamız var. Son yıllarda yaşadığımız hadiseleri böyle bir dönüm noktası olarak görüyorum. Ülke ve millet olarak tercihimizden asla pişman değiliz. Bugün hep birlikte başı dik, alnı açık şekilde geleceğimize umutla bakıyor olabilmemizi bu durumumuza borçluyuz. Bunun bir bedeli var. Terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadelede gazilerle, şehitlerle ödüyoruz. Kimi zaman haksızlığa, ayrımcılığa uğrayarak ödüyoruz. Son günlerde olduğu gibi ekonomik saldırılarla ödüyoruz. Türkiye'nin sınırları içinde ve dışında karşılaştığı saldırıları, riyakarlığı hak edecek sorumluluğu bulunmuyor.

SAKIN HA DİYORLAR: Terörle mücadele konusunda bizden istenen nedir? Tüm terör örgütleri ülkemizi taciz etsin, biz elimiz kolumuz bağlı oturalım, öyle mi? Bunlarla stratejik ortaklığımız da var. Terörle mücadele herkese hak gözüküyor, mesele Türkiye olunca işin rengi değişiyor. Suriye'den ülkemize yapılan saldırılar karşısında adeta yalnız bırakılmış ülkeyiz. Kendimizi koruyabilmemiz için ihtiyacımız olan füze savunma sistemlerini olmadık bahanelerle bize verilmedi. Parasıyla satmadıkları silahları terör örgütlerine bedava verdiler. Topraklarımızı korumak için alternatif arayışına girdiğimizde de sakın ha diyorlar. Bizim bu tür dayatmaları kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye'nin S-400'lere ihtiyacı var, en kısa zamanda alacağız. Türkiye'nin F-35'lere de ihtiyacı bulunuyor. Verdikleri takdirde anlaşmaya uyduklarının bir ispatıdır. Biz ortaklığımızın gereği 900 milyon dolar ödeme yaptık. İnsansız hava araçlarını vermediler şimdi biz üretiyoruz. Bu teröristleri bunlarla vuruyoruz.

ÇOK TARAFLI İŞBİRLİĞİ: Türkiye'nin ABD ile olduğu işbirlikleri gibi diğer ülkelerle işbirliklerine ihtiyacı var. Bugüne kadar ikili veya çok taraflı ilişkilerimizde sözümüzü tutmazlık etmedik, riyakarlık yapmadık. Ama bize hepsi yapıldı. Buradan alnın akıyla çıkacak tek ülke Türkiye'dir. Hem Avrupa hem ABD defalarca sınıfta kalmıştır. ABD'nin sadece Suriye konusunda bize verip yerine getirmediği sözleri saymaya kalksam kimsenin yüzümüze bakacak hali kalmaz.

ARTI VE EKSİLERİMİZİN FARKINDAYIZ: Hukuk içinde devam eden davayı bahane ederek Türkiye'yi ekonomik yaptırımlar altına sokmayı hiçbir şekilde izah etmek mümkün değildir. AB üyeliğinde o kriterleri nasıl fırıldak gibi döndürdüklerini biliyoruz. Ekonomi konusunda yaşananları bunlardan bağımsız görmüyoruz. Her şey apaçık ortada. Biz artı ve eksilerimizin farkındayız. Döviz kurundaki istikrarsızlık ülkemize yönelik bir operasyondur. Terör örgütleriyle, ihanet çeteleriyle yapamadıklarını döviz kurşunu haline getirdikleri ekonomi silahıyla gerçekleştirmek istiyorlar. Türkiye bu saldırının da üstesinden gelecektir.

(HABER MERKEZİ)