HDP Bursa adayı Kırkazak: Artık toplum tehditlerden korkmuyor

HDP Bursa İl Eş Başkanı Yüksel Akgün ve HDP Bursa Milletvekili Adayı avukat Cahit Kırkazak'la seçim çalışmlarını, HDP'nin Bursa'dan vekil çıkartıp çıkartmayacağını konuştuk. Kırkazak, "Toplum gelişen baskı ve tehditlerden korkmuyor kararlı bir şekilde taleplerini dile getiriyor. Türkiye'deki bu genel İklim Bursa'ya da yansıdı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milletvekili adayları, siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları 24 Haziran seçimleri için çalışmalarını son günlerde iyice yoğunlaştırdı. HDP için seçimlerde en kritik illerden birisi de 7 Haziran 2015 seçimlerinde 1 milletvekilli çıkardığı Bursa. HDP'nin kentte yürüttüğü seçim çalışmalarını Bursa  İl Eş Başkanı Yüksel Akgün ve HDP Bursa Milletvekil Adayı avukat Cahit Kırkazak'la, konuştuk.

'BÖYLE OLMADIĞINI GÖRDÜLER...'

Geçtiğimiz günlerde HDP Bursa binasına saldırı düzenlendi. Dün ise Bursa'daki 4 HDP sandık görevlisi gözaltına alındı. Bursa halkı HDP'ye nasıl bakıyor? Seçim süreci HDP Bursa İl Teşkilatı için nasıl geçti? HDP Bursa İl Eş Başkanı Yüksel Akgün bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“Bu seçimde çok fazla sorun yaşamadık. Daha önce bize uzak duran ulusalcı kesimler de bize çok ciddi derecede ilgi gösteriyorlar. 'Daha önce biz sizi yanlış tanımışız' diyen çok büyük bir kitle var. HDP Bursa'da 'HDP eşittir teröristler' diye biliniyordu. Bu algının oluşmasında ana akım medyanın etkisi çok fazla. İnsanlar broşürlerimizi gördüğünde, kendileriyle sohbet ettiğimizde bunun böyle olmadığını gördüler.”

HDP Bursa İl Eş Başkanı Yüksel Akgün:  'Daha önce biz sizi yanlış tanımışız' diyen çok büyük bir kitle var

“Bursa'da AKP ve MHP'nin örgütlediği kesimler bizim stantlarımızı veya görsellerimizi gördükleri her şeye saldırmaya çalışıyorlar” diyen Akgün Bursa halkının bu saldırılara karşı tepki gösterdiğini söylüyor:

“Sırf bize yapılanlardan dolayı, 'Size bunu yapıyorlar. Bu doğru değil' diyerek bildirilerimizi alan birçok insan oldu. HDP tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da demokrasi için olmazsa olmaz bir parti. Bu net olarak Bursalılar tarafından kabul edildi. HDP'siz bir Meclis, HDP'nin faaliyet göstermediği bir ülke esas itibarıyla ülke demokrasisi ve il demokrasisi için eksik olacağını görmüş durumdalar. İlçelerde, stantlarda çok büyük ilgi görüyoruz. Olağan kitlemizin dışında büyük bir ilgi var. Bursa eskiden Yeşil Bursa olarak biliniyordu. Ama şimdi havası en kirli, tarımı da neredeyse çöken tam bir karmaşa şehri haline geldi. HDP Bursa'da insanıyla doğasıyla barışık bir şehri öne çıkartıyor.”

'TOPLUMDA KARŞILIK BULDU'

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde HDP 100 bini aşkın oy alarak 1 milletvekili çıkardı. 2 milyonun üzerinde seçmeni olan Bursa'da 1 Kasım 2015'te yapılan erken seçimde HDP oyları düştü ve milletvekili çıkartamadı. 7 Haziran'dan sonra HDP'nin oyları neden düştü?

HDP'nin Bursa Milletvekili Adayı avukat Cahit Kırkazak şunları söylüyor: “7 Haziran seçimlerinde HDP programı ve seçim beyannamesi Türkiye toplumunda karşılık buldu ve HDP, Türkiye toplumu açısından ülkesinin toplumsal sorunlarına kalıcı ve demokratik çözüm bulacağı programı ile umut oldu. Türkiye toplumunun sorunlarının çözümü tekçi ve merkeziyetçi iktidarların özelde de saray iktidarı rantlarının sonlanması demektir. Rantları kesilen tekçi ve rantçı iktidar kendi iktidarını korumak için gözünü kırpmadan Türkiye toplumunu kaosa sürükledi ve ülkeyi bu kaos ortamında 1 Kasım seçimlerine götürdü ve 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan halk iradesini gasp etti. Halkın insani olarak çeşitli kaygıları var. Özgürlük kaygısı, güvenlik kaygısı, ekonomik kaygılar... Bu kaygılar insani kaygılar. Saray iktidarı 7 Haziran'dan sonra ülkeyi sürüklemiş olduğu kaos ikliminde toplumun bu kaygılarından da faydalanarak insanların iradelerine tahakküm kurdu.”

Kırkazak HDP'nin hem Türkiye'de hem de Bursa'da bu ortama rağmen büyük başarı sağladığını belirterek; “Aslında HDP, Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde rastlanılmayan bir kaos ortamında girdiği seçimlerde çok başarılı olarak çıkıp deyimi yerindeyse iktidara; ne kadar baskı uygularsan uygula toplumsal barış talebinden vazgeçmeyeceğini ortaya koyan bir irade açığa çıktı. Bu irade 24 Haziran Seçimlerinde de Türkiye toplumunun umudu olmuştur. Bugün Türkiye halklarının, Türkiye'yi tekçi iktidar olan AKP-MHP iktidarından kurtaracak tek parti olan HDP'den bu yönlü ciddi beklentileri var. HDP'nin bu beklentileri karşılayabilmesi için 24 Haziran'da güçlü bir şekilde Meclis'e göndermesi gerekiyor” diye konuştu.

HDP Bursa Milletvekili Adayı avukat Cahit Kırkazak: HDP olarak Bursa'da vekil çıkarmamız kesinlikle sürpriz olmayacak

BURSA PARLAMENTOYA HDP'Lİ VEKİL GÖNDERİR Mİ?

Peki 7 Haziran'dan bugüne Bursa'da HDP açısından ne değişti? 24 Bursa parlamentoya HDP'den vekil gönderir mi? Kırkazak şöyle devam ediyor: “7 Haziran'dan bu yana Bursa halkı, iktidarın kendi beka sorunu ülkenin sorunuymuş gibi toplumda yaratmaya çalıştığı korku iklimini yendi. Artık Türkiye toplumunun genelinde olduğu gibi Bursa'da da AKP-MHP ittifakının ülkede yaratmaya çalıştığı korku iklimi ve söylemleri toplumda karşılık bulmuyor ve artık Türkiye halkı bu tekçi, rantçı ittifakı dinlemiyor. AKP-MHP ittifakının baskıları Türkiye toplumuna demokratik taleplerinden, iş taleplerinden, barış taleplerinden geri adım attırmıyor. Lakin AKP-MHP ittifakı 3 yıldır deyim yerindeyse Türkiye toplumuna kan kusturdular. KHK'larla ihraç edilen, akademisyenler, kamu emekçileri, özgürlüklerin askıya alınması, halkın iradesi gasp edilerek belediyelere kayyum atılması ve Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ başta olmak üzere HDP'nin milletvekilleri, seçilmişleri, il-ilçe yöneticilerinin tutuklanmış olması bu korku ve baskı iklimine karşı bir bağışıklık kazanmış, toplum gelişen baskı ve tehditlerden korkmuyor kararlı bir şekilde taleplerini dile getiriyor. Türkiye'deki bu genel İklim Bursa'ya da yansımıştır.”

“HDP olarak Bursa'da vekil çıkarmamız kesinlikle sürpriz olmayacaktır” diyen Kırkazak şöyle devam etti: “Hatta Bursa halkı HDP'yi güçlü bir şekilde meclise gönderecek. Bursa halkı AKP-MHP ittifakının özellikle 7 Haziran sonrasında yarattığı kaos ikliminin asıl nedeni HDP'ye saldırı olduğunu, HDP nezdinde Türkiye toplumunun dizayn edilme çabası olduğunun farkında. Bu nedenle Bursa halkı güçlü bir şekilde HDP'ye sahip çıkacak. Bu iklimi yapmış olduğumuz kitlesel ve bireysel saha çalışmalarımızda görüyoruz. Toplum gerek sayın Demirtaş'a gerekse de HDP'ye karşı toplumsal mahcubiyetini gidermek için güçlü bir sahiplenmeyle HDP'yi meclise gönderip oylarıyla sayın Demirtaş'ı özgürleştirecek.”