Kılıçdaroğlu: Filistinlilere vizeyi tamamen kaldıracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi kazanmaları halinde, Filistinlilere uygulanan vizeyi kaldıracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "İsrailli nasıl geliyorsa Filistinli de öyle gelecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Kahramanmaraş'ta düzenlenen iftar programına katıldı. İş insanları, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların da katıldığı yemekte konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinde yer alan vaatleri anlatarak, bunları gerçekleştirmek için destek istedi.

'OBİT'İ KURACAĞIZ'

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'ye komşu ülkelerle bir araya gelip Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nı (OBİT) kuracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye, İran, Irak ve Suriye. Biz aslında akraba birer devletiz. Ortadoğu'yu bütün egemen güçlerin at oynattıkları bir alandan çıkarmak zorundayız ve bunu çıkarmanın yolu, kısa adı OBİT, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nı kurmaktan geçiyor" dedi.

'YOKSUL AİLELERE HER AY HESABINA BİN LİRA YATIRACAĞIZ'

Yoksullukla mücadelenin, "insan onuruna yakışır şekilde" yapılması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yoksulun, yoksulluğunu afişe etmek, bizim inancımızda yoktur. Yoksulun, yoksulluğunu pazarlamak bizim inancımızda yoktur. Yoksulun, yoksulluğunu bütün mahalleye ilan etmek bizim kültürümüzde yoktur. Bizim kültürümüzün, inancımızın özü sağ elin verdiğini sol el görmeyecektir" diye konuştu.

"Kimsenin yoksulluğunu teşhir etmeyeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, "Peki bunun yolu nedir? Bunun yolu aile sigortasıdır. Her ailenin sigortası olacak, her ailenin aylığı olacak. Dolayısıyla hiç kimse 'Şu aile fakirdir, şu aile zengindir. Fakirleri getirelim televizyonun önünde yardım yapalım.' Bunu yapmak doğru değil. Sosyal devlet, o ailenin hesabına her ay bankada para yatırır. Yoksul ailelerde, her ay kadının hesabına ayda bin lira yatıracağız" dedi.

'ÇOCUKLARIN YÜZDE 90'I NİTELİKSİZ OKULLARA GİDİYOR'

Kılıçdaroğlu, konuşmasında eğitim sistemini de yenileyeceklerini anlatarak, "Eğer kişiyi eğitirsek, fakirliği yenmiş oluruz. Eğitimi bu bağlamda yeniden dizayn etmek zorundayız. Bu memleketin çocuklarının yüzde 90'ı niteliksiz okullara gidiyor. Gerekirse boğazımızdan keseceğiz, çocuklarımız en iyi okullarda okuyacak, en iyi öğretmenler çocuklarımızı yetiştirecek. Bir öğretmenler meslek kanunu çıkacak, taşımalı eğitim sistemi kaldırılacak, nerede öğrenci varsa orada okulu olacak ve orada öğretmeni olacak. Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştireceğiz" şeklinde konuştu.

'İŞ GARANTİLİ EĞİTİM YAPMAK ZORUNDAYIZ'

Nitelikli ara elaman sıkıntısı olduğu yönünde şikayetler olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hangi organize sanayi bölgesini ziyaret etsem, nitelikli ara eleman sıkıntısı olduğunu söylüyorlar. Bütün organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağım. Teknoloji liselerinin müfredatını Milli Eğitim Bakanlığı, ama yönetimini Milli Eğitim Müdürlüğü ile OSB beraber yapacaklar. Hangi alanda elemana ihtiyaç duyuluyorsa, o alanda sınıflar açılacak. Eğitim süresi 6 yıl olacak. 3 yıl okuyacak, hangi alanda yetişiyorsa o konudaki fabrikaya gidecek. Orada stajını yapacak, patronu, ustabaşı, mühendisi görecek. Onu, orada ayrıca yetiştirecek. Sizde kaldığı sürece sosyal güvenlik primini Milli Eğitim Bakanlığı ödeyecek. İş garantili eğitim, bunu yapacağız, yapmak zorundayız.

'GAZİLER VE ŞEHİTLER ARASINDA AYRIM YAPILMAZ'

"Gaziler ve şehitler arasında ayrım yapılmaz" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Ayrım yaptığınız zaman toplumun vicdanında çok derin yaralar açarsınız. Şehit bizim şehidimiz, başımızın tacı, yakınları saygı görür, gaziler saygı görür. Örnek veriyorum İngiltere'de bir gazi, bir mağazaya gittiğinde anons yapılır; 'Falan gazi mağazamızı onurlandırmıştır' diye. Biz otobüste yer bile vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

'KOBİ'LERE SIFIR FAİZLİ KREDİ VERECEĞİZ'

KOBİ'lere sıfır faizli kredi vereceklerini söyleyen Kılıçdarğlu, "KOBİ'lere düzenli vergi ve sigorta pirimini ödemek koşuluyla, ödediği vergi ve sigorta primi kadar bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz. Şu itiraz gelecek sıfır faizli olur mu? Karlı çıkan devlet aslında. 10 tane falan mali af çıktı" diye konuştu.

'MUHTARLIK KURUMSALLAŞTIRILMALI'

Muhtarlara da seslenen Kılıçdaroğlu, "Muhtarlık kurumsallaştırılmalı, belediye, TBMM gibi. Muhtarlığın da kurumsal kimliği olmalı. Muhtarlık kanunu olmalı bütün maddeleri içerir. Sabit bilinen yeriniz olmalı Valilik binası gibi. Muhtarlığın bütçesinin olması lazım. Oturduğunuz mahallede emlak vergisi toplanıyor. Bunun yüzde 1'i muhtarlığa verilse kıyamet mi kopar? Bu bütçe ile mahallenizin sosyal yardımını siz yapacaksınız" dedi.

'5 YILDA KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEĞİM'

Seçmenden 5 yıllık yetki istediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Destek istiyorum. 15-20 değil. 5 yıl yetki istiyorum terörü, Kürt sorununu bitireceğim. Cesurca kararlar alacağız. Mısır, Libya ile barışacağız" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Filistin vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldıracaklarını aktararak, "Filistin vatandaşlarına vize uygulanıyor, tamamen kaldıracağız. İsrailli nasıl geliyorsa Filistinli de öyle gelecek" dedi.

'HİÇBİR SİYASİ LİDERE KIRGIN, KIZGIN DEĞİLİM'

Kılıçdaroğlu, siyasi liderlere kırgın ve kızgın olmadığını, ayrıca küsmek de istemediğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kimseyi üzmek istemem. Hiçbir siyasi lidere kırgın, kızgın da değilim. Küsmek de istemem. Türkiye'nin yeni bir sayfa açması lazım. Doğruluk, ahlak bağlamında yeni bir sayfa açmak lazım. Yetki verilirse ilk yapacağım 'siyasi ahlak kanunu' olacak. Parlamento'ya ahlakı, erdemi, fazileti yüksek insanların parlamentoda olması lazım." (KAHRAMANMARAŞ/DHA)