Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın: Çözüm süreci defteri kapatıldı

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunu savunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, soru üzerine, ""Çözüm süreci defteri kapatıldı" dedi. Kalın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la Abdullah Gül'ü ziyareti hakkında da ilk kez açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Habertürk TV'de yayınlanan Açık ve Net programında Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. Kalın'a Erdoğan'ın kendisine oy verip AK Parti'ye oy vermeyenler için münafık değerlendirmesi soruldu. Kalın ''Erken seçim ilan edildikten sonra seçmen Tayyip Erdoğan'a oy verecek ama AK Parti'yi cezalandıracak algısı yaratılmaya çalışıldı. Cumhurbaşkanı'nın verdiği tepki bunaydı. Başka partiye verip cumhurbaşkanlığı sözkonusu olunca Erdoğan'a vermesi de sözkonusu olabilir. Erdoğan'ın adı hep birkaç puan önde oldu. Bunda yeni bir şey yok. Cumhurbaşkanı bu algıyı dağıtmak için böyle bir çıkış yaptı. Erdoğan, Tayyip Erdoğan'a oy verenlerin AK Parti'ye de oy vermesi çağrısı yaptı" dedi.

'SARAYDA KUTUPLAŞMA VAR MI?'

Saray'da kutuplaşmalar olup olmadığına dair ise Kalın ''Cumhurbaşkanımızın çalışma tarzını bilmeyenler senaryo yazıyor. Cumhurbaşkanının çalıştığı ekipler çalışmalarını arz eder. Kollektif çalışmalar olur bunlar. Konu her neyse buna herkes katkı verir. Sahibi bellidir. Herkes kendi konumu itibari ile katkı verir ve Cumhurbaşkanı'na arz edilir, nihai karar ordan çıkar'' dedi ve ekledi: "Bunlar arasında katı hiyerarşik ilişkilerin olduğu birinin diğerinin ayağına bastığı, bir ortama Cumhurbaşkanı izin vermez. Herkesten verileri alır, istişareye önem veren bir liderdir herkesi dinler not alır. Herkesi dinledikten sonra değerlendirme yapar ve onaya sunar. Herhangi bir konuda farklı görüşler olabilir, bunlar bazen örtüşür bazen farklı düşebilir ama neticede bir karar verir ve ona uyulur."

PENSİLVANYA İDDİASI

Kalın, CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin iddialarına dair de '' Pensilvanya konusunda bir hikaye yazdı, bunun cevaplanması gerekir, bu cevaplanır, geçer gider ama kampanyanın önceliği AK Parti'nin Tayyip Erdoğan'ın ne yapmak istediğini anlatmak" açıklamasında bulundu.

DEMİRTAŞ'A TAHLİYE TARTIŞMASI

İbrahim Kalın, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olmasının demokrasi açısından bir çelişki olup olmadığı sorusuna "Asıl çelişki Türkiye'yi yönetmeye talip olmuş birinin PKK ile arasına net çizgi koymaması'' cevabını verdi.

AKAR İLE ABDULLAH GÜL ZİYARETİ

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la adaylığının tartışıldığı bir dönemde Abdullah Gül ziyaretinin nedeninin sorulması üzerine Akar şunları söyledi: "Bu ziyaret tamamı ile Hulusi Akar Paşa'nın kırk yılı aşkın bir hukuku var, bu hukuka dayalı bir ziyarettir. Erdoğan'ın bilgisi ile gittik ancak bizim fikrimizdi onun talebi üzerine gitmedik. Benim de onbeş yıldan fazla süredir Gül ile bir hukukum var kendisi ile hem başbakanken hem cumhhurbaşkanı iken çalışmalarımız oldu."

'ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ DEFTER KAPANDI''

Kübra Par'ın "Yeni bir çözüm süreci başlar mı?" sorusu üzerine "Çözüm süreci defteri kapatıldı" diyen Kalın, konuya ilişkin şunları söyledi:  "Çok şey yaşandı, büyük bir tarihi fırsat kaçırıldı. Terörle mücadele ediyoruz. Kürt vatandaşımızla terörü birbirinden çok net şekilde ayrıştırıyoruz. Olması gereken de bu. Örgüt ise PKK'nın örgüt gündemini Kürtlerin gündemiymiş gibi dayatmaya çalışıyor. Bunlar örgütün talepleri ama onlar bunları Kürtlerin meselesi gibiymiş gibi sürekli empoze etmeye çalıştılar. Öcalan'ın serbest bırakılması, sürekli bunu dile getiriyorlar, hala aynı şeyi söylüyorlar. Bunlar Kürtlerin değil örgütün talepleri. Şunlara af çıkartılsın... Diğer Kürtler dikkate alınmaz hale geldi. Bunu ABD'nin PYD, YPG'ye verdiği destek de bu hale getirdi. Suriye'li bir Kürt YPG'li, PYD'li değilseler tırnak içerisinde Kürt değildir. Kürtlerin anadillerini konuşmaları, devletin sunduğu haklara eşit erişime kavuşmaları, yatay hareketlikte önlerinin açılması, devrim mahiyetinde adımlar atıldı. Tayyip Erdoğan Diyarbakır'da sizin haklarınızın savunucusu benim dedi."

(HABER MERKEZİ)