Leyla Güven'e tahliye yok

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Hakkari milletvekili Leyla Güven’in duruşması görüldü. Güven’in savunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmanın 4 Kasım tarihine ertelenmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması görüldü. Güven’in de katıldığı duruşmada mahkeme heyeti, savunmaların ardından kararını açıkladı. Mahkeme, duruşmanın 4 Kasım tarihine ertelerken Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşmaya katılan HDP milletvekilleri ile DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, duruşmanın ardından Diyarbakır Adliyesi’nin önünde basın açıklaması yaptılar. Berdan Öztürk, Leyla Güven hakkında tahliye kararının verilmemesini eleştirirken, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit şunları söyledi: “Leyla Güven’in tahliye edilmemesi hukuk tarihine trajedi olarak geçecek. Böyle bir kararın alınması nasıl bir Türkiye içerisinde olacağımızı, yeni Türkiye’nin nereye yürüdüğünün açık göstergesidir. Şu anda ne yazık ki mahkemeler yasaları, anayasayı ve uluslararası içtihatları uygulayamaz duruma getirilmişlerdir. Hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukukunun Türkiye’de gerçekleştirildiğinin kanıtıdır.”

Leyla Güven, 31 Ocak 2018’den bu yana tutuklu bulunduğu Diyarbakır Cezaevi'nden Hakkari milletvekili olarak seçildi. Güven’in milletvekilliğinin kesinleşmesinin ardından avukatların yaptığı tahliye başvurusu Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi ve tahliye kararı verildi. Ancak aynı gün savcılık tahliye kararına itiraz etti. İtirazın kabul edilmesiyle Güven tahliye olmadan hakkında yeniden tutuklama kararı verildi. Böylece Güven için aynı gün hem tahliye hem de tutuklama kararı verİlmişti.

Güven’in tutukluluğuna gerekçe olarak, Afrin’e yönelik operasyon sırasında yaptığı sosyal medya paylaşımları gösteriliyor. Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ, yasal olarak Güven'in tahliyesi önünde bir engel bulunmadığını belirtmiş ve “derhal tahliye edilmesi“ gerektiğini söylemişti. (DUVAR)