İnce'nin Kayseri mitinginde ketıl kardeşliğine izin yok!

Seçim sürecindeki miting sayısıyla diğer tüm adayları geride bırakan İnce'nin Kayseri mitingini izledik. Birçok ilde büyük ilgi gören İnce'yi AK Parti'nin kalesi olarak nitelendirilen Kayseri'de izlemek önemliydi. Kayseri, Bahçeli'nin AK Parti milletvekili adaylarını, "Kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın” sözleriyle uyardığı toplantının da yapıldığı adresti.

Google Haberlere Abone ol

KAYSERİ - 24 Haziran seçimlerinin favori isimlerinden Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin bir mitingini daha izlemek için yollara düştük.

İnce, Cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten sonra "tüm Türkiye'yi dolaşacak mısınız?" sorusuna "bu dar zamanda zor, 40-50 kente gitmeye çalışırım" yanıtı vermişti. Ama seçime 12 gün kala gidilen il sayısı 56'yı buldu. İlçelerle birlikte 37 günde 84 miting yapıldı. İnce, bu enerjinin kaynağını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre E=mc² fizik formülünden alıyor. Görünen o ki söz konusu formül İnce'ye 24 Haziran'a kadar miting sayısını 100'ün üzerine çıkarmak için de enerji verecek.

Seçim sürecindeki miting sayısıyla diğer tüm adayları geride bırakan İnce'nin Kayseri mitingini izledik. Birçok ilde büyük ilgi gören İnce'yi AK Parti'nin kalesi olarak nitelendirilen Kayseri'de izlemek önemliydi.

Hemen verileri paylaşalım. Kayseri 1 Kasım seçimlerinde yüzde 65 AK Parti, yüzde 18 MHP ve yüzde 12 CHP tercihi yapmış. 16 Nisan Anayasa referandumunda "evet" diyenlerin oranı yüzde 67.7 ile genel ortalamanın çok üzerinde. 9 milletvekilinden 7'sinin AK Partili olduğu kentte şimdi 600 milletvekili dağılımı üzerinden 10 milletvekili çıkacak.

ERDOĞAN'DAN 4 GÜN SONRA AYNI MEYDAN

Muharrem İnce Kayseri mitingini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 4 gün sonra aynı meydanda yaptı. Kalabalık bir topluluk vardı. Gazeteciler meydandaki büyük otelin çatısından çektikleri fotoğrafları birbiriyle kıyaslamaya başladı. Aşağıdaki fotoğraflar (üstteki İnce'nin, alttaki Erdoğan'ın mitingi) iki mitingin katılım sayısının birbirine yakın olduğunu gösteriyor. Çekim saatleri de önemli ama tablo buysa İnce açısından önemli bir başarı.

DİPLOMAYI KIRAATHANEDEN ALMADIK

Miting meydanlarında seçmenlerin kendi yazdıkları dövizleri okuyup not etmeyi severim. Bu mitingin en renkli dövizleri "bir gülüşü var kelebek görse ömrü uzar", "Biz diplomayı kıraathaneden almadık, tamam" oldu.

KETIL KARDEŞLİĞİNE İZİN VERİLMEDİ

Miting alanına her pankart, döviz alınmıyor. Arama noktalarında polis tarafından kontrol edilen pankart ve dövizler onayın ardından alana alınıyor. Bunların içinde bir pankart kafaları karıştırdı. "Yaşasın ketılların kardeşliği, iki ketıl bir olunca prompter bozulur" yazılı pankartın alana alınıp alınmaması konusunda kararsız kalan polis pankartın fotoğrafını çekerek amirlerine gönderdi. Amirlerin "sakıncalı" uyarısı üzerine pankart alana alınmadı.

UMUT EDİYORUZ, BU DA BİR ŞEY

Mitingi izlemek için gelenlere kulak kabarttığımızda çok umutlu seçmen de, "bir şey değişmez" diyen seçmen de var. Kayseri'nin yerlisi olduğunu söyleyen bir kadın seçmen, "CHP dinsiz" algısı yıkılmadıkça değişim zor" dedi. Bir başka kadın seçmen ise "Değişim kolay değil ama umut ediyoruz. Bu da bir şey" yorumu yaptı. Bir esnaf, "ilk kez çocuklarımla geldim, içim kıpır kıpır" sözleriyle heyecanını paylaştı. "Bu sefer olabilir" sözleriyle umutlu olduğunu dile getiren bir başka seçmen ise "İnce ilk turda yüzde 40'ı aşarsa kesin Cumhurbaşkanı olur" dedi. Seçmenlerin genel kanısı Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalacağı yönünde. 2. turun sonucuna dair tahminler ise tabii yarı yarıya.

İŞLER İYİ GİTMİYOR

Mitinglerde kalabalık bir emekli topluluğu oluyor. Kayseri mitinginde de ağaçların gölgesinde İnce'yi dinlemeye gelen bir grup emekli ile sohbet ettik. Aralarında AK Parti'ye oy vermiş şimdi İnce diyen de, MHP'den İYİ Parti'ye geçmiş daha sonra Akşener'den İnce'ye dönmüş olan da vardı. "6 ok dışında kimseye oy vermedim" diyenlerin de bulunduğu bu renkli emekli topluluğunun ortaklaştığı nokta, "işler iyi gitmiyor" oldu. AK Partili olup bugün İnce'ye oy vereceğini söyleyen emekli, "Neden" sorusuna "neden mi? Çünkü İnce'nin söylediklerinin hepsi doğru" yanıtı verdi.

OKEYDEKİ ARKADAŞINIZI DEĞİŞTİRİR MİSİNİZ?

AK Parti birçok ilde milletvekili aday listesinde önemli değişiklikler yaptı. Kayseri listesi ise bu açıdan ilginçti. Aralarında Bakan Mehmet Özhaseki, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve eski Bakan Taner Yıldız'ın bulunduğu 7 milletvekili de aynen korunmuştu. Bu isimlerin tekrar aday gösterilmeleri başarılarından mı sorusuna yanıt bulamadık ama şu yorumları not ettik:

"AKP listesinde bir kişi değişmedi, değiştirilemedi.

Çünkü birbirlerine gebeler... AKP listesi tabii aynı olacak. Ortağını niye değiştirsin?.. Siz okeydeki arkadaşınızı değiştirir misiniz?.."

BAHÇELİ'NİN HEDEFİNDEKİ KAYSERİ VEKİLİ Mİ?

Bu arada Kayseri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AK Parti milletvekili adaylarını, "Kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın” sözleriyle uyardığı toplantının da yapıldığı adresti. Kulislerde Bahçeli’nin bu çıkışı Anadolu’da bazı şehirlerdeki seçim çalışmalarında “MHP’ye oy vermeyin, seçimin ardından ortaklık bitecek” sözleri nedeniyle yaptığı konuşuldu. Kayseri'de yaygın söylenti ise Bahçeli'nin hedefindeki ismin AK Parti Kayseri Milletvekili adayı olduğu yönünde. Hatta o milletvekilinin "MHP yüzde 2.5'larda. Kuyruğumuza takıldılar. Bela oldular" dediği ileri sürülüyor.

SAADET SÜRPRİZ YAPABİLİR

AK Parti'nin oy deposu şehirlerinden biri olan Kayseri'de çıkarılacak milletvekili sayısıyla ilgili yorumlar birbirinden çok farklı. Seçmenlere göre CHP 2, MHP 1, İYİ Parti 1 milletvekili çıkarabilir. Asıl sürprizi ise SAADET'in yapabileceği konuşuluyor. Bunun nedenleri Saadet Partisi'nin aday olarak adını gündeme getirdiği 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleket etkisi ve FETÖ dava ve soruşturmalarıyla ilgili tartışmalı kararlar olarak gösteriliyor. Bakalım 24 Haziran'da Kayseri'de 10 milletvekili dağılımı nasıl olacak?