İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Ertürkmen: İnsanlar suskun, çok sürpriz bir sonuç çıkacak

İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Orhun Ertürkmen, seçimlerde beklentilerin üzerinde bir oy alacaklarını söylüyor. İYİ Partili gençleri 'sağ görüşlü ve milliyetçi' olarak tanımlamanın doğru olmadığını belirten Ertürkmen, "Çok sürpriz bir sonuç olacak. Herkes şaşıracak. Sokaklarda insanlardan kime oy vereceklerini duyamıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Orhun Ertürkmen'le seçim çalışmalarını konuştuk. Ertürkmen, ilk defa seçime girecek İYİ Parti'nin İstanbul gençlik kollarını ve  24 Haziran'dan sonra nasıl bir Türkiye hayal ettiklerini, anlattı. Gençlerin ekonomik sorunlarla ve işsizlikle boğuştuğunu söyleyen Ertürkmen, "Hükümetin '16 yıldır yol yapık' diyerek iktidarda kalmasının gençler için bir faydası yok" dedi.

'ERKEN SEÇİM KARARINA SEVİNDİK'

Seçime az bir süre kaldı. İlçe örgütlerinizle birlikte seçime hazır mısınız?

Gençlik kollarını kurduğumuzdan 3 ay sonra seçim kararı alındı. Bu baskın seçim kararı da bizleri hazırlıksız yakalamak amacıyla alınmış bir karar. İstanbul gibi bir şehirdeki tüm ilçelerde gençlik kollarımızı kurmayı başardık. Biz seçim kararı alınmasına sevindik. Çünkü bizler bu seçimi en kısa zamanda kazanmak istiyoruz. Erken seçim olmasaydı 1 buçuk yıl sonra seçim olacaktı. Evet 1 buçuk yıl sonra çok daha güçlü bir gençlik kolları olabilirdik. Erken seçim ilan edildiği zaman hazır olduğumuzu göstermek için bütün arkadaşlarımızı Beşiktaş'a bir basın açıklamasına çağırdım. Bizler orada, 'biz seçime hazırız sayın genel başkanımızı cumhurbaşkanı yapacağız' dedik. Buradaki buluşmamız adeta miting havasında geçti. Bu kötü gidişata dur demek isteyen gençler bizim gençlik kollarımıza girmek istiyorlar. Biz seçime o günde hazırdık, bugün daha hazırız, yarın da daha hazır olacağız."

İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Orhun Ertürkmen...

'BİNLERCE GENÇLE BİRLİKTE YSK'NIN ÖNÜNDE OTURURUZ'

Sandık güvenliği seçimin en çok tartışılan konuları arasında yer alıyor. Bu konuda sizin de çekinceleriniz var mı? Çalışmalarınız nasıl devam ediyor?

Bizler, oyumuz sancağımızdır koruyacağız sözleriyle hareket ediyoruz. Seçim çalışmalarımız bir yandan yürürken aynı zamanda sandık güvenliği konusunda da çok önemli adımlar atacağız. İstanbul özelinde konuşursak her bir sandığı en az iki kişiyle koruyacağız. Dolayısıyla bizler sandıktan korkmuyoruz ve çekinmiyoruz. Her bir oyumuza sahip çıkacağız. Fakat, Yüksek Seçim Kurulu'nda yapılacak hileler olsun, geçen seçimde yaşadığımız mühürsüz oylar meselesi gibi sorunların karşısında oturacağız. Genel başkanımızın bu konuda söylediği bir söz var: O YSK'nın önünde otururum. O oyları doğru düzgün yayımlatmadan oradan kalkmam. Biz de gençlik kolları olarak genel başkanımız orada olduğu sürece orada yanında binlerce gençle birlikte o oyları doğru bir biçimde yayınlanmasını sağlayacağız. Biz burada Türkiye'nin kaderini belirleyecek bu seçimde en ufak bir umutsuzluğa yer verilmesine asla izin vermeyeceğiz.

OHAL’de seçime gidiyoruz. Bu durum seçim çalışmalarını nasıl etkiliyor?

OHAL'de seçime gitmek bizim dünyaya açıklayamayacağımız durum. Hükümet 'biz tekrar seçilince OHAL'i kaldıracağız' diyor. Bu seçimde OHAL'i kaldırsalardı biz de seçime rahat rahat girerdik. Olağanüstü hal durumunda valilik ve kaymakamlık izin vermeden toplanamıyoruz bile. Protesto etmek istediğimiz o kadar şey var ki ama protesto hakkımızı kullanmamıza izin vermiyorlar.

'MÜHENDİS OLUP GARSONLUK YAPAN, TIP OKUYUP İNŞAATTA ÖLENLER VAR'

Sokakta gençlerle birlikte çalışıyorsunuz, gençlerin sorunlarını dinliyorsunuz. Görüştüğünüz gençler size hangi sorunlarını anlatıyor?

En büyük sorunumuz iş bulamama sorunu. Biz sürekli sokaklardayız ve öncelikle gençleri dinlemeye çalışıyoruz. O kadar yığınla bir üniversite mezunu işsizimiz var ki... Mühendis olup garsonluk yapan, tıp okuyup inşaatlarda hayatlarını kaybedenler var. Genç kadın arkadaşlarımız toplu taşımalarda, sokaklarda yalnız başlarına ve rahatça gezemediklerini söylüyor. Bu sorunun da bir kadın cumhurbaşkanı tarafından çok rahat bir şekilde çözebileceğine inanıyorum.

İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Orhun Ertürkmen (Ortada): Gençlerin en büyük sorunu eğitim ve işsizlik...

Peki saydığınız bütün bu sorunlara yönelik partinizin çözüm önerileri nasıl gerçekleşecek?

İşsizlik sorunuyla ilgili çözümü genel başkanımız söyledi. Genç kadın arkadaşlarımızın sorunlarıyla ilgili çözüm de tamamıyla yaptırım uygulamakla çözülür. Bu durumu kınamayan bir hükümet olduğu için bu tarz kabul edilmez olaylar normalleşiyor.

'GENÇLER ÜZERİNDE FAYDA SAĞLAMIYOR'

AK Parti'nin gençlerden oy alamayacağı yönünde değerlendirmeler var. Sizce gençler AK Parti'den uzaklaşıyor mu?

Türkiye'nin orta yaş ve yaşlı kesimindeki geçmiş yılların travmaları hala devam ediyor. Diğer partilerin başarısızlıkları sebebiyle Türkiye çok sıkıntılı dönemler yaşadı. Bu hükümet iktidara geldiğinde normalde yapması gerekenin çeyreğini yaptı. Bu da lüks olarak görüldü. Ama genç kesim sosyal medyayı kullanan, Avrupa'yı, yurtdışını gezen bir kesim. Gençler oraların nasıl olduğunu biliyor. Burada bir kavşak açıldığında kutlamayla açılışı yapılıyor. Genç arkadaşlarımız bunların birer görev olduğunu biliyor. Dolayısıyla hükümetin, '16 yıldır yol yapık' diyerek iktidarda kalmasının gençler üzerinde bir faydası yok. Ve gençlerin değer yargıları orta yaş ve yaşlıların değer yargılarından daha fazla. Gençler özgürlüklerine daha sadık, gençler sosyal medyanın kısıtlanmasını kabul etmiyor, gençler her yerden bilgi alıp kendi süzgeçlerinden geçiriyor. Bahsettiğimiz üst yaş kesimdeki insanlar bilgiyi tek bir kaynaktan alıyor. Diğer kanallara tahammülü yok. Maalesef basının da özgür olmaması sebebiyle yandaş kanallarla sürekli yanlış bilgilerle üst yaş kesim sabit tutulabiliyor. Ancak yandaş gazete, yandaş kanallar gençler üzerinde işlemiyor. Çünkü sosyal medya var.

.

'HÜKÜMETİN YAPMAK İSTEDİĞİ ŞEY ÇOK BELLİ'

Geçtiğimiz günlerde İstanbul İYİ Parti Gençlik Kolları olarak Demirören Medya Grubu'nu meşalelerle ve sloganlarla protesto ettiniz. Medya İYİ Parti'yi görmüyor mu?

Bu bütün Türkiye'nin gördüğü bir gerçek. Baskın seçiminin sebebi zaten İYİ Parti. İYİ Parti'nin önlenemez yükselişini engellemek istiyorlar. Dolayısıyla sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikinci tura kalacağını şu an biliyor. Sayın cumhurbaşkanı kendi rakibini kendi seçmek istediği için şu an asla ve asla sayın genel başkanımız Meral Akşener'i ikinci turda karşısında görmek istemediği için bizi tamamıyla televizyona çıkartmamak ve gündeme getirmemek için sayın genel başkanımızı muhatap almama politikası güdüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sayın Meral Akşener'i üçüncüye çekmek için elinden geleni yapıyor. CNN Türk herkesin mitinglerini baştan aşağı yayınlıyor. Ama bizim partimizin mitinglerini yayınlamıyor ve genel başkanımızı yayına çıkartmıyor. Hükümetin yapmak istediği çok belli. Bir medya vardı bu medya çok fazla izleniyordu. Bu medyayı da birilerine satın aldırdı. Daha sonra erken seçim kararı aldı ve karşısında istemediği lidere televizyon ambargosu uyguladı.

'PARTİMİZ GENÇLERE EN YAKIN PARTİ'

Her seçimde olduğu gibi Kürt seçmen, kadın seçmen, milliyetçi muhafazakar seçmen tartışılıyor. İYİ Parti de dahil olmak üzere bütün partiler ve televizyonlar sizce yeterince genç seçmeni tartışıyor mu?

Ben İYİ Parti'nin en genç kurucu üyesiyim. 23 yaşında bir partinin kurucu üyesi oldum. Benim gibi on arkadaşım da İYİ Parti'yi çok tecrübeli siyasetçilerle birlikte kurdu. Genel başkanımız her söyleminde bu partiyi gençlerin kurduğunu, parti isminin gençler tarafından konulduğunu söylüyor. Partimiz gençlere en yakın partidir. En son ki Google reklamları da gençlerin fikirleriydi. Bizim genel başkanımız gençlerin fikirlerine çok saygı duyan ve gençlerin fikirlerini dinleyerek siyasete yön veriyor.

.

'GENÇLER DEĞERSİZ HİSSETTİRİLDİK'

İlk defa oy kullanacak bir genç seçmen neden İYİ Parti'ye oy versin?

İlk defa oy verecek bir seçmen siyaseti hatırladığı kadarıyla son dönemine denk geliyor. Bu hükümetin son döneminde biz gençler olarak değersiz hissettirildik. 17, 18 yaşındaki kardeşlerime de bunu söylüyorum. Bu kardeşlerimin gireceği sınav hiçbir şekilde bu hükümet tarafından önemsenmedi. Sınav sisteminin değişeceğini Milli Eğitim Bakanı televizyondan öğreniyor. Sınav sistemi gömlek değiştirilir gibi bu ülkede değiştiriliyor. Dershaneler kapatılıyor, geri açılıyor sonra tekrar kapatılıyor. Hayatını iyi bir üniversiteye girmek için harcayan genç kardeşlerimiz ne yapacağını şaşırmış durumda. Dolayısıyla eğitimlerini, sosyal hayatlarını önemsemeyen bir hükümete karşı kendilerini destekleyen, gençlerin yüzde yüze yakın bir oranla bir işe sokmak isteyen bunun için çabalayan partiye oy verebilirler.

'HERKES ŞAŞIRACAK...'

Sizce İYİ Parti İstanbul'da yüzde kaç oy alır?

Diğer partilerin oy oranlarını görebiliriz. Ama İYİ Parti ilk defa seçime girecek. Bu anketlere ve alacağımız oy oranlarına dip dalga diyoruz. Şu an yüzde 25 partimizin oy oranı gözükse dahi bu dip dalganın üstündeki dalgadır. Bunun altında ciddi bir dalga da yatar demek istiyoruz. Şunu söylüyoruz: Çok sürpriz bir sonuç olacak. Herkes şaşıracak. Görünen ve beklenenden daha çok oy alacağız. Sokaklarda insanlardan kime oy vereceklerini duyamıyoruz. Çünkü baskın bir hükümet var insanlar iş kaybetmekten, eğitimlerini kaybetmekten, herhangi bir şekilde sahip oldukları haklarını kaybetmekten çekiniyorlar. Dolayısıyla herkese İYİ Parti'yi desteklediklerini söyleyemiyorlar. Bizim görünenden çok görünmeyen bir desteğimiz var. Bu seçimde dip dalga geliyor beklenenin çok üzerinde oy alacağımızı söylüyoruz. 24 Haziran'da rakamları göreceğiz.

'BİZ BIKTIK TAMAM DİYEN GENÇLERİN PARTİSİYİZ'

İYİ Parti gençliğine geri dönmek istiyorum. İYİ Parti gençliği milliyetçi sağ görüşlü bir gençlik mi?

Hayır. Biz her kesimin katılabileceği bir partiyiz. Genel başkanımızın bir önceki partisinden dolayı bu partiye çok benzediğimiz yönündeki söylemler ve görüşler çok yanlış. Biz o partiye benzememeye çalışmıyoruz. Biz o partiye benzemiyoruz. Bizim dışladığımız hiçbir kesim, oy alamadığımız hiçbir kesim yok. Bizim Türkiye'de gidemediğimiz hiçbir şehir de yok, gidip destek alamadığımız bir şehir de yok. Biz bıktık, tamam diyen gençlerin partisiyiz. Bize AK Parti'den, CHP'den, MHP'den de gelenler var.

'HERKES RAHATLAYACAK'

24 Haziran'dan sonra nasıl bir Türkiye düşünüyorsunuz?

24 Haziran günü genel başkanımızı cumhurbaşkanı olarak görmek istiyoruz. Ama bugüne kadar yapılan anketler ve tahminler seçimin 8 Temmuz'da sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve sayın genel başkanımız Meral Akşener arasında tekrarlanacağını gösteriyor. Genel başkanımız cumhurbaşkanı olduktan sonra hemen ohali kaldıracak. Ben Makine mühendisiyim. Çoğunlukla vinç imalatı yapıyoruz. Vinçte bir husus vardır: Bir yük halata asılıysa o halat gergindir. Gergin halat yorulur. Biz 9 Temmuz sabahı uyandığımızda rahatlamış bir ülke göreceğiz. Nasıl ki yükü alınmış halat rahatlarsa bizim ülkemiz de rahatlayacak. Ohal kalkacak, hukuka olan inanç geri gelecek. Devletin herkese eşit davranacağına olan inanç geri gelecek. Sanayici rahatlayacak. Öğrenci, öğretmen, devlet memuru herkes rahatlayacak. Yabancı yatırımcı da rahatlayacak. Ülkenin rahatlaması ülkeye iyi gelecek. 9 Temmuz'da daha rahat daha özgür bir Türkiye görüyoruz.