Bilgen: Kimse bakan olma heveslerini bizim üzerimizden gerçekleştiremez

HDP, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarını eleştirdi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Biz kimsenin şamar oğlanı değiliz. Kimse bakan olma heveslerini bizi hedef haline getirerek gerçekleştiremez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına tepki gösterdi. Bilgen, "İçişleri Bakanı'nın yasal parti olup olmadığımızı değerlendirmeye hakkı yoktur" dedi. Bilgen, YSK'nin geçersiz oylar, sandık birleştirme ve 142 belgesiyle kaç kişinin oy kullandığı konusunda açıklama yapmasını istedi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına yanıt veren Ayhan Bilgen, “Hem doğrudan doğruya Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan aranarak gerçekleştirilen tehdit, hem de televizyon kanallarında partimizi hedef gösteren mesajlar verilmeye devam ediyor. Bir haftadır verilen mesajlara baktığımızda sadece parti devleti değil mafya devletine dönüştüğümüzü gösteriyor. İçişleri Bakanı'nın yasal parti olup olmadığımızı değerlendirmeye hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

'KİMSENİN ŞAMAR OĞLANI DEĞİLİZ'

HDP’nin seçim sürecinde saldırılara maruz kaldığını söyleyen Ayhan Bilgen, Soylu'nun saldırılarla ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında açıklama yapması gerektiğini belirtti. Bilgen, “Bunlarla ilgili ne kadar etkin soruşturma işletilip işletilmediğine dair açıklama yapması gerekenlerin bu görevi yerine getirmek yerine yeni saldırılara zemin hazırlayan açıklamaları, bundan sonra olacakların sorumluluğunu da üstlenmek anlamına geliyor” dedi.

"Racon kesmeyi marifet sayabilirler, bu onların siyaset tarzlarıdır” diyen Bilgen, “Biz kimsenin şamar oğlanı değiliz. Kimse bakan olma heveslerini bizi hedef haline getirerek gerçekleştiremez” şeklinde konuştu.

'YSK AÇIKLAMA YAPMALI'

Bilgen, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandık görevlileri ile güvenlik görevlilerine verdiği 142 belgesiyle kaç kişinin oy kullandığını da sordu. Bilgen, “Bizdeki verilere göre milletvekili çıkarma oranının düşük olduğu illerde ciddi kaydırmalar söz konusu. Bu konuda açıklama yapmak YSK’nin görevidir” dedi.

Seçim günü bina sorumlusu, kolluk güçleri, ulaşım görevlileri gibi görevlilere, oy kullanmaları için belge veriliyor. Seçmen listesinde adı olmayan görevliler 142 nolu belge olarak adlandırılan belge ile oy kullanabiliyor.

'EN ÇOK GEÇERSİZ OY BİZİM SIFIR OY ALDIĞIMIZ SANDIKLARDA'

Sandık taşıma ve birleştirme kararlarına dair net bir sayı olmadığını ifade eden Bilgen, "140-170 bin arasında olmasına rağmen bizim elimizdeki verilerde birleştirme kararlarıyla birlikte 300 bin üzerinden seçmen bundan etkilenmiş bulunuyor. Seçmen listelerinin neden ortaklaştırıldığına dair YSK açıklama yapmalıdır” diye konuştu.

Geçersiz oylar konusunda da ciddi sorunlar olduğunun savunan Bilgen, “Bizim sıfır oy aldığımız 26 bin sandıkta 118 bin geçersiz oy var. Bir üst kademe rakam toplam 1 milyon civarındaki oyun yarısı bizim 1-10 arasında oy aldığımız sandıklar. Bunlar tesadüf mü? En çok geçersiz oyların bizim sıfır aldığımız sandıklar olması tesadüf mü? Bu tablo açıklama gerektiriyor" dedi.

'ERKEN SEÇİM TARİHİNDEN ÖNCE GASBI TARTIŞALIM'

Bilgen, erken yerel seçim tartışmalarına ilişkin ise HDP olarak hafta sonu gerçekleştirilecekleri toplantılarla bu konudaki tutumlarını belirleyeceklerini söyledi. Bilgen, “Ancak seçimi erken yapmanın gerekçesi seçmen iradesinin bir an önce netleşmesi, siyasetin de buna göre şekillenmesi, yerel demokrasi kaygısı taşınıyorsa son yerel seçimlerde ortaya çıkan irade tanınmalıdır. Bu demokrasi kültüründen yoksunluktur, yerel iradeyi yok saymaktır. Tarihten önce tartışılması gereken bu gasbın sona ermesidir” dedi.

'OHAL'İ ŞEKLEN BİTİRMEK ANLAMSIZ’

OHAL’in sonlanacağı tartışmalarına değinen Bilgen, "OHAL’in uzatılmaması ekonomi, hukuk açısında son derece önemlidir. Ama OHAL’i şeklen bitirmek anlamsızdır. Bir telafi sürecinin somut şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerekir. KHK ile ortaya çıkacak durum devam edecekse OHAL’in kalkması ne anlam ifade edecektir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)