Çavuşoğlu: Hollanda'yla normalleşeceğiz!

Türkiye ile Hollanda'dan ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı alındığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldığı bildirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hollandalı mevkidaşı Stef Blok ile telefon görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye ile Hollanda, ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldı" denildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye ve Hollanda ilişkilerine ilişkin, "11 Temmuz tarihinde Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanları Brüksel’deki NATO Zirvesi marjında görüşmüşlerdir. Bakanlar Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebebiyet veren, 2017 Mart ayında vuku bulan üzüntü verici olayları ele almışlardır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda’nın birçok ortak çıkara sahip iki dost ve NATO müttefiki ülke olduklarının altını çizmişlerdir. İki ülke 400 yılı aşkın süredir yakın ilişkiler sürdürmüşlerdir, halen 60 yılı aşkın süredir NATO müttefikidirler ve aralarında kayda değer ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ülkelerinin hazır olduklarını beyan etmişlerdir" denildi.

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Hollanda hükümeti, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesi Türkiye'den siyasilerin ülkelerinde miting yapmalarına izin vermeyeceklerini açıklamış, 11 Mart 2017'de Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesiyle tırmanan gerginlik diplomatik krize dönüşmüştü.

İlk olarak 11 Mart'ta anayasa değişikliği referandumu kampanyası için Hollanda'ya gelmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni verilmemiş; Hollanda hükümeti, ülkede 15 Mart 2017'de düzenlenecek genel seçimler öncesi Türk bakanların ziyaretinin uygun olmayacağını açıklamıştı. Ancak aynı gün Almanya'da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, karayoluyla Rotterdam kentine gelmişti. Polis tarafından durdurularak Türkiye'nin Rotterdam Konsolosluğu'na gidişine izin verilmeyen Sayan Kaya, polis konvoyu eşliğinde sınır dışı edilmişti.

Bu gelişme üzerine Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan Ankara'ya çağrılmıştı. Türkiye, istişareler için ülkesine giden Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij'ın dönmesine izin vermemişti. Hollanda, ilişkilerin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde Türkiye'nin "özür dilenmesi" ön koşulundan vazgeçmemesi üzerine, büyükelçisini resmen geri çekme kararı almıştı. İki ülke arasındaki diplomatik kriz devam ederken, Hollanda Meclisi, 1915'de Anadolu'da yaşanan Ermenilere yönelik katliamların "soykırım" olarak tanınmasını içeren bir tasarıyı kabul etmişti.

Liberal Sağ Parti (VVD) 24 Haziran seçimleri öncesinde, Türk politikacıların propaganda yapmasının resmi olarak yasaklanmasını istedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Partili bakanların 24 Haziran'daki erken genel seçim öncesi ülkesinde propaganda yapmasının, "kamu düzeni için tehdit oluşturacağını" söyledi. Rutte, Türk politikacılarının kampanya talebini, "istenmeyen bir durum" olarak değerlendirmişti.