Duvar Arkası: Bakanların 'yazılı olmayan' kuralı!

Meclis dışı bakanlar kurulunu mecliste buluşturan toplantı... Taze milletvekillerinin merak ettikleri... Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu ilk kez 'yasama mutfağı'nda... Milletvekilleri için AK Partili vekilden 'alternatif' tatil önerisi... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

BAKANLAR MECLİS’E GELECEK SADECE GÖRÜŞ BİLDİRECEK

1 Ekim’de yeni yasama dönemine başlayacak Meclis’in ilk işi içtüzük değişikliği olacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumlu hale getirilecek içtüzükte tamamı Meclis dışından bulunan bakanların durumu da netleştirilecek. AK Parti’nin hazırlığına başladığı içtüzük çalışmasına göre sadece yemin etmek için Genel Kurul salonuna girecek bakanlar kendileriyle ilgili yasalar görüşüldüğünde ise Komisyon Başkanı davet ederse Meclis’e gelebilecek. Bu durumda bakan sadece Komisyon’da “görüş” bildirebilecek. Bakanın pozisyonu böyle kurgulanırken yazılı olmayan bir kural ise sessiz sedasız yürürlüğe girdi. Meclis dışından atanan bakanların neredeyse tamamına yakını AK Parti’nin Meclis grup toplantısında hazır bulundu. AK Parti üyesi olup olmadığı bilinmeyen bakanlar sosyal medya hesaplarından Cumhurbaşkanının konuşmasını dinlediklerine dair fotoğraflı mesajlar paylaştı.

TAZE MİLLETVEKİLLERİNİN SİLAH MERAKI

24 Haziran seçimleri sonrası ilk kez Meclis’e gelen milletvekillerinin silah merakı dikkat çekti. Yeni milletvekillerinin büyük kısmı devletin el koyduğu, aralarında Sig Sauer, Glock ve Smith Wesson gibi ünlü markaların bulunduğu 'zor alım' silahlarını uygun fiyatlara ve daha hızlı almak için sunulan fırsatı kaçırmadı. Bir önceki yasama döneminde CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’ün bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması için başlattığı, 'Silahlanmaya 1 Milyon Kere Hayır' kampanyasından yeni dönem milletvekillerinin ne kadarı haberdar bilinmez ama CHP’nin yeni milletvekillerinin büyük kısmının da silah alımı için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Meclis kulislerinde 'yeni milletvekillerinin en çok merak ettikleri' ise şöyle sıralanıyor: Maaşlarının ne zaman yatacağı, telefon faturalarının ne zaman ödeneceği ve milletvekillerine indirim uygulayan mağazaların imkanlarından nasıl yararlanılacağı...

MECLİS’TE KABOĞLU NEZAKETİ

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, 43 yıllık mesleki kariyerinde ilk kez bir milletvekili olarak yasama sürecinin 'mutfağında' yer aldı. OHAL sonrası düzenlemeleri içeren teklifin Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul’daki çalışmalarını adım adım izleyen Kaboğlu’nun konuşmasındaki yumuşak üslubu ilgi gördü, sözleri dikkatle dinlendi. Konuşmalarında çok nezaketli bir dil kullanan Kaboğlu’nun uyarıları da aynı ölçüde yumuşaktı. Genel Kurul aşamasında teklif üzerinde konuşan AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, “Komisyonda hocamla uzun uzun tartıştık, konuştuk. Anayasa profesörüdür kendisi” diye söze başlayınca Kaboğlu yerinden, “Yalnız, affedersiniz ama siz hiç konuşmadınız komisyonda, hiç konuşmadınız” diye seslendi. Sert tartışmaların yaşandığı Meclis’te Kaboğlu nezaketinin ne kadar örnek oluşturacağı merak konusu.

MİLLETVEKİLLERİNE KOCAELİ’NDE TATİL TEKLİFİ

24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan yeni Meclis yaklaşık 3 haftalık mesainin ardından tatile girdi. Milletvekilleri yaklaşık 2 ay sürecek arada seçim yorgunluğunu atmak için dinlenme fırsatı bulacak. Tatil planları yapan milletvekillerine bir öneri de AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker’den geldi. Çağrısını Meclis Genel Kurulu’nda yapan Şeker, “Tatil deyince ilk akla gelen yerler ya Akdeniz ya Ege sahilleri veya Karadeniz yaylaları. 'Hem yayla hem de deniz tatil yapmak istiyorum' diyen arkadaşlara önerim Kocaeli'ni tercih etmeleri” dedi. Bakalım Kocaeli’nin plajlarını, yaylalarını, doğal ve tarihi güzelliklerini anlatan Şeker’in davetine uyan milletvekili olacak mı?