Abdüllatif Şener yeniden Meclis'te: Bakanlar 'Bakancık' olacak

Daha önce Refah Partisi ve Ak Parti’den 16 yıl milletvekilliği yapan Abdüllatif Şener 11 yıl sonra CHP Milletvekili olarak Meclis’e döndü. Yeni sistemle atanacak Bakanları “Bakancık”, “Cumhurbaşkanı Sekreteri” olarak nitelendiren Şener, “Parlamento bu dönemde tekrar demokratik sisteme dönüş için direnişin merkezi olacaktır. Yani anlamı daha derinleşmiş, güçlenmiştir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  CHP’den Konya Milletvekili seçilen eski Bakan Abdullatif Şener Meclis’te kayıt yaptırdı. 11 yıl sonra yeniden milletvekili seçilen Şener, bu kez muhalefet tarafında olmasıyla ilgili, “Daha önce başladığımda da muhalefetteydim. Sonra iktidarda yer aldım. Yine muhalefetten başlıyorum. Hayırlı olsun” dedi.

'BAKANLAR, BAKANCIK OLACAK'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde siyasete döndüğü hatırlatılan Şener şöyle devam etti: “Bana göre Türkiye’nin demokratik niteliği kalmamıştır. Bu rejime demokrasi denemez. Demokratik kurumlar zayıflamıştır. Erkler ayrılığı ortadan kalkmış, yargı siyasetin kırbacına dönmüştür. Böyle bir ortam asla demokrasi olarak tanımlanamaz. Parlamentonun yetkileri de sınırlanmıştır. Parlamenter sisteme göre hükümet Meclis içinden çıkardı. Şimdi ise Cumhurbaşkanı tek başına hükümeti kuracaktır. Artık Başbakan yok, Bakanlar Kurulu yok. Artık eski Bakanlar da olmayacak. Bunlar Bakancık olacaktır. Cumhurbaşkanının sekreteri konumunda olacaktır. Meclis bu hükümete güvenoyu vermyeceği gibi, Bakanları Gensoru ile düşüremeyecek, Güvenoyu da veremeyecek. Dolayısıyla Meclis hükümet üzerindeki gücünü tamamen kaybetmiş durumda.”

'MECLİS DİRENİŞ MERKEZİ OLACAK'

Dünyanın birçok yerinde Meclis’in yasa yapma konusunda ortaksız olduğunu ama yeni sistemde bu yetkiye Cumhurbaşkanının da kararnamelerle ortak edildiğini söyleyen Şener şunları söyledi:

“Birçok işlevini kaybeden, yasama yetkisini elinden kaçıran Parlamento bu dönemde tekrar demokratik sisteme dönüş için direnişin merkezi olacaktır. Yani anlamı daha derinleşmiş, güçlenmiştir. Onun için bu dönemde Meclis’te olmak gerekiyordu. Bu anlayış doğrultusunda Meclis’te olmayı arzu ettim. 11 yıllık Meclis dışı dönemde sürekli siyasetin içinde bulunmakla birlikte bu dönem Meclis’te olmanın gerekli olduğunu gördüğüm için Konya Milletvekili olarak Meclis’teyim. Tekrar demokratik sisteme dönüşte bu direnişin içinde olacağım.