Kaboğlu: YSK itirazı reddetmeli

Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, Prof. Dr. Cihangir İslam ve Prof. Dr. Yüksel Taşkın'ın adaylıklarına 'bir vatandaş' tarafından itiraz edildi. Kaboğlu YSK'nın bugün karara bağlayacağı itiraz için, "YSK bunu ele alamaz. Kaldı ki yargı kararı olmadan bir kişinin Anayasa’nın 76’ıncı Maddesi'ndeki kamu görevliliğindeki yaptırımı uygulanamaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’nin 24 Haziran’da yapılacak genel seçim için İstanbul’dan milletvekili adayı gösterdiği Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, Prof. Dr. Cihangir İslam ve Prof. Dr. Yüksel Taşkın için kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilmeleri gerekçe gösterilerek Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulunuldu. Prof. Kaboğlu bir vatandaşın İstanbul İl Seçim Kuruluna yaptığı itirazın İl Seçim Kurulu tarafından YSK’ya gönderilmesini şu sözlerle değerlendirdi:

'İL SEÇİM KURULU HAVALE MEMURU DEĞİL KARAR MERCİDİR'

İstanbul İl Seçim Kurulu’na dün yapılan itiraz YSK’ya havale edilmiştir. İl Seçim Kurulu’nun böyle bir yetkisi bulunmamaktadır. İl Seçim Kurulu havale memuru değil karar merciidir. Ancak bunu YSK’ya göndermiştir. Dün gece saat 23.59 itibariyle bu işlem kesinleşmiştir. Bu nedenle YSK bunu ele alamaz. Kaldı ki yargı kararı olmadan bir kişinin Anayasa’nın 76’ıncı Maddesi'ndeki kamu görevliliğindeki yaptırımı uygulanamaz.

'BU PLANLANMIŞ BİR İŞTİR'

Konu çok açıktır. Buna rağmen eğer bir terslik olursa demek ki siyasetin yönlendirilmesiyle yapılan bu hukuki katliamlar dizisine bir yenisi eklenecektir. Bu planlanmış bir iştir. İl Seçim Kurulu havale memuru değildir, karar mercidir. YSK’da seçim listeleri yayınlanmıştır.

İslam, Taşkın ve Kaboğlu'nun adaylıklarına itiraz!İslam, Taşkın ve Kaboğlu'nun adaylıklarına itiraz!

'BELGELERİM SEÇİM KOŞULLARINA UYGUN'

İçerik açısından da Anayasa’nın “Milletvekili Seçilme Yeterliliği”ni düzenleyen 76’ıncı maddesinde sayılı olan yasaklar, ilkokul diploması ve askerlik yapmış olma şartı dışında olanlar, yargı kararını gerektiren yasaklardır. Benim belgelerim seçim koşullarına uygun. Bir aykırılık olsaydı ilk incelemede YSK benim adımı çıkarırdı ama böyle bir şey söz konusu değil. İl Seçim Kurulu’nun havale memurluğu yoluyla gönderdiği metni YSK dikkate alamaz. Konu bu kadar açıktır. Bir linç kampanyası söz konusu.

'EMSAL KARARLAR VAR'

Kaldı ki sıkıyönetim döneminde bile 1402 ile görevden alınmış Abdülkadir Ateş o tarihte milletvekili ve bakan olmuştur. Aynı kanun, aynı anayasa ve aynı YSK onun için bir engel görmemiştir. Bu tür emsaller de vardır, AİHM kararları ve YSK’nın önceki kararları da göz önüne alındığında YSK’nın toplantısında bu itirazı reddetmesi gerekmektedir.

YSK itirazla ilgili toplanarak en geç yarın 17 00’ye kadar karar verecek.