Diyarbakır'da konuşulanlar İnce'nin imtihanı geçtiğini gösteriyor

Uzun yıllardan sonra Diyarbakır’da kalabalık bir miting yapan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kentten moral alarak ayrıldı. İnce’nin Ahmed Arif’ten okuduğu dizeler, Kürt meselesinin çözümü hakkında söyledikleri ve Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettiğini hatırlatması alkış topladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Bilmeyenler için Yüksek Kahve, yan yana dizilmiş birkaç çay ocağının bulunduğu bir yerdir. Burada gençler ile mahallenin yaşlıları küçük masaların etrafında toplanıp güncel sorunları derinlemesine tartışırlar. OHAL’den sonra kapatılan televizyon kanalları izlenirdi burada. Şimdi varsa maçlar izleniyor, maç yoksa haber kanalları açık olur ama kimsenin dönüp baktığı olmaz genellikle.

İki gün önce, CHP’li gençlerle konuştuktan sonra Yüksek Kahve’nin oradan geçtim. Televizyon kanallarından birinin konuğu Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ydi. Ve Yüksek Kahve’deki bütün televizyonlar bu kanalı gösteriyordu. Televizyona yakın oturanlar gözlerini ekrana dikmiş, pür dikkat İnce’yi izliyordu. Bu manzara, İnce’nin Diyarbakır’daki mitinginin kalabalık geçeceğinin bir işaretiydi.

CHP MİTİNGİ VE HDP’LİLER

Miting kalabalık mı olacak, diye niye düşünür insan? Birincisi, CHP yıllardır miting yapamadı Diyarbakır’da. Yıllar sonra bir ilk olacaktı ve CHP’nin sadece Diyarbakır’dan değil bütün bölgeden aldığı oy oranı düşünülünce, zayıf bir kalabalıkla rakiplerinin diline düşebilirdi İnce. İkincisi, Millet İttifakı içinde yer alan diğer partilerin ve HDP’lilerin de mitinge destek vereceği konuşuluyordu. Dört partinin desteklediği bir miting hem ilginç görüntülere sahne olabilirdi hem de kalabalığı merak konusu olabiliyordu.

Biri kadın iki gençle polis noktasından birlikte geçtik. Genç kadın arkadaşına, “Göreceksin, çok güzel konuşacak” diyordu. Delikanlının bundan hiç kuşkusu yoktu, “Yaw sadece o cevap veriyor ha” diyerek destek veriyordu arkadaşına. “Siz CHP’li misiniz?” diye sordum gençlere. Genç kadın cevap vermekte biraz tereddüt edince, erkek arkadaşı konuştu: “Biz HDP’liyiz” dedi. CHP’nin mitingine niye geldiklerini ise şöyle açıkladı: “Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret eden adamın mitingine gelinmez mi? Gelinir. Biz de desteğimizi görsün diye geldik.” Genç kadın barış istediklerini ve bunu bir tek Muharrem İnce’nin dile getirdiğini belirterek, “İkinci turda oyumuzu İnce’ye vereceğiz” dedi.

Bir başka grup genç yine HDP’li olduklarını söylüyor. Biz konuşurken yanımıza gelen genci, HDP milletvekili aday adayı diye tanıtıyorlar. Fuat Bayram, “Aday olamadım ama HDP’liyim” diyor gülerek. Muharrem İnce’nin mitinginde bulunma nedenini ise “Diyalog kurabileceğimiz bir insan. En azından böyle bir profili var. Kürt meselesinde ufku açık görünüyor. Bu yüzden destek olmak için geldim” diyerek açıklıyor.

Fuat Bayram

‘BAYRAKLA SİSTEMİN SORUNU VAR’

Kadri Özkan’la ön sıralara doğru ilerlerken karşılaştık. Elinde tuttuğu bayrakları heyecanla sallıyordu. “Benim dedem de bütün sülalem de CHP’li. Bugüne kadar başka hiçbir partiye oy vermedim.” Muharrem İnce’nin miting meydanlarındaki performansına ise hayran, “Bu sefer biz kazanacağız” diyor. “Muharrem gelecek, Erdoğan’dan kurtulacağız.” Elinde tuttuğu bayrakları iki yana açarak fotoğrafını çekmemi istiyor.

Yan tarafta başka bir grup, arkadaşlarına poz vererek fotoğraf çektiriyor. Ellerinde Türkiye bayrağının yanı sıra CHP ve Muharrem İnce’nin bayrağı var. Gençler, “HDP’liyiz” diyorlar. CHP’nin mitinginde bulunma nedenlerini ise, “Buraya gelip Kürtlere hakaret edenler, Kürtler için bittiklerini görsünler diye geldik” şeklinde açıklıyorlar.

Ellerindeki bayrakları soruyorum. Gençlerden biri, “Bizim Türkiye bayrağı ile bir sorunumuz yok, bayrak üzerinden ayrımcılık yapan sistemin sorunu var. Bugüne kadar kim laf etmiş ki bayrağa? Bayrağa asıl hakaret edenler bayrak üzerinden siyaset yapanlardır” diyor. Kadri Özkan ayrılmamıştı yanımdan, “Hem bayrak hem din üzerinden siyaset yapıyorlar. Ben niyetliyim, belki sen niyetli değilsin. Biz bunun için kavga mı edeceğiz? Olmaz böyle, bunlar çok ayıp, ayrımcılık yapmak cumhurbaşkanına yakışmaz” diyor.

CHP’li Kadri Özkan, mitingin havasından oldukça memnundu.

KATILANLARIN NEREDEYSE TAMAMI DİYARBAKIRLI

Miting alanı, açıkçası beklediğimden daha kalabalık olmaya başlamıştı. Miting alanı en son Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında bu kadar kalabalık olmuştu. Erdoğan’ın mitinginde hem Diyarbakır’ın ilçelerinden hem de çevre illerden insanlar katılmıştı. İnce’nin mitingine katılanların neredeyse tamamı ise Diyarbakır merkezdendi. İlçelerden gelenler, kayyımın tahsis ettiği araçlardan mahrum, kendi olanaklarıyla katılmışlardı.

Muharrem İnce konuşma yapacağı platforma çıktığında kalabalıkta bir hareketlenme oldu. Kendisini daha yakından görmek istiyorlardı arka taraftakiler ama birkaç adım daha ilerlemeye imkanları yoktu kalabalıktan dolayı.

Muharrem İnce önce Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirini okudu, ardından, lisedeyken ezberlediğini söylediği Ahmed Arif şiirini okudu. Büyük alkış aldı. Ama asıl büyük alkışı, her “Demirtaş” dediğinde aldı. “Selo’ya özgürlük” sloganını arka taraftakiler biraz geç duydu, ama heyecanla yetişmeye çalıştılar.

‘İKİNCİ TURDA OYLAR İNCE’YE’

Öne geçmeye çalışan yaşlı kadın, dişsiz ağzıyla çok sevimliydi ve ön tarafa ilerlemek istiyordu. Ama elbette mümkün değildi. Torunu genç kadına söyleniyordu ama kadının yardım etmek gibi bir şansı yoktu. “CHP’liyim oğlum” dedi, “Ne zamandan beri bilmiyorum, ben hep CHP’liyim.”

Muharrem İnce konuşurken bir genç kadın elinde tuttuğu HDP broşürlerini İnce’ye doğru sallıyordu. HDP’liydi. “Önce Selocan, sonra İnce. Tayyip hariç ikinci tura kim kalırsa onu destekleriz” dedi. Yanındaki arkadaşı da kendisiyle aynı fikirdeydi ve az önce İnce’nin kullandığı cümleyi gülerek tekrar etti: “Sana baktım Recep, söyle. Amed’den sana oy yok biremin (Kardeşim).”

“Muharrem İnce için ne düşünüyorsun?” diye sordum. “Allahvekil adam gibi adama benziyor” dedi. Sonra “Benziyor”u çıkardı, “Adam gibi adam, Selo’yu cezaevinde ziyaret etti. Kürtçe eğitim için güzel şeyler söylüyor. ‘Kimseyi ayrıştırmayacağım, önce barış’ diyor. Öteki ne diyor, ‘İdam’ diyor. Cumhurbaşkanı hiç idam ister mi, bu istiyor. İyi bilsin, ona oy yok, yok, yok.”

Mitinge katılan ve HDP'li olduklarını belirten bir grup "Bayrakla sorunumuz yok" diyor.

‘İNCE’NİN DİYARBAKIR İMTİHANI’

Miting kısa mı sürdü, alanda insanlarla konuşurken bana mı öyle geldi? Miting alanını dolduran kitle de öyle düşünüyor olmalıydı, dağılmak üzereyken İnce’nin selfie teklifi için geri döndüler, ellerindeki bayrakları sallayarak son kez selamladılar İnce’yi.

HDP’lilerin miting alanında olması muhtemelen tartışılacaktır. Ama HDP’lilerin bundan gocunacağını sanmıyorum. Kürtlerle diyalog kurmaktan söz eden her lideri karşılamaya hazır olduklarını gösterdiler. Kürtlere, değerlerine ve liderlerine hakareti karşılıksız bırakmayacaklarını HDP’nin mitingini beklemeden, CHP’nin mitinginde gösterdiler.

Miting dağılırken sık sık "Selo’ya özgürlük" sloganının atılması da bunu gösterir nitelikteydi. Ama bu durum AK Parti liderinin umurunda mıdır? Sanmıyorum. Çünkü aynı saatlerde Afrin’de kaç kişinin öldürüldüğünü, Kandil’e operasyonun başladığını ‘müjdeliyordu’.

İrfan Aktan’ın Duvar’daki yazısı “Muharrem İnce’nin Diyarbakır imtihanı” başlığını taşıyordu. Hem miting alanında hem de dağılırken konuştuğum insanların söyledikleri, İnce’nin imtihanı geçtiğini gösteriyor. Ama elbette “Önce Selocan, sonra İnce.”