ABD'li rahip Brunson'a ev hapsi!

Türkiye'de tutuklu olan Amerikalı din adamı Andrew Craig Brunson ev hapsine alındı. 18 Temmuz'da görülen duruşmada Brunson'un tutukluluğuna devam kararı verilmesi üzerine ABD Başkanı Trump, "Türkiye’nin saygın Amerikalı din adamı Andrew Brunson’u serbest bırakmaması tam bir yüz karası" demiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir şeyler yapmasını istemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Casusluk soruşturmasında tutuklu yargılanan ABD’li din görevlisi Andrew Brunson, adli kontrol şartıyla ev hapsine alındı. 18 Temmuz'da görülen duruşmada Brunson'un tahliye edilmemesi, davanın 12 Ekim'e ertelenmesi ABD'nin tepkisini çekmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’de iki yıla yakın süredir hapiste tutulan rahip Andrew Brunson’ın 'Evine dönme zamanının geldiğini' söylemişti.

ABD Başkanı Trump da, duruşmanın görüldüğü gün attığı twette, "Türkiye’nin saygın Amerikalı din adamı Andrew Brunson’u serbest bırakmaması tam bir yüz karası. O çok uzun süredir rehin tutuluyor. @RT_Erdogan (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter adresi) bu harika Hristiyan eş ve babanın serbest bırakılması için bir şey yapmalı. O hiçbir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var” demişti.

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett, 20 yıldır eşiyle birlikte Türkiye'de yaşayan Brunson'ın tutukluluğunun devam etmesi kararının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump ise "Papaz Brunson Türkiye'de zulme uğruyor" ifadelerini kullanmıştı.

ARKADAŞLARI TEZAHÜRATLA KARŞILADI

35 yıl hapsi istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, 'ev hapsi' kararı üzerine saat 17.15'te tahliye edildiği Buca Kırıklar'daki İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nden, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'ndeki evine getirildi. Brunson'ı eve getirilişi sırasında arkadaşları tezahüratlarla karşıladı. Apartmanda oturan komşuları da pencere ve balkonlardan izledi.

NE OLMUŞTU?

İzmir'de FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan Brunson, 16 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verildi; dava 7 Mayıs 2018 tarihine ertelendi. İddianamede, Brunson hakkında 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15, 'devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek' suçlamasıyla da 20 yıla kadar olmak üzere 35 yıl hapis cezası isteniyor. (Reuters)