Canlı blog | Türkiye sandık başında: Seçimle ilgili bütün gelişmeler

Seçimlerle ilgili gelişmeleri Gazete Duvar'dan takip edebilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçmenler, 24 Haziran Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandığa gitti. Oy verme işlemi saat 17.00'de sona erdi ve oyların sayımına geçildi. YSK, saat 18.45'te yayın yasağını kaldırdı. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, katılım oranı yüzde 88.17 oldu. Seçim günün dakika dakika gelişmeleri şöyle:

01.15: Resmi olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52.4 oy oranıyla ilk turda cumhurbaşkanı seçildi. Muharrem İnce, yüzde 30.8, Selahattin Demirtaş yüzde 8.3, Meral Akşener yüzde 7.4 oy, Temel Karamollaoğlu yüzde 0.9 ve Doğu Perinçek yüzde 0.2 oy aldı.

Parlamento seçimlerinde ise yine resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların yüzde 98.5’i açıldı. AK Parti yüzde 42.4 ile birinci oldu. MHP ise yüzde 11.2 oy aldı. 293 milletvekiliği kazanan AK Parti, tek başına Meclis çoğunluğunu sağlayamazken Cumhur İttifakı'nın toplam milletvekili sayısı 342’yi buldu. Erdoğan, seçim öncesi yaptığı bir açıklamada ise “Çoğunluk sağlanamazsa koalisyon olabilir” demişti.


24.45: CHP Sözcüsü Bülent Tezcan açıklama yaptı: Sürecin önemli bir bölümü tamamlandı. Katılım oranı çok yüksek, bütün milletimize teşekkür ediyorum. Milletin iradesi sandığa nasıl gidiyorsa sandıkta öyle çıksın. Hukuk dışı her türlü müdahaleye karşı tutum alacağımızı ifade etmiştik. Milletimiz duyarlılıkla oyunu kullandı. Hala sayım döküm işlemleri devam ederken, arkadaşlarımız fedakarlıkla görevlerini sürdürüyor. Sonuçlar büyük ölçüde toplandı, ama henüz tamamlanmadı. YSK açıklamasını yapıncaya kadar süreci yakından takip edeceğiz. Sonuç ne olursa olsun vatandaşlarımızın tahriklere kapılmamasını istiyoruz, bu konuda hassas olsunlar.


24.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü'nde seçim otobüsünden halka seslendiği sırada küçük bir çocuğun ayağının kapana sıkışması nedeniyle konuşmasını kısa kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastaneye giderek yaralı çocuğu ziyaret etti. Ankara'daki balkon konuşmasını yarın yapacağı ve bu geceyi İstanbul'da geçireceği açıklanan Erdoğan karar değiştirdi. Ankara'ya doğru yola çıkan Erdoğan balkon konuşması yapacak.


24.20: Seçim sonuçlarını değerlendiren SAADET Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Bugün gördüğümüz neticeden çok daha iyisini beklerdik. Ama demokrasilerde milletin tercihi neyse ona saygı duyulur. Burada işimizi bırakıyor değiliz. Bundan sonra çalışmalarımıza inşallah daha büyük gayretle devam edeceğiz" dedi.


24.05: Seçim sonuçlarının büyük oranda açıklanması, kesin olmayan sonuçlara göre HDP'nin yüzde 10 barajının geçtiğinin televizyonlarda yayımlanması ile birlikte Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu'daki birçok merkezde, partililer sokağa dökülerek kutlama yaptı.

24.00: İstanbul'da Ümraniye, Sultanbeyli ve Esenler HDP ilçe binalarına, Ankara'da ise HDP Keçiören ve Batıkent ilçe binalarına saldırılar oldu. HDP yöneticileri, içeride mahsur kalanlar olduğunu, polisi aramalarına karşın herhangi bir müdahalede bulunulmadığını açıkladı.


23.50: AA'nın verilerine göre oyların yüzde 99,7'si sayıldı. Partilere göre dağılım şöyle:

%            Milletvekili Sayısı

AK Parti:    42,3         291

CHP:          22,8          146

HDP:         11,40         67

MHP:         11,21         49

İYİ Parti:  10,14       47


23.40: CHP bahçesinde bekleyenlerin sayısı sonuçların AA tarafından ilan edilmesinin ardından arttı. YSK’nin sonuçları ilan etmediğini söyleyen partililerle karşı karşıya gelenler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aşağıya inerek açıklama yapmasını talep ediyor. “İnce Başkan” sloganları atanlardan bazıları ise CHP Genel Merkezi yerine YSK’nın önüne gitmeyi talep ediyor. Protestoların hedefi olan parti yöneticilerinden kimse henüz açıklama yapmadı.

23.30: AK Partililer ile MHP’lilerin, CHP Genel Merkezi'nin önünden rabia ve bozkurt işaretleri yaparak ve korna çalarak konvoy halinde geçmesi gerilime neden oldu. İki grup arasındaki gerilime, CHP Genel Merkezinin önündeki az sayıdaki polis engel olmaya çalıştı. Arabalardan CHP’li gençlere pet şişe vebenzeri cisimler fırlatılırken, CHP’li gençler de ellerindeki pet şişeleri atarak karşılık verdi.


23.10: CHP genel merkezi bahçesinde toplananlar “İnce Başkan” sloganları eşliğinde genel merkez binası içerisine girmeye başladı. Genel merkezde YSK’ya ve AA’ya protesto var.


23.06:  Devlet Bahçeli'den ilk açıklama: Tarihi bir gün yaşıyoruz. Cumhur ittifakının zaferini gururla idrak ve ifade ediyoruz. Seçim tamamlanmış, sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu demokratik olgunluğa saygımız tamdır. Katılımın yüksek olması sevindiricidir. Türkiye resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmiştir. Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Seçim ilk turda sonuçlanmış, kriz bekleyenler şaşkınlığa uğradı. Partimiz tüm karanlık senaryoları aşarak, çok değerli bir milletvekili sayısına ulaşmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi tarihi bir sonuca ulaşmıştır. Milletimiz MHP'yi hem TBMM'nin kilit partisi yapmış hem de denge ve denetleme görevi vererek kritik bir rol biçmiştir.

22.33: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor..: Seçimlerin gayri resmi sonuçları belli oldu. Buna göre milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı ve yürütme görevini verdi. Aynı zamanda Cumhur İttifakı'na Meclis'te çoğunluk görevini verdi.


22.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulunduğu Tarabya Köşkü'nde ilk tebrikleri kabul ediyor. Yakınındakilerin Erdoğan'ı tebrik etmesinin cep telefonu kamerasına yansıyan görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.


22.25: Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, attığı tweetle Erdoğan'ı tebrik etti. Davutoğlu, "Aziz milletimizin oylarıyla şekillenen seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Erdogan’ı ve parti teşkilatımızı seçim zaferi için tebrik ediyorum" dedi.


22.15: Başbakan Binali Yıldırım,  Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, 24 Haziran seçimleri nedeniyle tebrik etti.


22.06: CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan: Kimse gelin güvey olmasın, erken davul zurna çalmasın. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmıştır, rakamlar büyük olasılıkla bunu gösteriyor. 18 milyon 973 bin 242 oy sisteme girmiş durumda. 71 binin tutanaklarını topladık. Açılan sandık yüzde 39. Bu tabloda İnce 33.65, Erdoğan 51.77, Akşener 8.9, Demirtaş 4.60, Karamollaoğlu 0.8, Perinçek 0.21 oy almıştır. Geride kırk milyon oy var. Bu kadar oy sisteme girmemişken Erdoğan’ın oy oranı 51.7. Yüzde 70’le açılış yapan AA sonuna kadar sandıkları takip etmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kimse erken gelin güvey olmasın, kimse erken davul zurna çalmasın. Geride 40 milyon oy 110 bin sandıkla kimse kendisini cumhurbaşkanı seçildim diye ilan edemez.


22.00: CHP Milletvekili Haluk Pekşen: Biraz önce aldığımız bilgiye göre, YSK'nin resmi verisi sayılı oy açısından yüzde 56.7.  İnce'nin yüzde 40, Erdoğan'ın yüzde 44. AA yaklaşık 20 dakikadır veri girişini durdurdu.


21.55:  HDP'nin barajı aşması üzerine, Van ve Hakkari'de kutlamalar yapılıyor. Cadde ve sokaklara çıkan partililer, şehir turu düzenleyip, sevinç gösterilerinde bulundu.


21:40: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'ndan açıklama: "Parti verilerimiz uyarınca seçim ikinci tura kalıyor. Sandıkları ıslak imzalı tutanakları almadan ve görevi tamamlamadan terketmeyiniz."


21.35: AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Huber'deki Cumhurbaşkanlığı köşkü ve Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin önünde kalabalıklar toplanmaya başladı.


21.25: Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Twitter adresinden seçime ilişkin yaptığı açıklamada, "Sandık görevlisi arkadaşlarım; an itibariyle YSK’nın sisteminde sandıkların yüzde 37’si açılmış gözükmektedir. Televizyonlarda ise Anadolu Ajansı kaynaklı sandıkların yüzde 85’inin açıldığı yönünde haberler yapılmakta/sonuç açıklanmaktadır. Sandıkları terk etmeyin" çağrısı yaptı.


21:15: İstanbul caddelerinde AK Partililer kutlama konvoyları oluşturdu.


21:05: AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal açıklama yaptı. Sonuçlar hiçbir şüpheye mahal olmadan açıklanıyor. Her partinin temsilcilerinin elinde ıslak imzalı sonuçlar var. Türkiye bir hukuk devletidir, kurumların meşruiyetini sorgulamak, itibarsızlaştırma birliğimize zarar verir. Bazı kurumlarımızın hedef alınarak, tehdit edilmesi ve kendi tabanlarının tahrik edilmesi ve çıkacak ağır sonuçlar unutmamalıdır. Bu siyasilerin ve adayların sorumluluğudur. AK Parti iktidar olmanın sorumluğuyla davranıyor ve tüm oylar iktidarın sorumluğu altındadır ve tüm oylar AK Parti'nin namusudur. Tekrardan bazı siyasi partileri ve adayları uyarıyorum, bu tahrik, şaibe ve itibarsızlaştırma ülkemiz için son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir. AA'nın, milli ajansımızın hedefe konulması kabul edilemez. AA ıslak imzalı tutanakları alıyor ve giriyor. Bu ağır tahrik kabul edilemez. Seçimler sonuçlanmadan AA ve YSK üzerinden tahrik kabul edilemez. Bu kurumların mensuplarından birinin saldırıya uğramasının sorumluluğunu bu siyasiler üstelenebilecek mi?


20:51: Oylar sayıldıkça AK Parti'nin oy oranı düşmeye devam ediyor. Yüzde 54'lerde olan AK Parti, sayılan oy oranı yüzde 75'e çıkınca yüzde 44'e düştü.


20.44: AA'nın verilerine, sandıkların yüzde 69.76'sı açıldı. HDP, yüzde 10.04 oy oranı ile seçim barajını geçiyor

HDP AA'ya göre barajı geçtiHDP AA'ya göre barajı geçti


DEMİRTAŞ'IN SANDIĞINDAN ERDOĞAN VE PERİNÇEK'E OY ÇIKMADI

20.32: Tutuklu olarak cezaevinde bulunan HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın oy kullandığı sandıkta CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, 87 oyla birinci oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Doğu Perinçek'e hiç oyun çıkmadığı sandıkta, İYİ Parti adayı Meral Akşener'e 37 oyla ikinci alırken; Demirtaş, 35 oy ile üçüncü sırada yer aldı.

Demirtaş'ın oy kullandığı sandıktan İnce çıktıDemirtaş'ın oy kullandığı sandıktan İnce çıktı


20.25: Ankara'da Yüksek Seçim Kurulu, önüne gitmek isteyen bir gruba polis izin vermedi.

YSK önünde toplanan grup uzaklaştırıldıYSK önünde toplanan grup uzaklaştırıldı


AKŞENER: SANDIKLARA SON ANA KADAR SAHİP ÇIKIYORUZ

20.13: AA'nın verilerini eleştiren Meral Akşener, "AA'nın manipülatif sonuçlarından bağımsız, sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz. Islak imzalı ve mühürlü nüshaları alana kadar sandık başında bekliyoruz" dedi.

Meral Akşener'den ilk açıklama: Sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz!Meral Akşener'den ilk açıklama: Sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz!


İNCE'NİN SANDIĞINDAN ERDOĞAN BİRİNCİ ÇIKTI

19.55: CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin, oyunu memleketi Yalova’da kullandı. İnce'nin oy kullandığı ve toplam 380 seçmenin bulunduğu 1118 No'lu sandıkta oy sayma işlemleri tamamlandı.

344 seçmenin oy kullandığı sandıkta, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'a 167, Muharrem İnce'ye 144, İYİ Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener'e 23, HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'a  4, Vatan Partisi'nin Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek'e 1 oy çıktı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

Milletvekilliği seçiminde ise AK Parti'ye 138, CHP'ye 116, İYİ Parti'ye 45, MHP'ye 23 ,HDP'ye 11, HÜDA PAR'a 2, Saadet Partisi'ne 1, Vatan Partisi'ne 1 oy çıktı. Cumhur İttifakı'na ise 3 oy çıktı. 4 oy da geçersiz sayıldı.


PAYLAN: HDP BARAJI RAHATLIKLA GEÇİYOR

19.44: HDP milletvekilli Garo Paylan, partisinin elindeki verileri açıkladı. Paylan, "HDP’nin elindeki verilere göre barajı rahatlıkla geçiyoruz. Sandık görevlilerimiz asla moralini bozmadan oylarınıza sahip çıkmaya devam etsinler" dedi.

HDP elindeki verileri açıkladı: Barajı rahatlıkla geçiyoruzHDP elindeki verileri açıkladı: Barajı rahatlıkla geçiyoruz


ÖZDAĞ: BU UTANÇ AA'YA YETER

19.36: İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, AA'nın geçtiği sonuçlarla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Özdağ, "Anadolu Ajansı beklediğimiz manipülasyonu yapıyor. Aynı şeyi referandumda da yaşamıştık. İnanmayın ve bekleyin. Bu utanç AA'ya yeter" ifadelerini kullandı.


İNCE: ERDOĞAN'IN YÜKSEK OLDUĞU YERLERE ÖNCELİK VERİLİYOR

19.32: CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, AA'nın verilerini eleştirdi. İnce, "Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor, Erdoğan’ın yüksek oy aldığı yerlerin sonuçlarını öncelikli veriyor. Sandık görevlilerimize sesleniyorum moralinizi bozup asla sandıkları terk etmeyin" dedi.

Muharrem İnce'den ilk açıklama: Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyorMuharrem İnce'den ilk açıklama: Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor


ERDOĞAN, OY KULLANDIĞI SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI

19.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da oy kullandığı sandıkta sayım işlemi bitti. Erdoğan'a 188 oy çıkan sandıkta, CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce 103 oy, İYİ Parti lideri Meral Akşener 23 oy, HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş 9 oy, Saadet Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu’na 3 oy, Vatan Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek’e 3 oy aldı.

İstanbul'da oy kullanan bir diğer aday İYİ Genel Başkanı Meral Akşener’in oy kullandığı sandıkta ise Erdoğan’a 175, Muharrem İnce’ye 115, Akşener’e 32, Doğu Perinçek’e 2, Selahattin Demirtaş’a ise 2 oy çıktı.

Erdoğan'ın sandığında Demirtaş'a 9 oyErdoğan'ın sandığında Demirtaş'a 9 oy


OYLARIN GÖTÜRÜLDÜĞÜ ADLİYEDE YANGIN ÇIKTI

19.24: Niğde'de seçim çuvallarının götürüldüğü Niğde Adliyesi'nin bodrum katında yangın çıktı.

Niğde'de oy çuvallarının olduğu depoda yangınNiğde'de oy çuvallarının olduğu depoda yangın


HDP: MANİPÜLATİF SONUÇLARA İTİBAR ETMEYİN

19.17: HDP'den seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada, AA ve TRT'ye tepki gösterildi. Açıklamada, "Televizyonlarda ilan edilen manipülatif Anadolu Ajansı ve TRT sonuçlarına itibar etmeyelim. Sandık başlarını terk etmeyelim, son ana kadar oylarımızı koruyalım" denildi.

HDP'den ilk açıklama: Manipülatif sonuçlara itibar etmeyelimHDP'den ilk açıklama: Manipülatif sonuçlara itibar etmeyelim


TEZCAN: AA, MİLLETLE PAZARLIK YAPIYOR

19.14: CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü, AA'nın verileriyle ilgili açıklama yaptı. Tezcan, "Anadolu Ajansı'nın hangi sonuçlarla çıkacağını biliyorduk. Yüzde 70.72'yle başladılar. Bu gösteriyor ki Anadolu Ajansı yüzde 70 başlayacak, yüzde 51'e fit olacak. Milletle pazarlık yapıyorlar. Adım adım izliyoruz Erdoğan'ın oyu hiçbir zaman yüzde 48'in üzerine çıkmadı. Bu çok açık bir manipülasyondur" dedi.

Tezcan: Erdoğan hiç 48'in üzerine çıkmadıTezcan: Erdoğan hiç 48'in üzerine çıkmadı


CHP: ERDOĞAN YÜZDE 45, İNCE YÜZDE 41

18.58: CHP'nin verilerinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 45, Muharrem İnce yüzde 41 civarında.

CHP'ye göre Erdoğan yüzde 48, İnce yüzde 30CHP'ye göre Erdoğan yüzde 48, İnce yüzde 30


ERDOĞDU: AA, REFERANDUM HİLESİNİN AYNISINI YAPIYOR

18.47: CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğan, Anadolu Ajansı'nın (AA) ilk verileriyle ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Erdoğdu, "Anadolu Ajansı referandum hilesinin aynısını yapıyor... Açıklanana sonuçlara kesinlikle inanmayın... Sandık başlarından ayrılmayın..." ifadelerini kullandı.

CHP'li Erdoğdu: Açıklanan sonuçlara kesinlikle inanmayınCHP'li Erdoğdu: Açıklanan sonuçlara kesinlikle inanmayın


İLK SONUÇLAR AÇIKLANDI

18.45: Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yayın yasağını kaldırılmasının ardından Anadolu Ajansı (AA), ilk verilerini yayınladı. AA'nın verilerine göre, katılım oranı yüzde 87.20 oldu. İlk sonuçlar şöyle:

Açılan sandık: Yüzde 20.7

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 59.12

Muharrem İnce: Yüzde 26.53

Meral Akşener: Yüzde 7,72

Selahattin Demirtaş: Yüzde 5,50

Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0,94

Doğu Perinçek: Yüzde 0,18

Milletvekilliği seçimindeki ilk sonuçlar ise şöyle:

Açılan Sandık: 10.19

AK Parti: 53.08

MHP: 13.16

CHP: 14.79

İYİ Parti: 8.24

Saadet Partisi: 1.25

HDP: 7.06


18.36: İYİ Parti Genel Merkezi önüne kurulan dev ekrandan FOX TV izleniyor. Seçim sonuçlarının açıklanmasını bekleyen kimi partililer genel merkezin içinde kimileri de dışarıda bekliyor. İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in birazdan genel merkeze gelerek seçim sonuçlarını burada takip edeceği belirtildi.

18.30: YSK, saat 21.00'de sona erecek yayın yasağının, saat 18.45'te kaldırılacağını açıkladı.


CHP’DE HEYECANLI BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

18.30: CHP Genel Merkezi’nde çok sayıda partili ve seçmen sonuçların açıklanmasını bekliyor. Heyecanın hakim olduğu merkezde bekleyenler oy tahminlerinin yanı sıra oy sayımına dikkat edilmesi hakkında konuşuyor.

Anadolu Ajansı’nın açıklayacağı sonuçlara güvenmediklerini ifade eden partililer seçim güvenliği için çalışan Adil Seçim Platformu aracılığıyla sonuçların takip edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.


ŞIRNAK'TA 3'Ü ALMAN 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

18.22: Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi'nde seçim sandıklarının bulunduğu okullara giden, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi olduğunu iddia eden 3 Alman ve 1 Türk vatandaşı, görev belgesini ibraz edemeyince gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların belgelerini ibraz etmedikleri öne sürüldü. 4 kişi hakkında "Seçim Kanunu'na muhalefet"ten işlem yapılacağı belirtildi.


ERDOĞAN: BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN ERKEN İYİYİZ

18.10: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oy verme işleminin sona ermesinin ardından yaptığı ilk açıklamada "Bir şey söylemek için erken, iyiyiz" dedi.

İstanbul Kısıklı semtindeki evinden çıkarken gazetecilere konuşan Erdoğan, daha sonra seçimleri izlemek üzere Tarabya'daki Huber Köşkü'ne gitti.


AK PARTİ GENEL MERKEZİ'NE ÇIKAN YOLLAR KAMYONLA KAPATILDI

18.05: AK Parti Genel Merkezi'nde giriş çıkışlar Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi'nin kontrolünde yapılıyor. Genel merkezin önündeki otopark boşaltıldı ve alana platform kuruldu. Canlı yayın araçlarıyla gazeteciler yayınlarını buradan yaparken içeri giremeyenler polis bariyerlerinin dışında bekleyişini sürdürüyor.

Genel merkezde oluşturulan Seçim Takip Merkezi'nden anlık bilgi akışı partinin tüm katlarına aynı anda ulaştırılıyor. Genel başkan yardımcılıklarının bulunduğu her katta ayrı bir seçim takip masası oluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonuçlarını önce İstanbul'da Huber Köşkü’nde takip edecek ardından Ankara’ya geçecek. AK Parti Genel Merkezi'nin çevresinde akrep adı verilen Polis Özel Harekata ait araçlar bulunurken, genel merkeze çıkan tüm caddeler Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait kamyonlarla kapatıldı.

YSK önünde 'dağılın' anonsuYSK önünde 'dağılın' anonsu


HDP, DİYARBAKIR'DA KUTLAMA HAZIRLIĞI YAPIYOR

18.00: HDP Diyarbakır İl Binası'nın önünde yaklaşık 500 kişi toplandı. Seçim sonuçlarının kendileri için olumlu olacağını düşünen HDP'li yöneticiler, kutlama yapmak üzere il binasının önündeki alanda hazırlıklara başladı.

Diyarbakır'da 8 ilçede 99 sandık başka yerlere taşındı, 14 bin 737 kişi başka yerde oy kullandı. Sandıkların taşındığı köylere bulabildikleri araçlarla giderek oylarını kullandılar. Diyarbakır’da oy kullanma oranının yüzde 90 civarında olduğu tahmin ediliyor.


KILIÇDAROĞLU: DEVLET MEMURUSUNUZ, PARTİ MEMURU DEĞİL

17.23: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, "Sandık başında olan kamu görevlilerine de sesleniyorum. Siz devletin memurusunuz. Bir siyasi partinin memuru değilsiniz. Oy sayım işlemleri herkesin gözü önünde yapılmalı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Islak imzalı tutanakları almadan ayrılmayınKılıçdaroğlu: Islak imzalı tutanakları almadan ayrılmayın


İNCE: SANDIKLARI TERK ETMEYİN

17.00: Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından YSK önünde açıklama yapan CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, "Sandık görevlilerine sesleniyorum. Sakın görev yerinizi terk etmeyin. Ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız kuşkum yok. Sandıkları asla terk etmeyin" dedi.

Muharrem İnce YSK önünde: Moral bozucu haberlere inanmayınMuharrem İnce YSK önünde: Moral bozucu haberlere inanmayın


OY VERME İŞLEMİ BİTTİ

17.00: Oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle sona erdi ve sandıklar açılmaya başlandı.


İNCE, YSK ÖNÜNDE

16.50: CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Yalova'da oyunu kullandıktan sonra Ankara'ya geçti. İnce, oy verme işleminin bitmesine 10 dakika kala, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Yaşar Tüzün'le birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gitti.


16.45: Hatay'da Büyük Park, polis tarafından gerekçe gösterilmeden kapatıldı.


AĞRI'DA 3 FRANSIZ GÖZALTINA ALINDI

16.35: Ağrı Valiliği, kent merkezine bağlı Cumaçay Köyü bölgesinde, 3 Fransız vatandaşının gözaltına alındığını açıkladı. 3 kişinin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) listesinde olmadıkları halde kendilerini gözlemci olarak tanıttıkları iddia edildi.

Gözaltına alınanlar, Ağrı İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğü belirtildi.


SURUÇ'TA 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

16.06: Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, usulsüz oy kullandığı iddia edilen 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yazılı açıklama yapan Doğan, "Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı üzerine usulsüz oy kullanmaya çalıştığı tespit edilen 4 kişi, oy pusulalarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır" ifadelerine yer verdi.

Savcılık: Suruç'ta 4 kişi oy pusulalarıyla birlikte gözaltına alındıSavcılık: Suruç'ta 4 kişi oy pusulalarıyla birlikte gözaltına alındı


KARAMOLLAOĞLU: İNŞALLAH BAŞKA ÜZÜCÜ OLAYLAR TEKERRÜR ETMEZ

15.10: Saadet Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, oyunu Ankara’da kullandı.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Karamollaoğlu, "İnşallah huzurlu, rahat bir seçim geçiririz. Bu akşam neticeler ne olursa olsun, inşallah memleketimiz için hayırlı olur temennisinde bulunuyorum" diye konuştu.

Karamollaoğlu, Suruç’ta yaşanan olaylarla ilgili sorulan soruya ise, “Üzücü haber geldi. Şu anda YSK konuya müdahil oldu. İnşallah üzücü hadiseler orada da başka yerlerde de tekerrür etmez" dedi.

Karamollaoğlu: İnşallah üzücü hadiseler tekerrür etmezKaramollaoğlu: İnşallah üzücü hadiseler tekerrür etmez


PERİNÇEK: SONUÇLARI PARTİDEN TAKİP EDECEĞİM

15.00: Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek, eşi Şule Perinçek'le birlikte İstanbul'da oy kullandı. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Doğu Perinçek, “Büyük Türk milleti, yarın Dünya Güneş’in etrafında dönmeye devam edecek. Seçim sonuçlarını partiden takip edeceğim” dedi.

Perinçek: Dünya Güneş'in etrafında dönmeye devam edecekPerinçek: Dünya Güneş'in etrafında dönmeye devam edecek


ŞANLIURFA VALİSİ: ÖLÜ OLDUĞU HABERLERİ GERÇEK DEĞİL

14.29: Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, ilçesinde yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. Erin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Vali olarak ben ve kolluk amirlerimiz Suruç’tayız. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Basında Suruç İlçemizde çıkan olaylarda ölü olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Taraflar arasında çıkan kısa süreli tartışmalara zamanında gerekli müdahaleler yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.

DUR İHTARINA UYMAYAN ARAÇTAN OY PUSULALARI ÇIKTI

14.00: Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, bir araç polisin "dur" ihtarına uymadı. Havaya ateş açılarak durdurulan otomobilde 4 çuval oy pusulası bulundu. Otomobildeki 3 kişi ise gözaltına alındı.

Suruç'ta otomobilden 4 çuval oy pusulası çıktıSuruç'ta otomobilden 4 çuval oy pusulası çıktı


ERDOĞAN: KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI

13.41: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Üsküdar ilçesindeki Saffet Çebi Ortaokulu'nda oy kullandı. Erdoğan, şu an itibariyle katılımın yüzde 50'yi geçtiğini söyledi.

Erdoğan: Türkiye demokratik devrimi gerçekleştiriyorErdoğan: Türkiye demokratik devrimi gerçekleştiriyor


13.06: Cumhur İttifakı'nda yer alan Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de, Ankara'da ailesiyle beraber oy kullanmak üzere sandığa gitti. Etlik'teki Kemal Mumcu Anadolu Lisesi'nde oyunu kullanan Destici, okuldan çıkarken açıklama yaptı.

Destici "Türkiye seçimlerin en sakin, huzurlu bir şekilde yapıldığı ve demokrasiye katkı anlamında katılımın çok yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor ve seçimlerin güvenli yapıldığı ülkelerin başında geliyor. Ben onun için sandıktan bu akşam milli iradenin tam olarak, net olarak tecelli edeceğine de yürekten inanıyorum" dedi.


13.00: CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, tedavi gördüğü Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Ankara Özel Bakım Merkezi Başkanlığı'nda oy kullandı.

Baykal oyunu hastanede kullandıBaykal oyunu hastanede kullandı


TEZCAN: GÖRÜNTÜ GERÇEK

12.53: CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, milletvekilleri Muharrem Erkek ve Tuncay Özkan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Suruç ilçesinde 1043 nolu sandıkta açık şekilde toplu oy kullanıldığı yönünde görüntüleri izleten Tezcan, “Görüntü gerçektir, test edildi. Sahte oy kullanmanın delilidir. Toplu olarak sandığa oy atılıyor” dedi.

Suruç'ta toplu oy ve müşahitlere darp iddiasıSuruç'ta toplu oy ve müşahitlere darp iddiası


GÜVEN: SURUÇ'TAKİ İDDİALARLA İLGİLİ İŞLEM BAŞLATILDI

12.38: Şanlıurfa'nın birçok ilçesinde, müşahitlerin engellendiği ve darp edildiği iddia edildi. CHP milletvekili Murat Emir, yaşananlarla ilgili tutanak tutulduğunu ve durumu Şanlıurfa Valisi'ne bildirdiklerini söyledi. HDP Şanlıurfa sorumlusu Hidayet Elmek de "Sabah saatlerinde gerginlikler yaşandı. Aynı dozda olmasa da yer yer gerginlikler devam ediyor. Özellikle köylerde toplu oy kullanılması yapılan sandıkları tespit etmeye çalışıyoruz" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Sadi Güven, "Suruç’taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" diye konuştu.


BAHÇELİ: BÜTÜN ADAYLARA BAŞARILAR DİLİYORUM

12.05: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da Anıttepe Ortokulu'nda oy kullandı. Bahçeli, "Milletimiz açısından önemli bir gün. Devletimize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bütün siyasi partilere, adaylara başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

Bahçeli: Milletimiz açısından önemli bir günBahçeli: Milletimiz açısından önemli bir gün


12.00: 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunu İstanbul'da kullandı.

Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, saat 12.00 sıralarında Çubuklu Mahallesi'ndeki Şehit İsmail Kefal İlkokulu'na geldi. Oy kullanacağı sınıfın önünde seçmenlerin ilgisiyle karşılaşan Gül, fotoğraf çektirdi. Ardından sandık görevlileriyle selamlaşan Gül çifti, oy pusulalarını aldı ve kabinde oy verme işlemlerini tamamladı.

Çıkışta açıklama yapan Abdullah Gül, "Demokrasinin güzel anlarından birini yaşıyoruz. Bütün vatandaşlar olarak herkes oyunu kullanıyor. Çoğulculuk içerisinde milletin iradesi ortaya çıkacak. Neticede milletin kararı; herkesin başının üstünde olacaktır. Milletimiz için hayırlı olacaktır" dedi.


BULDAN: DEMİRTAŞ'IN SANDIĞI DA ZAFERİ DE BİZE EMANET

11.54: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, oyunu İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde kullandı. Buldan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Selahattin Demirtaş’ın 7 Haziran ve 1 Kasım'da oy kullandığı sandıkta oyumuzu umutla kullandık. Demirtaş'ın sandığı da, zaferi de bize emanet..." ifadelerine yer verdi.


KILIÇDAROĞLU: MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIN SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

11.46: Ankara'da oyunu kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanma işlemiyle ilgili şikayetler olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin genelinde şu ana kadar ciddi bir sorunla karşılaşmadık ama bazı bölgelerde ciddi şikayetler geliyor. Milletvekili arkadaşlarım sorunu çözmek için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

Kılıçdaroğlu: Özellikle doğu, güneydoğudan gelen şikayetler varKılıçdaroğlu: Özellikle doğu, güneydoğudan gelen şikayetler var


YILDIRIM: KOLTUK ELİMİZDE KALDI

11.33: Başbakan Binali Yıldırım, oyunu İzmir'de annesi Bahar Yıldırım'ın adının verildiği ilkokulda kullandı. Seçimin ardından yeni sistemde Başbakanlık makamının olmayacağı hatırlatılan Yıldırım, "Koltuk elimizde kaldı. Müzayedeye çıkaracağız" karşılığını verdi. Ankara'ya gideceğini belirten Yıldırım, "Buradan Ankara'ya geçeceğiz, seçim sonuçlarını Cumhurbaşkanımızla takip edeceğiz" dedi.

Yıldırım: Başbakanlık koltuğunu müzayedeye çıkaracağızYıldırım: Başbakanlık koltuğunu müzayedeye çıkaracağız


AKŞENER: BURADA EN ÖNEMLİ KELİME HÜR İRADE

10.58: İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, oyunu İstanbul Beylerbeyi'ndeki Sabancı İlkokulu'nda oy kullandı. Çıkışta açıklama yapan Akşener, "Demokrasilerde her şey tartışılır ama sadece hür irade ile seçmenin yaptığı tercihin sandık sonuçlarına itiraz edemezsiniz. Burada en önemli kelime hür iradedir" diye konuştu.

Akşener: Bir hacı olarak gerekeni yaptımAkşener: Bir hacı olarak gerekeni yaptım


İNCE: VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN

10.45: CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, oyunu memleketi Yalova'da kullandı. Kısa bir açıklama yapan İnce, "Vatana millete hayırlı olsun" dedi.

İnce oyunu kullandı: YSK'ya gidiyorumİnce oyunu kullandı: YSK'ya gidiyorum


DEMİRTAŞ: HERKESİN SANDIĞA GİTMESİNİ DİLİYORUM

10.06: HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, tutuklu olarak bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nde oy kullandı. Demirtaş'ın Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, "Herkesin sandığa giderek ülkenin geleceği için, tercihini demokrasiden yana kullanmasını diliyorum. Sonuçların çok güzel olacağına inanıyorum" ifadelerine yer verildi.

Demirtaş oyunu kullandı: Sonuçların çok güzel olacağına inanıyorumDemirtaş oyunu kullandı: Sonuçların çok güzel olacağına inanıyorum


TEMELLİ: TÜRKİYE LAYIK OLDUĞU DEMOKRASİYE KAVUŞACAK

10.00: HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, oyunu Van'ın İpekyolu ilçesinde kullandı. Temelli, okuldan çıkarken yaptığı açıklamada, "Seçimin, güzel ülkemiz, ortak vatanımız, emekçiler, kadınlar, gençler için bu ülkede yaşayan tüm farklı inançlar için bir demokrasi bayramı olmasını diliyoruz. Türkiye'nin layık olduğu demokrasiye kavuşacağına inanıyorum" dedi.

Buldan: Bize uğur getirdi bu okulBuldan: Bize uğur getirdi bu okul


08.00: Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için oy verme işlemi Türkiye genelinde, saat 08.00 itibariyle başladı. Sandıklar saat 17.00'de kapanacak. 56 milyon seçmen, 180 bin sandıkta oy kullanacak.

Görevliler sandık yemini ederek başladıGörevliler sandık yemini ederek başladı