Rıza Türmen: Asıl konumuz kurultay değil seçimin meşruiyeti

CHP Eski Milletvekili Rıza Türmen, tartışılması gerekenin 24 Haziran seçimlerinin meşruiyeti olduğunu belirterek 'CHP tartışmasını anlamıyorum' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de başlayan olağanüstü kurultay tartışmalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Eski Yargıcı, CHP Eski Milletvekili ve Demokrasi İçin Birlik Sözcüsü Prof. Dr. Rıza Türmen değerlendirdi.

Rıza Türmen, CHP tartışmasına anlam veremediğini belirterek "Burada asıl tartışması gereken şey seçimin meşruiyeti idi” dedi. Türmen, iktidara yakın basının CHP’yi tartıştırtarak, bazı şeylerin üstünün örtülmek istendiğine dikkat çekti.

Evrensel'den Şerif Karataş'a konuşan , Türmen, şunları söyledi: “Yalnız bu tartışma için ya da bir değişim öngörülüyorsa, yerel seçimleri beklemek herhalde doğru olurdu. Yerel seçimlerden önce böyle bir tartışmayı ortaya çıkartmak, CHP bakımından önemli olmadı. Asıl yapması gereken şey, bu birlikteliği konsolide etmek önemli. Bu birlikteliği bundan sonra da yakalamak lazım. Sadece seçim bakımından değil, onun ötesinde yakalamak böyle bir birlikteliği yakalamak, çalışma birlikteliğini sağlaması lazım.”

‘SEÇİMLER NE KADAR MEŞRUİYETE SAHİPTİR?’

Türmen devamında şunları dile getirdi: “Burada asıl tartışılması gereken şey seçimin meşruiyeti idi. Seçim ne kadar bir meşruiyete sahiptir? Yani bu seçim yapılış koşulları nasıl eşitti? Bunu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)  gözlemcisi yazıyor. Bunu AGİT’in gözlemci heyetinin raporlarında bulabiliyoruz ancak. Yani AGİT gözlemci heyetlerinin konuştuğu, gördüğü ve tartıştığı şeyleri biz niye asıl tartışma konusu yapmıyoruz. Bunu anlayabilmiş değilim doğrusu. Burada asıl konuşulacak şey, bu seçimlerin eşitsiz koşullarda geçti. Gerek rekabet bakımından gerek maddi kaynaklar bakımından gerek medyadaki görünürlük bakımından, gerek sandıkların taşınması sırasında kaybolan oylar bakımından, kaybedilen oylar bakımından, bunları ortaya çıkartıp konuşmak gerekir son seçimlerle ilgili olarak.”

Türmen, CHP’nin birlikteliği sağlaması gerektiğini ifade ederek, “Diğer partilerle, sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışma projelerini geliştirmesi lazım. Daha demokratik bir Türkiye alternatifini ortaya çıkartması lazım. CHP’nin bunlarla uğraşması lazım.”