Duvar Arkası: Yeni sistem memurun iznini vurdu!

Devlette yeniden yapılanmaya gidilirken yıllık izin alamayan kamu kurumlarının personeline 'rapor' da yok! “Türkiye’nin ilk Osmanlıca gazetesi” sloganıyla çıkan haftalık gazete Meclis’in açılmasıyla birlikte milletvekillerine gönderildi... 3 vekil çıkaran tabip odası... AK Parti'de 'devrim kendi çocuklarını yedi'! Yıldırım'ın bilgisayarlı genel kurul hayali... CHP'de imza sürecinin 'kazanan' delegeleri... Hepsi Duvar Arkası'nda!

Google Haberlere Abone ol

İZİN ALAMAYAN MEMURUN RAPORUNA KARŞI TALİMAT!

24 Haziran seçimlerinin ardından devlette yeniden yapılanmaya gidilirken binlerce kamu personeli, üst düzey bürokrat yeni atama yerlerini bekliyor. Kritik olanlar başta olmak üzere pek çok kamu kurumunda yaz tatili izinleri ince eleyip sık dokunarak veriliyor. İzin verilmeyen kamu kurumlarının personeli tatile çıkmak için sağlık raporu alma yoluna gidince devreye bakanlık girdi. Sağlık Bakanlığı sağlık kuruluşlarına gönderdiği yazıda, Başbakanlık, Meclis gibi bazı kurumların personelinin sağlık raporu talebine olumlu yanıt verilmemesi yönünde talimat verdi. Bazı kamu kurumlarının lağvedilmesi bazılarının birleştirilmesi bazılarının da yapısında köklü değişikliklere gidilmesi beklenirken buralarda görev yapan binlerce kamu çalışanının akıbetinin ise bir yıla yayılan bir planlamayla belli olacağı yorumu yapılıyor. Yani binlerce devlet memurunun ve bürokratın sıkıntılı bekleyişi kısa sürede bitmeyecek.

DİYARBAKIR TABİP ODASI 3 VEKİL ÇIKARDI

24 Haziran seçimleri ile oluşan yeni Meclis'te daha önceki dönemlerde olduğu gibi yine avukatlar ağırlıkta. 27. Yasama Dönemi Meclisinde 62 avukat, 44 bürokrat kökenli milletvekili var. Bu meslek gruplarını 40 iş insanı, 34 mühendis, 24 de hekim takip ediyor. Hekim milletvekilleri arasında ise ilginç bir tesadüf var. Her biri farklı dönemlerde Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yapmış 3 hekim aynı yasama döneminde, aynı partiden milletvekili olarak Meclis'e girdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı, HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ve HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel farklı dönemlerde yürüttükleri Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı görevinin ardından hep birlikte geldikleri Meclis'te farklı komisyonlarda görev aldılar ama hekimlik mesleğinin sorunları için ortak çalışmayı sürdürecek görünüyorlar. 3 hekimin de Meclis'e geldikten sonra ilk işi sağlık çalışanlarına dönük artan şiddetin önlenmesi için cezaların artırılmasını öngören bir yasa teklifi vermek oldu.

DEVRİM KENDİ ÇOCUKLARINI YEDİ!

AK Parti’nin “Demokratik devrim” olarak nitelendirdiği yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’nin kuruluş süreci devam ediyor. Yürütmenin Cumhurbaşkanında olduğu yeni sistemde 16 yıllık AK Parti hükümetlerinde önemli görevler üstlenmiş sadece 4 eski bakana yer verildi. 5 eski bakansa Meclis’teki bazı komisyonların başkanlıklarına getirildi. Aralarında Nurettin Canikli, Veysel Eroğlu, Recep Akdağ, Fatma Betül Sayan Kaya, Mehmet Özhaseki, Bülent Tüfenkçi, Ahmet Eşref Fakıbaba, Fikri Işık ve Ahmet Demircan’ın bulunduğu çok sayıda eski bakan ise bugün sadece “düz” milletvekili. Yeni sistemde milletvekili sayısı 600’e çıkarılınca Meclis’te yaşanan oda sıkıntısı da en çok bu bakanları etkiledi. Çok sayıda eski bakan açıkta kaldı. Yeni odalar hazırlanıncaya kadar misafirlerini Meclis kulisinde ya da çeşitli toplantı odalarında kabul etmek zorunda kalan eski bakanlar Eylül ayı ortasında yeni yapılan odalarına yerleşebilecekler. Yeni sistemin mimarları arasında olup bugün yürütme dışında kalan bu isimler için Meclis kulislerinde, “Her devrim önce kendi çocuklarını yermiş” esprileri yapılıyor.

YILDIRIM'IN BİLGİSAYARLI GENEL KURUL HAYALİ!

Son Başbakan, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı Binali Yıldırım göreve başladıktan sonra Meclis için projeler geliştirmeye başladı. İlk etapta milletvekili sayısının 600’e çıkarılması dolayısıyla oda sorununun çözümüne odaklanılan Meclis’te önümüzdeki yıllar içinse Genel Kurul salonunun elektronik alt yapısının güçlendirilmesi planı var. Genel Kurul’un oturma düzeninde kimi değişiklikler yapılabileceği konuşulurken çağın gereği olarak da tüm milletvekilleri için masalara sabit bilgisayar yerleştirilmesi gündemde. “Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın hayali” olarak kulağımıza gelen bilgisayarlı genel kurul projesinin hem yasa görüşmelerini milletvekilleri için kolaylaştıracağı hem de milletvekillerinin diğer işlerini yapmasına olanak sunacağı ifade ediliyor.

CHP'NİN KAZANAN DELEGELERİ!

CHP'de kamuoyunun önünde haftalardır devam eden kurultay tartışmasının bir de perde arkası var. Olağanüstü kurultayı isteyenler ve karşı çıkanlar delegeleri bu süreçte kıskaca aldı. İki tarafın da delegeleri ikna için çaba harcaması anlaşılır ancak kulislerde konuşulanlar bu ikna sürecinin "siyasi etik" tartışmalarına yol açacak boyutlar taşıdığını gösteriyor. İddialara göre, delegeleri ikna süreci konuşmalarla sınırlı kalmadı. Kurultay için imza atmak, atmamak ya da atılan imzanın geri çekilmesinde pazarlıklar söz konusu oldu. Kulağımıza gelen iddialara göre pazarlık masalarında en çok belediyelerde iş vaadi yer aldı. Hatta bu vaatlerin gerçekleştiği konuşuluyor. Yaklaşan yerel seçimlerde belediye meclis üyeliği ve belediye başkanlığı koltuğunu garantilemeye dönük pazarlıkların da nasıl sonuç verdiğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu açıdan özellikle imzasını çeken delegelerin yakından takip edileceğini söyleyelim. Her Meclis döneminde "siyasi etik yasası çıkarılsın" diyerek kanun teklifi veren CHP'de bu noktaya taşınan tartışma kimi delegelere kazançlar getirmiş olsa da birçok partili “Kaybeden CHP oldu” diyor.

MİLLETVEKİLLERİNE OSMANLICA GAZETE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklar ve gençlere Osmanlıca öğretilmesiyle ilgili isteğini biliyoruz. Erdoğan’ın arka arkaya yaptığı çağrıların ardından Osmanlıca ile ilgili okullarda seçmeli ders süreci başlatıldı, ayrıca özel Osmanlıca kurslar açıldı. Bu süreçte bir yenilik de Osmanlıca ilk gazetenin yayınlanması oldu. “Türkiye’nin ilk Osmanlıca gazetesi” sloganıyla çıkan haftalık gazete Meclis’in açılmasıyla birlikte son sayısını da tüm milletvekillerine gönderdi. Türkçe-Osmanlıca gazete bakalım ilgi görecek mi?