Dünya ülkeleri hedefi büyütüyor

İklim icraatlarıyla ilgili bu hafta Berlin ve Marshall Adaları'nda iki önemli toplantı yapıldı. Berlin'deki toplantıya Türkiye de katıldı. 2020 yaklaşırken Dünya ülkeleri hedef büyütüyor. Peki neler oluyor? Detaylar Yeşil Gündem'de ...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülkelerin iklim değişikliği konusundaki icraatlarının yetersizliği konusunda yapılan eleştirilerin dozu artarken bu hafta küresel iklim eylemi konusunda iki tane çok önemli toplantı yapıldı. Bu toplantılarda muhtelif ülkeler hem hedef yükseltti hem de somut politik adımları da içeren kararlar aldı.

'İŞİN MERKEZİNDE YURTTAŞLAR OLMALI'

Ülkelerin katılımıyla gerçekleşen ilk toplantı  "9'uncu Petersberg İklim Diyalogu " oldu. Berlin'de gerçekleşen Petersberg toplantısında, Türkiye de dahil 35 ülkeden bakan ve temsilciler Berlin’de bir araya geldi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki yaptığı konuşmada iklim politikaları belirlenirken yurttaşların merkeze konumlandırılması gerektiğinin altını çizdi Polonya'nın Katowice şehri bu yılki iklim değişikliği konferansına da (COP 24) ev sahipliği yapacak.

Almanya başbakanı Angela Merkel ise iklim eyleminin hem ekolojik bir gereklilik hem de ekonomik bir rasyonalite olduğunu söyledi. Angela Merkel ayrıca, 2020 yılına kadar kamu iklim finansmanını 2 katına çıkarmaya ve Yeşil İklim Fonu’nu desteklemeye devam edeceği sözünü verdi. Almanya, gelişmiş ülkelerin Yeşil İklim Fonu’nu doldurmaya devam etmesi ve 2020 yılına kadar yıllık 100 Milyar dolar kaynağın oluşması için çaba gösterecek. Petersberg’de Paris Anlaşması’nın somut adımlarla etkin bir biçimde uygulanması için taahhütlerini yenileyen ülkeler, yıl sonunda düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda anlaşmanın uygulama kurallarının oluşturulması hakkında görüş birliğine vardılar.

Ayrıca,  Polonya Enerji Bakan Yardımcısı COP 24 Başkanı Michal Kurtykay ile Mateusz Morawiecki  COP24’te Paris Anlaşması Kural Kitabı oluşturulması sürecinin başarı ile tamamlanacağının teminatını verdi.

İklim icraatıyla ilgili diğer önemli bir toplantı ise AB, Çin ve Kanada liderliğinde düzenlenen "İklim Eylemi için Bakanlar Buluşması"ydı. 20-21 Haziran’da Marshall Adaları'nda düzenlenen buluşmaya, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Meksika, Rusya, Avustralya, ABD, AB ve Çin'in de dahil olduğu  36 ülkeden üst düzey temsilcileri ve bakanları katıldı. Aralarında Almanya, Norveç, Meksika ve Şili’nin bulunduğu 23 ülke ortak bir deklarasyon yayınlayarak, 2050 sonrası Sıfır Emisyon için 2050 Stratejilerini en kısa sürede yayınlayacaklarını açıkladılar.

MARSHALL ADALARI'NDAN 'HEDEF BÜYÜTÜN' ÇAĞRISI

Marshall Adaları, zaten 2016 yılında zaten dünya ülkelerine hedef büyütmeleri için bir çağrı yapmıştı. İklim değişikliği zaten yoksullukla mücadeleyi, dünya barışını ve gıda güvenliğini tehlikeye atıyor Buna ek olarak, Marshall Adaları gibi küçük ada devletlerinin iklim değişikliğinden en kötü etkilenecek bölgeler arasında yer aldığı için bu ülkelerin ya çok az ya da hiç vakitlerinin olmadığı "İklim Eylemi için Bakanlar Buluşması"nda da hatırlatıldı. Bu yüzden toplantının bildirisinde de 2020 itibariyle ülkelerin iklim eylemlerinde hedef büyütmesi gerektiği belirtildi.

AB'nin iki lokomotif ülkesi Fransa ve Almanya 2050’de karbon nötr bir Avrupa Birliği için ortak çalışma planı açıkladılar.

Uluslararası toplumun iklim değişikliğinde mücadelede Paris hedeflerinin ıskalanmasına tahammülü yok. Marshall Adası gibi ada devletlerinin hiç yok. Uluslararası iklim diplomasisi gündemi giderek daha da yoğunlaşacak. Yıl sonunda Polonya'da gerçekleşecek konferansa kadar devletler düzeyinde önemli toplantılar gerçekleşecek. Özellikle Kurallar Kitabı'nın taslağının oluşmasıyla Türkiye gibi ülkelerin de neleri ne kadar yapacağı giderek daha fazla önem kazanacak.