İbrahim Kalın: TL üzerindeki spekülasyon ortamı bertaraf edildi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yaptı. Ekonomide iyileşme belirtileri olduğunu söyleyen Kalın, "TL üzerindeki spekülasyon ortamı bertaraf edildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ekonomideki gelişmelerin değerlendirildiğini aktaran İbrahim Kalın, "Aldığımız tedbirler neticesinde 2 günde iyileşmeler olduğunu görmekteyiz. TL üzerindeki spekülasyon ortamı bertaraf edildi. Cumhurbaşkanımızın ekonomik savaşa karşı çağrısına destek veren herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Ekonomik programın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın koordinesinde uygulanmaya başlandığını belirten Kalın, "Bankalara likidite konusunda destek sağlanmış durumda. Spekülatif ortam bertaraf edildi. Türk ekonomisi güçlü temellere sahiptir" diye konuştu.

"Türkiye kimseyle ekonomik savaş peşinde değildir" diyen Kalın, "Türkiye alternatifsiz değildir. Türkiye alternatiflerini çoğaltarak yoluna devam edecektir. Enerji, ticaret ve yatırım konusunda dünyadaki küresel gelişmelerle uyumlu şekilde opsiyonlarını çoğaltarak bundan sonra yoluna devam edecektir" ifadelerini kullandı.

'ALGI OPERASYONU KANALLARI KAPATILDI'

Katar'ın Türkiye'ye yapacağı 15 milyar dolarlık yatırımla ilgili soru üzerine Kalın, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız çalışmaları sürdürüyor. Farklı sektörlerde yatırım olacak" yanıtını verdi.

Bayram Tatili sürecinde olabilecek spekülasyonlara karşı önlem alınıp alınmadığı sorulan Kalın, "TL üzerinden yürütülen algı operasyonu kanalları kapatılmış durumda. Bu konuda vatandaşlarımız, işverenimiz, iş adamlarımız herkes rahat olsun. Panik havasına katılmadan, rasyonel adımlarla biz bu süreci atlatacağız" dedi.

'ABD TERMİNOLOJİ SORUNU YAŞIYOR'

Beyaz Saray'ın "Rahip Brunson bırakılsa da ek gümrük vergisi kalkmaz" açıklaması hakkındaki soru üzerine Kalın, şunları söyledi:

"Burada terminoloji sorunu yaşıyoruz diye düşünüyorum. Türkiye’den giden demir çeliğe vergi getirilmesini ulusal güvenlik talebiyle iliştirilmesi, ulusal güvenlik deyince farklı şeyleri mi kast ediyoruz diye bir şey getiriyor akla. ABD'nin ek vergileri Dünya Ticaret Örgütü'nün kararlarına aykırı. Başka ülkelere uygulanan bu vergi yaptırımları konusunda tüm dünyanın tepkisi var. ABD içinden de tepkiler var. Kimseyle ekonomik savaş başlatmak gibi bir niyetimiz yok ama ulusal çıkarlarımız söz konusu olduğunda gerekli tedbirleri alacağız." (HABER MERKEZİ)