CHP’de kurultay ateşi yandı

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin “genel başkan kurultayı toplanmazsa örgüt gereğini yapar” sözlerinin ardından gelecek hafta delegelerden imza için düğmeye basılması bekleniyor. Bu yönetimle CHP’nin iktidar şansı olmadığını düşünen muhalifler “değişim şart. İmza toplanır, İnce kazanır” görüşünde. Olağanüstü kurultay için işaret edilen tarih ise ağustos ayı sonu, eylül başı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin, “Olağanüstü kurultay toplansın, Kılıçdaroğlu onursal başkan, ben genel başkan olayım” sözleri üzerine CHP’de kurultay tartışması başladı. İnce’nin teklife “hayır” denilmesi durumunda “örgüt kendisi çözecektir” sözleri de delegelerden kurultay için imza toplanacağının işareti olarak yorumlandı.

CHP Genel Merkezinden gelen ilk açıklama “Gündemimizde kurultay yok” oldu. Ancak delegelerin imzasıyla talep edilecek bir kurultay çağrısı karşısında nasıl bir yol haritası izleneceği perşembe günü yapılacak MYK’de karara bağlanacak. Seçimin hemen ardından başlayan kurultay tartışmasını bu talepte bulunan CHP’lilerle konuştuk.

CHP için olağanüstü kurultayın kaçınılmaz olduğunu söyleyen partililer bunun nedenleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundular:

SEÇMEN SAYISI ARTTI OYLAR DÜŞTÜ: Seçmen sayısı artmasına karşın parti 3.5 puan, yaklaşık 800 bin oy kaybetti. Analizlere göre 3.5 puanın 1.5 puanı ön seçim yapılmamasından kaybedildi. 2 puan ise genel başkan ve parti yöneticilerinin CHP’yi iktidar yapacağına güven duyulmadığı için HDP ve İYİ Parti’ye gitti.

Muharrem İnce: Kılıçdaroğlu'na onursal başkanlık önerdimMuharrem İnce: Kılıçdaroğlu'na onursal başkanlık önerdim

MİLLETVEKİLİ LİSTESİ DEĞİL KURULTAY LİSTESİ YAPTILAR: Muharrem İnce aday gösterilmeden önce CHP’nin oyu yüzde 18.5 ölçüldü. İnce’nin adaylığı ile bu yüzde 22.5’e çıktı. Seçim öncesi bu tabloyu parti yöneticileri Bülent Tezcan, Tekin Bingöl ve Haluk Koç görmüştü. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na liste hazırlanırken delegeleri tutmak için il başkanlarının aday gösterilmesi, seçim sonrası sıkıntı çıkarabilecek Tüzük Kurultayı’nda ön seçimin kaldırılmasına “hayır” diyenleri liste dışı bırakma önerisi götürüldü. Hazırlanan milletvekili listesi bu şekilde yapıldı, liste 25 Haziran sabahı için tamamen kurultay odaklı hazırlandı.

KAMPANYADA PARA HARCANMADI: CHP kasasında yaklaşık 200 milyon lira vardı ancak seçim için yaklaşık 20 milyon lira ayrıldı, kalan para repoya yatırıldı. Kampanyaya para harcanmadı.

SANDIKLARA SAHİP ÇIKILMADI: Olağanüstü Parti Meclisi toplantısında bir genel başkan yardımcısı 50 bin sandıktan veri alamadıklarını söyledi. Bu “oyların yüzde 25’inden haberimiz yok” demekti. Bir başka genel başkan yardımcısı “sandıkların yüzde 90’ına hakimdik” dedi, bu da “19 bin sandıktan, oyların yüzde 12’sinden haberimiz yok” demek.

Kılıçdaroğlu'ndan İnce'ye: Siyasi nezaketsizlikKılıçdaroğlu'ndan İnce'ye: Siyasi nezaketsizlik

KILIÇDAROĞLU 5 YIL SONRA ADAY OLACAK MI?

Bunlar CHP içinde kurultay çağrısı yapanların öne çıkan eleştirileri. Muhalifler “Böyle başarısız bir yönetim neden dursun” derken bir soru da Kılıçdaroğlu’nun gelecek planına dair. Partide, “Kılıçdaroğlu 'Yerel, genel seçime hazırlanıyorum' diyor. 71 yaşındaki Kılıçdaroğlu 5 yıl sonra genel seçim olduğunda Cumhurbaşkanlığına aday olmayacak. O zaman Kılıçdaroğlu ne için iktidar olmak istiyor. CHP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı adayı da olacak bir kişi olmalıdır” deniliyor.

AĞUSTOS SONU EYLÜL BAŞI KURULTAY OLABİLİR

Parti içi muhalefetin eleştirileri böyle ama mevcut delegeler, il başkanları ve milletvekillerinin Kılıçdaroğlu yönetimince belirlendiği tabloda olağanüstü kurultay için gerekli imza toplanabilir mi? Parti içi muhalefetin itici güçleri, “İmza toplanır İnce kazanır” görüşünde. Kulislere göre CHP yönetimi olağanüstü kurultay talebini geri çevirecek.

Bu arada belediye başkanı, il başkanı ve milletvekilleri üzerinden 800 delege imzası bir arada tutulmaya çalışılacak. Kulislere göre parti yönetimi “800 delegemiz var gelsinler çarpışmaya hazırız” diyor. Muhalefet ise “delege imzalarının cepte olduğunu” düşünmüyor. Kurultay çağrısı için imza toplama sürecinin pazartesi başlayabileceği, gerekli imzanın da 15 gün içinde toplanıp 25 Temmuz itibariyle genel merkeze teslim edilebileceği konuşuluyor. Bu durumda ağustos ayı sonu eylül başında bir kurultayın kaçınılmaz olacağı konuşuluyor.

ERKEN YEREL SEÇİM OLURSA…

Seçimlerin ardından Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerin kasım ayına alınması tartışması başladı. İktidar kanadından “Gündemimizde erken yerel seçim yok” açıklaması gelse de sonbaharda olası bir erken seçim kararının olağanüstü kurultay çağrısı yapacakları nasıl etkileyeceği bilinmiyor.