Kabinenin en hızlı bakanı Cahit Turhan oldu!

Meclis’in hükümeti denetleme araçlarının başında gelen soru önergelerine ilk yanıt Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan geldi. Turhan, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in 4, Aydın Özer’in 1 sorusunu yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 7 Temmuz'da yemin ederek göreve başlayan milletvekilleri, bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısının yanıtlaması istemiyle 2 ayda yaklaşık 500 yazılı soru önergesi verdi. Yasal olarak 15 günde yanıtlanması gereken önergelere ilk cevap Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'dan geldi.

TBMM 27. Yasama Dönemi 7 Temmuz’da milletvekillerinin yemin etmesiyle başladı. Yasama döneminin başlamasının hemen ardından muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekili 16 bakan ve 1 Cumhurbaşkanı Yardımcısının yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına 500’e yakın yazılı soru önergesi verdi. Meclis İçtüzüğü'ne göre soru önergelerinin 15 gün içerisinde yanıtlanması gerekiyor. Ancak bu süre içinde yanıtlanan soru önergesi olmadı. Bu durum muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Tepkilerin ardından soru önergeleri işleme alınmaya başladı. Önergelerin işleme alınıp sisteme aktarılmasının ardından da ilk yanıt Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan geldi. Turhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 4, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in 1 sorusu olmak üzere toplam 5 yazılı soru önergesini yanıtladı.

İLK YANIT SORU REKORTMENİ GÜRER'E

Ulaştırma ve Altyapı Bakanının yanıtladığı 5 sorudan 4’ü Meclis’in bir önceki dönem soru önergesi rekortmenleri arasında yer alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in oldu. Gürer’in iki soru önergesi konuyla ilgili bakanlık olunmadığı gerekçesiyle yanıtlanmadı. Söz konusu soruların ilgili bakanlıklara iletilmesi istendi.

'ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA YAPILABİLİR'

Seçimlerden hemen önce boş araziye maket uçak koyarak havaalanı talep eden renkli bir eyleme imza atan Niğde Milletvekili Gürer, ilk soru önergesini bu konuyla ilgili vermişti. Önergesinde Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı görevini yürütürken 2, Başbakanlık görevini yürütürken 2 kez olmak üzere toplam 4 kez Niğde’ye havaalanı yapılacağı vaadinde bulunduğunu hatırlatan Gürer, “Niğde’ye havaalanı yapılacaksa tarihi netleşti mi?” diye sordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, “Bakanlığımız 2018 yılı Yatırım Programı Etüt-Proje İşleri kapsamında 2018E030250 Proje No’su ile yer alan Niğde Havalimanı Fizibilite Etüt Projesi (KOP) işi tamamlanmış olup, havalimanının önümüzdeki yılların yatırım programına alınabilmesi için gerekli çalışmalara başlanılmıştır” dedi.

D4 YETKİ BELGESİ SORUSU

Gürer’in Bakan Turhan’a yönelttiği sorulardan biri de minibüsler için getirilen D4 düzenlemesi ile araç yaşının 19’dan 9’a düşürülmesi ve bu durumun kazancın küçük olduğu yerlerde sıkıntıya yol açması nedeniyleydi. Gürer, mağduriyet yaratılmasının önlenmesi için bir geçiş sürecinin mümkün olup olmadığını sordu. Bakan Turhan, 2018 yılı içinde yapılan çeşitli yeni düzenlemeleri hatırlatarak, “D4 yetki belgesine ilave edilecek taşıtlardan, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde öngörülen şartları (muayene, sigorta vb.) sağlamış olmaları durumunda yaş şartı aranmamaktadır” yanıtı verdi.

ULAŞTIRMADA 73 İHRAÇ 14 İADE

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özel ise, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına 15 Temmuz sonrası bakanlığındaki ihraç edilen, açığa alınan ve göreve iade edilen personel sayısını sordu. Bakan Turhan verdiği yanıtta, “15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatından 73 kişi ihraç edilmiş ve 1 kişi görevden uzaklaştırılmış olup 14 kişi ise görevine iade edilmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile milletvekillerinin hükümeti denetleme araçlarından sözlü soru önergesi kaldırıldı. Milletvekilleri bakanlar ve Cumhurbaşkanı yardımcılarının yanıtlaması için sadece yazılı soru önergesi verebiliyor.

Etiketler TBMM milletvekili bakan