Meclis’te yemin maratonu başladı

24 Haziran seçimleri ile oluşan 27. Dönem Meclisi yemin töreni ile açıldı. Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın yönettiği Meclis Yemin Töreni’ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan 27. Yasama Dönemi Meclisi yemin töreni için toplandı. Yeni dönemin milletvekillerini Genel Kurul salonunda sıralara konulan TBMM logosu bulunan kokart ve kırmızı karanfiller karşıladı.

İLK GELEN LİDER BAHÇELİ

Yemin töreni için toplanan Meclis Genel Kurulu’na ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu en son da HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli Genel Kurul salonuna geldi.

CUMHURBAŞKANINA AK PARTİ’DEN ALKIŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul açılmadan önce Genel Kurul salonuna giriş yaptı. AK Parti Milletvekilleri Erdoğan’ı ayakta alkışlarken, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grupları ayağa kalkmadı. Meclis Genel Kurulu açıldıktan sonra da Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz Erdoğan’ı anons etti, bu sırada da sadece AK Parti milletvekilleri ayağa kalkarak Erdoğan’ı alkışladı.

Erdoğan’a Şeref Locası’nda Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Geçici Meclis Başkanvekili AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.

DEVLET BAHÇELİ-KORAY AYDIN SOHBETİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Milletvekili olmadığı için Genel Kurul’da partinin ön sırasına partinin genel başkan yardımcıları Koray Aydın ve Şenol Bal oturdu. Koray Aydın, hemen yan sırada bulunan MHP Genel Başkanı Bahçeli’yle tokalaştı. Bahçeli ile Aydın’ın bir süre sohbet etmesi dikkat çekti.

YILMAZ FRAK GİYDİ

27. Yasama Dönemi ilk Genel Kurulu Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından açıldı. İçtüzük değişikliği ile Meclis Başkanları için frak giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Durmuş Yılmaz ise frak geleneğini sürdürdü.

BAKANLAR KURULU SIRASI SON KEZ KULLANILDI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında olacak, Bakanlar Kurulu da Meclis dışında belirlenecek. Meclis Genel Kurulu salonunda bulunan Bakanlar Kurulu sırası yemin töreninde son kez kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Kabine’yi açıkladığı gün görevleri son bulacak 65. Hükümetin Bakanları arasında 24 Haziran seçimlerinde aday olmadığı için milletvekili olmayan AB Bakanı Ömer Çelik de yer aldı.

İLK YEMİN DURMUŞ YILMAZ’DAN

Geçici Meclis Başkanı Yılmaz, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yeni dönem dolayısıyla kısa bir konuşma yaptı. Ameliyat geçirdiğini, uzun süre ayakta kalamadığını söyleyen Yılmaz, konuşmasını özür dilerek oturarak yaptı, daha sonra yemin etti.

ANT İÇME TÖRENİ ENGELLİ VEKİLLERLE BAŞLADI

Yılmaz’ın konuşmasının ardından yemin töreni engelli milletvekilleri ile başlatıldı. İlk yemin eden milletvekili bedensel engelli HDP Milletvekili Musa Piroğlu oldu. Piroğlu’nun yemin edebilmesi için kürsüye tekerlekli sandalye için bir rampa yerleştirildi. Piroğlu’nun ardından AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da mazeretleri dolayısıyla il sırası gelmeden yemin etti.

İKİ KEZ TEKRARLADI

AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru’nun yemin etmesinin ardından CHP sıralarından milletvekilleri yeminin eksik okunduğu itirazında bulundu. Bunun üzerine Durmuş Yılmaz, Doğru’nun 2 kelime eksik okuduğunu belirterek Doğru’yu tekrar kürsüye çağırdı. Doğru 2. kez yemin etti.

ERDOĞAN SALONDAN AYRILDI

Yemin töreninde sıra Ankara milletvekillerinin yeminine geldiğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin töreninden ayrıldı.

Etiketler HDP AK Parti meclis