Erdoğan: 2 uyduyu, Musk'ın Falcon roketleriyle fırlatacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2039'a kadar uzaya 11 uydu göndermeyi hedeflediklerini belirtti. Erdoğan, "2020 ve 2021'de Türksat 5A ve 5B'yi Elon Musk'ın Falcon roketleriyle fırlatacağız. Bunu kafaya koyduk ve görüştük" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "gzt.com"un yayınında gençlerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, programın moderatörlüğünü kendisi yaptı.

"Savunma sanayinde yüzde 20'den 65'e çıktık" diyen Erdoğan, "İHA'larımızı, SİHA'larımızı üretir hale geldik. Hedef çok daha ileri gidebilmek ve bu başarılarımıza yeni başarılar ilave etmek suretiyle savunma sanayiinde kendimize yetebilme dışında ihracatta çok ciddi girdiler sağlamak" dedi.

İktidarları döneminde 126 tane bilim ve sanat merkezi açtıklarını söyleyen Erdoğan, "Şimdi bunun çok daha ilerisini Haliç'te açıyoruz. Haliç'teki tersaneyi buna dönüştüreceğiz. İstanbul Rami Kışlası'nı aynı şekilde kütüphaneye dönüştürüyoruz. Kütüphanelerimizin sayısını artırarak gençlerimize hizmet vermek istiyoruz" diye konuştu.

Eğitim bütçesini arttırdıklarını belirten Erdoğan, "Eğitim bütçesini, 16 yılda 9.3 milyar Türk Lirası'ndan 135 milyar Türk Lirası'na çıkardık. Biz, milli eğitim bütçesini bir numaraya çıkardık. İkiye sağlığı koyduk. 586 bin öğretmen ataması yaptık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 24'den 16'ya indirdik. Kız öğrencilerin okullaşma oranını yüzde 45'ten yüzde 80'e çıkardık" dedi.

'SADECE AKKUYU İLE KALMAYACAĞIZ'

Nükleer santral sayısının arttırılacağını dile getiren Erdoğan, "Sadece Akkuyu ile kalmayacağız. Üçüncü nükleer santralini de kuracağız. Şu andaki Akkuyu bizim enerji ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak. Belki daha fazlasını Sinop'la karşılayabiliriz. Nükleer enerji çevre kirliliği açısından tehdit oluşturuyormuş. Dünyada kullanan ülkelere baktığımızda, bu işe karşı olduğunu söyleyenlerin çoğunda nükleer santral var. Artık bu oyuna gelmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

2039'a kadar 11 uydunun uzaya fırlatılacağını kaydeden Erdoğan, "2003'e kadar Türkiye'ye ait sadece iki uydu fırlatıldı. Biz 16 yılda uzaya 10 uydu fırlattık. 2039'a kadar 11 uydumuzu uzaya fırlatacağız. 2020 ve 2021'de Türksat 5A ve 5B'yi Elon Musk'ın Falcon roketleriyle fırlatacağız. Bunu kafaya koyduk ve görüştük" şeklinde konuştu.

'RONALDO'MU, MESSİ Mİ?'

"Ronaldo mu, Messi mi?" sorusuna Erdoğan, "Ben Ronaldo'ya hayranım. Ronaldo'yu çok daha farklı görüyorum. O maçtaki performansı, karakteri hele hele Filistin meselesindeki karakteri çok önemli. Onun için alkışlıyorum" yanıtını verdi.

'ÖBÜR FİZİKÇİ GİBİ OLMA'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, genç mühendislere ATAK üretim bandını gezdirdi. Gezi sırasında bir öğrenci, Erdoğan'a toryum ile ilgili bir öneride bulundu. Soruyu soranın fizik öğrencisi olduğunu söylemesi üzerine ise Erdoğan, "Öbür fizikçi gibi olma" dedi. (Kaynak: Habertürk)