HDP'li Aslan'dan Mıhallemi ve Süryanice sorusu

HDP'li Aslan'dan Başbakan'a: Mıhallemi lehçesi ve Süryanice bölümü açılacak mı?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle iki yazılı soru önergesi verdi. İlk önergesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan başta Mıhallemi lehçesi olmak üzere Arapça lehçeleri için bir an önce üniversitelerde ilgili bölümlerin açılması gerektiğini belirten Aslan "Türkiye'de farklı dillerin ve lehçelerin tanınması, korunup geliştirilmesi için hükümet politikalarınız nelerdir?" diye sordu. Aslan diğer soru önergesinde ise Süryanice ile ilgili sorularını sıraladı.

.

'HZ. İSA'NIN SÜRYANİCE KONUŞTUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?'

Süryaniceyi yüz binlerce kişinin konuştuğunu hatırlatan Aslan'ın Başbakan'a yönelttiği sorular şu şekilde:

- Çok dilli bir eğitim anlayışının geliştirilmesine katkı sunabilmek için 'anadilde eğitim modelleri' üzerine akademi çevreleriyle ve farklı sivil toplum kesimleriyle kapsamlı istişare toplantıları yapmak gündeminizde var mıdır?

-Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Mıhallemi lehçesi ve Mardin'de konuşulan diğer Arapça lehçeleriyle ilgili bölüm açılmasına yönelik çalışmalarınız olacak mı?

-Midyat'ta bağımsız bir üniversite veyahut Mardin Artuklu Üniversitesi'ne bağlı Aramice/Süryanice lehçeler ile ilgili bölüm açılmasına yönelik çalışmalarınız olacak mı?

-İlk İncilin Aramice/Süryanice olduğundan haberiniz var mı?

-Hz. İsa'nın Aramice/Süryanice konuştuğunu biliyor muydunuz? (HABER MERKEZİ)