ABD'yle yaptırım sonrası ilk görüşmeden uzlaşı çıkmadı

ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararı almasının ardından iki ülke arasında ilk doğrudan temas gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Singapur'da biraraya geldi; bakanlar uzlaşma sinyali vermedi, "Çözüm için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" demekle yetindi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Pastör Andrew Brunson'ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek tarihte ilk kez Türkiye'den iki bakana yaptırım kararı almasının ardından taraflar arasında ilk doğrudan temas gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Singapur'daki ASEAN zirvesinde biraraya geldi. Görüşmeden sonra taraflardan yapılan açıklamalarda uzlaşı sağlandığına ilişkin bir mesaj verilmese de, "Çözüm için çalışmaya devam" mesajı vurgulandı.

ABD: YAPTIRIMLAR, CİDDİYETİMİZİN GÖSTERGESİ

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki bakanın sorunları çözmek konusunda uzlaştığı vurgulandı. ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, "Bir dizi konu hakkında konuştular ve yapıcı bir diyalog oldu. İki ülke arasındaki sorunları çözmek için çalışmaya devam etmekte mutabık kaldılar" dedi. Pompeo'nun kendisi ise "Türkiye'ye yaptırımlar Rahip Brunson’un ülkeye dönüşü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzun bir göstergesi" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: SON DERECE YAPICI, BİR GÖRÜŞMEDE ÇÖZÜM BEKLENEMEZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise basın açıklamasında, "Önce şunu söylemek isterim, ülkeler arasında sorunlar olabilir, görüş ayrılığı da olabilir. Fakat biz Türkiye olarak her zaman diplomasiyle diyalogla mutabakatla çözmeyi arzu ettik. Yaklaşımımız da her zaman böyle oldu. Tehdit diliyle ve yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını da başından beri söyledik, bugün yine tekrarladık. Bunun da iyi şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz" dedi ve şöyle devam etti: "Görüşmede, var olan sorunları nasıl çözeceğimizi, nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Bir görüşmede bu krizlerin hepsinin çözülmesi beklenemez. Bu sorunları çözerken iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için, Münbiç’teki yol haritası, PKK’ya yönelik çalışma grubumuz var. Diğer alanlarda da hangi alanları atabiliriz bunu da değerlendirdik. Sorunları çözme odaklı bir görüşme oldu." (Dış Haberler)