Muhalefetten taşınan sandıklara üç kat fazla görevli

CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin yer aldığı 'Adil Seçim Platformu' seçim güvenliğine dair çalışan çok sayıda kuruluşun katılımıyla aldıkları önlemleri açıkladı. Platform birleştirilen seçmenlerin oy kullanacakları sandıklarda 3 kat daha fazla görevli olacağını aktardı. Seçimde 'müşabir'ler görev yapacak...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 24 Haziran seçimlerine yönelik siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, kitle örgütleri ve sendikalar "Sandık Güvenliği Koordinasyon" toplantısında bir araya geldi. Aralarında CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi gibi siyasi partilerin yer aldığı toplantıya 'Sensiz Olmaz' ve 'Oyum Güvende'nin de yer aldığı çok sayıda kuruluş katıldı. Adil Seçim Platformu çatısı altında CHP Bülent Ecevit Parti Okulu binasında bir araya gelen kurum temsilcileri 24 Haziran seçimlerinde seçim güvenliğine dair alınacak önlemleri aktardı. Seçmene seçim güvenliğine dair sorumluluk alması ve oy kullanması çağrısında bulunan platform adına ortak basın açıklamasını Sensiz Olmaz Platformu'ndan Dilşat Arpacıoğlu okudu.

TAŞINAN SEÇMENİN SANDIKLARINDA 3 KAT FAZLA DAHA GÖREVLİ OLACAK

YSK'nın Doğu ve Güneydoğu bölgesinde sandık taşıma ve birleştirme amacıyla 150 bine yakın seçmeni birleştirdiğini ve bundan endişe duyduklarını belirten platform, "Taşınsa da, birleştirilse de ülkenin oy kullanacak seçmenlerin sandıklara erişimi için gerekli tüm tedbirleri birlikte alacağız. Taşınan her sandık başındaki görevli sayımızı üç katına çıkaracağız" açıklamasını yaptı. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, seçmenleri birleştirilen 18 ilin seçmen listelerinin hâlâ siyasi partilere ulaşmadığını belirterek YSK'ya tepki gösterdi.

MÜŞAHİTLER MUHABİRLİK YAPACAK

Öte yandan platform seçim güvenliği için Ankara'da, "Ortak Basın ve İletişim Merkezi" kuracak. Seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak Türkiye'ye duyurmayı hedeflediklerini belirten platform, "Seçim sonuçlarının medya eliyle manipüle edilmesine izin vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

"Seçim sonuçlarına dair ilk bilgilerin medyada yansıması sonrası seçim güvenliğinden sorumlu kişilerin umutsuzluğa kapılıp sandıkları terk etmemesine dönük bir çağrınız var mıdır?" sorusunu yanıtlayan Adıgüzel, "İktidarın tekelinden gelen bir ajanstan gelirse veriler bu tarz sorunlar ortaya çıkar. Alternatif çözümü hazırladık ve sandık başlarından böyle bir çalışma yapabilir miyiz diye baktık. Türkiye'nin dört bir yanından müşahit arkadaşlarımı aynı zamanda muhabirlik de yapacak ve bunlara 'Müşabir' dedik. Müşabirler Türkiye'nin her yerinden bilgi aktaracaklar. Ben bütün vatandaşlarımızdan rica ediyorum, son sandık açılana kadar seçim kesinleşmiş değildir. Sonuçları yakından izleyin. Güvendiğiniz medya kanallarından sonuçları izleyin" dedi.

'BİR OYDAN BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN'

Ortak basın açıklamasından dikkat çeken satır başları şu şekilde:

- Yasanın tanıdığı bütün gözetim, denetim yetkileriyle donanmış sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerimizle bütün sandıklarda görev alacağız. Yasaların verdiği yetkileri sükunetle ve kararlılıkla kullanacağız.

- Organizasyonda görev alacak bütün görevliler, gözlemciler ortaklaştırdığımız teknolojik imkanlarımız ve lojistik alt yapımızla görevlerini eksiksiz yerine getirecek.

- Bir oydan bir şey olmaz demeyin, vereceğiniz bir oyun Türkiye'nin kaderini değiştirebileceğini unutmayın. Mutlaka gelin ve oy kullanın.

- Resmi görev almamış olsanız da oy kullandığınız sandık başında durmanızın hakkınız olduğunu unutmayın.

ADİL SEÇİM PLATFORMU'NDA KİMLER YER ALIYOR?

CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Emek Partisi, DİSK, KESK, Atatürkçü Düşünce Derneği, Demokrasi İçin Birlik, Sandık Gücü, Sensiz Olmaz, Seçim Süreci Meclisleri, Memleket Biziz, Birleşik Haziran Hareketi, Oyum Güvende, Hak ve Adalet, Hürriyet Hareketi.

Etiketler seçim önlem müşabir