Tanrıkulu: Soylu'nun söylemi mahkemeye baskı

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişileri Bakanı Süleyman Soylu'nun Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını isteyenlere yönelik "Size ne battı" açıklamasına yanıt verdi. Soylu'nun açıklamasını yargıya baskı olarak nitelendiren Tanrıkulu, "Bu söylem mahkemeye baskıdır. Bu şekilde görülüyor ki bize değil Soylu’ya batan bir şey var ki böyle sızlanıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, partisinin Diyarbakır İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu seçim süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

24 Haziran’da yapılacak seçimler ile Türkiye’nin bir çıkış yolu bulacağını söyleyen Tanrıkulu, "Seçim bildirgemizde Türkiye’nin temel 5 sorununu tarif ederek yola koyulduk. Toplumsal barışa ihtiyaç duyulduğu bir süre zarfında Genel Başkanımız çok kapsamlı önerilerde bulundu. Türkiye’nin bu soruna AKP’nin yaklaşımı gibi yaklaşmadık. Bu meseleyi siyaset dışında bir araya gelerek ve diyalog yoluyla çözüleceğine inandığımızı söyledik. İktidar olursak bildirgedeki vaatlerimiz bağlayıcıdır" dedi.

'81 İLDE YASAK VAR'

AK Parti'nin politikalarını eleştiren Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"AK Parti 2002 yılında iktidara geldiğindeki söylemlerini hepimiz hatırlıyoruz. Yasak, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele idi. Türkiye şu an yasak cennetine dönüştü. 81 ilde yasak var. Yoksulluk bakamından daha fazla geriye düştük. Asgari ücret miktarları yoksulluğun boyutunu ortaya koyuyor. Çalıyorlar ama çalışmıyorlar. Madem 3 Y ile mücadele edecektiniz 16 yıldır neredeydiniz? Bunların bu süre zarfında yaptığı tek şey var zam, zulüm ve zindan oldu."

'SEÇMENE BASKI YAPILIYOR'

Bazı bölgelerde sandıkların birleştirilmesi kararı veren YSK’ye tepki gösteren Tanrıkulu, “YSK’nın karar aldığı iller daha çok Kürtlerin yaşadığı iller. Bu sandık sonuçlarına bakıldığında hangi siyasi partinin ne kadar oy aldığı belli. Hakkari’de seçmenlerin 3’te 1'i başka sandıklarda oy kullanacak. Bu adil olmayan bir karardır" dedi.

"Valilerin almış olduğu bir karar ile YSK böylesi bir karar aldı" diyen Tanrıkulu, "Bir tek oyun bile çok değerli olduğu bir seçim döneminde 145 bin seçmenin yerinin değiştirilmesinin tek bir nedeni var, o da güvenlik değil, seçmeni baskı altına alma ve tercihleri sandıkta değiştirmek. Bu hükümet böylesi bir ortamda ben sandıkların güvenliğini sağlayamıyorum diyemez. Madem bölge bu kadar güvenlikli neden sandıkları birleştiriyor ve taşıyorsunuz?" diye konuştu.

'SOYLU'NUN AÇIKLAMASI YARGIYA BASKI'

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Huzur size battı mı?” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da eleştirerek, “Her şeyden önce Selahattin Demirtaş bir partinin Cumhurbaşkanı adayı ve hemşerimizdir. Eğer suçlu idiyse ve hakkında bir mahkumiyet kararı varsa nasıl Cumhurbaşkanı adayı oldu ve Cumhurbaşkanı adayı ise neden tutuklu? Neden diğer adaylar gibi seçimlere katılması engelleniyor?" dedi.

Soylu'nun açıklamasını yargıya baskı olarak nitelendiren Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Bu söylem aynı zamanda yargıya baskı anlamı taşıyor. Süleyman Soylu’ya, avukatların tahliye talebine karşın ret kararı veren hakimin 9 sayfalık muhalefet şerhi kararını okumasını öneriyorum. Acaba o hakime ne söyleyecek? Bu söylem mahkemeye baskıdır. Bu şekilde görülüyor ki bize değil Soylu’ya batan bir şey var ki böyle sızlanıyor. Dürüst ve ahlaklı bir siyasetçi YSK tarafından onanmış bir adayın cezaevinde olmasını istememesi lazım."

Süleyman Soylu, dün İstanbul'da yaptığı konuşmada, cezaevinde tutuklu olarak bulunan HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını isteyenleri eleştirmişti.

Soylu, "Ne battı size? Doğu ve Güneydoğu'daki huzur mu battı size? Gecenin ikisine, üçüne kadar o insanlar, Doğu ve Güneydoğu'da sokaklarda geziyorlar. 16 yaşındaki kız anasının dizinin dibinden dağa götürülüp terörist yapılamıyor. Akşener, Erbakan'ın partisi, Sayın Muharrem İnce, sana bu mu battı?" demişti. (DUVAR)