CHP: Ekonomide dayatmanın faturası halka çıkacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ekonomi yönetiminin başına Berat Albayrak’ın getirilmesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi üzerindeki baskısını, kontrolünü daha da arttıracağı anlamına geldiğini söyledi. Öztrak, ekonominin, bu dayatmaya tepki vereceğini, faturanın da millete çıkacağını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen yürürlüğe girdi. Ekonominin dümeni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a emanet edildi. Varlık Fonu gibi ekonomiyle ilgili birçok kurum Erdoğan’a bağlanırken, Merkez Bankası başkan yardımcılarının ataması yetkisi de tamamen Cumhurbaşkanı'na verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yürürlüğe giren sistem için, “Her şeyden tek bir sorumlu var, o da başkan. Tek adam, parti devleti fiilen kurulmuş durumda. Merkez Bankası ekonomi yönetimi bütün unsurlarıyla 'Başkan'a bağlandı. Bakanlar Kurulu, kurulların olduğu her yerde şimdi 'Cumhurbaşkanı' ifadeleri geçiyor. Bütün manzaraya baktığımızda ortaya çıkan 'tek adam, parti devleti'dir. Bir vatandaşın başı ağrısa tek sorumlusu vardır o da Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı'dır” dedi.

MERKEZ BAKASI ÜZERİNDE VESAYET ARTACAK

Merkez Bankası başkan yardımcılarının atanmasında, 'başkanın önerisi üzerine' ifadesinin kaldırılmasını değerlendiren Öztrak “Anlaşılıyor ki Merkez Bankası üzerindeki vesayet daha da artacak” yorumunda bulundu.

DAMADINA DAHA RAHAT EMİR VERECEK

Öztrak’ın ekonominin başına Berat Albayrak’ın getirilmesiyle ilgili değerlendirmesi de şöyle oldu: “Ekonomi yönetiminin başına Cumhurbaşkanı kendi damadını getirmek suretiyle ekonomi üzerindeki baskısını, kontrolünü daha da arttıracağını söylüyor. Cumhurbaşkanının ekonomi yönetimi konusunda ne kadar piyasa dostu olduğu bilinen bir gerçek. Emirle faizleri düşürmeye çalışıyor. Emirle bir takım şeylerin düzeleceğini sanan bir yaklaşımı var. Muhtemelen bu emirleri damadına daha da rahat verecektir. Dolayısıyla 'bunlar doğru olmayabilir, bir düşünelim' diyen bir mekanizma ekonomi yönetimi üzerinde ortadan kalkmış oluyor.”

Türkiye’nin ekonomide Arjantin ile beraber “yatırım yapılırken birkaç defa düşünün” denilen bir noktaya geldiğine dikkat çeken Öztrak “Hesap verme, denge, kontrol mekanizmalarının daha da zayıflayacağının izlenimi veren bir kabine var” diye konuştu.

Öztrak, açıklanan Bakanlar Kurulu’nda özel sektörden gelen isimlerle ilgili de, “Hepsinin kendine has bir takım kariyerleri vardır. Ama burada bir kurul mantığı ortadan kalkıyor. Tek adam var. O nedenle bakacağımız yer Başkanlık, Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanının üslubu, o’nun yoğurt yiyişi, onun yaklaşımıdır” açıklamasını yaptı.

YENİ KABİNEYLE İLGİLİ 3 TESPİT

Öztrak açıklanan yeni Bakanlar Kurulu ile ilgili ilk izlenimlerini ise 3 başlıkta şöyle sıraladı:

-Öyle anlaşılıyor ki Meclis ile ilgili öyle çok fazla endişesi yok. Meclis’teki sayısını rahat azaltabiliyor.

-Ekonomiyle ilgili ben bunun yönetimini tamamen ele alıyorum, bu iş bana bağlıdır, diyor. Ülkenin yönetimiyle ilgili olarak da belli siyasi ağırlığı olan hiçbir denetleme, dengeleme mekanizmasını karşısında kabul etmiyor.

-CHP hakkında kabul edilemez açıklamaları olan İçişleri Bakanını Meclis’ten alıp yeniden İçişleri Bakanı yapması bu da kutuplaştırmayı devam ettireceğini açık seçik ortaya koyuyor.

Ekonomiyle ilgili endişeleri olduğunu ancak bu endişelerin daha da arttığını belirten Öztrak, “Ekonominin ciddi dayatmalarla karşı karşıya kalabileceğini düşünüyorum. Buna da sistemin tepki vereceğini bunun faturasının da millete çıkacağı konusunda endişeliyim” dedi.

Etiketler CHP ekonomi