Buldan: Bir daha 90'ları yaşatmayacağız

HDP'nin Diyarbakır mitingine yüz binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kürt sorununu görmek istiyorlarsa yanlarına aldıkları Tansu Çiller’in yüzüne baksınlar ama biz bir daha 90'ları yaşatmayacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP, Diyarbakır'ın İstasyon Meydanı'nda miting düzenliyor. Mitingde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp "Biz o sandıkları patlayıp barajı aştıktan sonra demokratik siyaset nasıl yapılır onlara göstereceğiz" dedi. İstanbul Milletvekili adayı Ahmet Şık ise, "Yıllarca haber yapmak için, buradaki sesi Türkiye’ye duyurmak için geldim yanınıza. Bu kez partimizin vekil adayı olarak geldim. Ama amacım değişmedi. Bir kez daha sesiniz olmaya, sesinizi taşımaya geldim" diye konuştu.

HDP'nin İstasyon Meydanı'nda düzenlediği "Büyük Amed Mitingi"ne yüz binlerce kişi katıldı. Alanın dolması üzerine, binlerce kişi alan dışında beklemek zorunda kaldı. Alan dışında kalanların tepkisinin ardından polis kontrol noktaları 50 metre geriye çekildi.

YİĞİTALP: TÜRKİYE'NİN EN EŞİTSİZ SEÇİMİ YAPILACAK

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ve Mehmet Şerif Çamçı'nın konuşmalarının ardından, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp konuştu.

İktidarı eleştiren Yiğitalp, "Onların Türkiye halklarına tek vaadi ölüm ve yoksulluk. Amed halkı olarak, yaşamdan, yaşatmaktan ve demokratik siyasetten yanayız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en eşitsiz seçimi yapılacak. OHAL’in gölgesinde bir seçim vaat ediliyor. Biz hiçbir zaman vazgeçmedik, biz demokratik siyasetin olmazsa olmaz olduğunu söylüyoruz" dedi.

"Son 3 yılın karnesini söyletmesinler" diyen Yiğitalp, "Taybet Ana’yı, belediyelere atanan kayyumları, OHAL’le bir gecede binlerce insanın işten atıldığını hatırlatırız. Size insanlığı öğreteceğiz. Bizim oylarımız çok önemlidir. Biz o sandıkları patlayıp barajı aştıktan sonra demokratik siyaset nasıl yapılır onlara göstereceğiz" diye konuştu.

ŞIK: YILLARCA HABER İÇİN GELDİM, BU KEZ ADAY OLARAK

Yiğitalp'ten sonra konuşan HDP İstanbul Milletvekili adayı Ahmet Şık’ın "Bu meydan, bombalar gördü. Bu meydan, en büyük acılarla sarsıldı. Bu meydandan yükselen çığlıklar, hâlâ havada asılı duruyor. Bu meydanda, yitirdiğimiz canlarımız var. Bu meydanda o canların sesi, sözü var. Ancak, bunca kötülüğe, bunca acıya rağmen hoş bulduk. Bu ne güzel bir karşılama" dedi.

Diyarbakır'a daha önce gazeteci olarak geldiğini söyleyen Şık, "Yıllarca haber yapmak için, buradaki sesi Türkiye’ye duyurmak için geldim yanınıza. Ve biliyorum ki; hemhal olmaya gelen kimseyi geri çevirmezsiniz. Bu güzel şehre bu kez partimizin vekil adayı olarak geldim. Ama amacım değişmedi. Bir kez daha sesiniz olmaya, sesinizi taşımaya geldim" ifadelerini kullandı.

'ÜLKEMİZİ MİLLİYETÇİLİKLE BÖLMEK İSTEDİLER'

Toplumun milliyetçilikle bölünmek istendiğini belirten Şık, "Anadillerimiz farklı olsa da zalimler, analarımızın dilini ortaklaştırdı. Analarımızın gözyaşlarını ayrıştırmak istediler. Bizi birbirimize kırdırtmak istediler. Ülkemizi ırkçılıkla, milliyetçilikle, kindarlıkla bölmek istediler" şeklinde konuştu.

"Ben ve arkadaşlarım, boğmak istedikleri sesinizi Ankara’ya taşıyacağız" diyen Şık, "Bizden önce bu bayrağın taşıyıcısı olanlar her türlü zulme maruz kaldılar. Şu Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceye yatırılan Gültan Kışanak’lar o işkencelere rağmen yılmayıp, teslim olmayıp geldiler ve zulüm yaşadıkları şehirleri yönettiler" dedi.

BULDAN: KİMSENİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEDİK

Daha sonra sahneye gelen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 5 Haziran 2015'te HDP mitingine düzenlenen saldırıyı hatırlattı. Buldan, "3 yıl önce bu meydanda 5 Haziran tarihinde bu kadar büyük bir kitlenin içine bomba attılar ve 5 insanımız yaşamını yitirdi. Ancak gördüler ki o patlayan bombaların yerine insanlar sel oldu aktı" dedi.

Eski Başbakan Tansu Çiller'in, AK Parti'nin İstanbul mitingine katılmasına değinen Buldan, "Tansu Çiller’le, Mehmet Ağar’la, Sedat Peker’le bir kez daha gösterdiler ki Kürt halkına karşı düşmanlıkları devam ediyor. Kürt sorununu görmek istiyorlarsa yanlarına aldıkları Tansu Çiller’in yüzüne baksınlar ama biz bir daha 90'ları yaşatmayacağız" diye konuştu.

HDP'nin seçim barajının altında bırakılmaya çalışıldığını belirten Buldan, "O kadar korkuyorlar ki HDP’yi baraj altında bırakmak için gözaltılar ve tutuklamalar yapıyorlar, ama korksunlar ve bilsinler ki bizler tutuklamakla bitmeyiz. Asla kimsenin önünde diz çökmedik, biat etmedik. Erdoğan senin de önünde diz çökmeyiz. Karanlık günler yaşadık, özgürlüğümüzü çaldılar, artık dur demenin zamanıdır. AKP’siz bir geleceğin zamanıdır. OHAL’i kaldırmanın, KHK’lerle işinden atılanların işlerine dönme zamanıdır. Acılarımızı tarihe gömme zamanıdır. 24 Haziran bunun tarihidir" ifadelerini kullandı. (DUVAR-MA)