İYİ Partili Tahsin Okumuş: Görünmeyen, sessiz bir başkaldırı var

İYİ Parti Alaşehir İlçe Başkanı Tahsin Okumuş: Çok sessiz bir oy potansiyeli söz konusu, görünmeyen sessiz bir başkaldırı var. Türkiye’deki alınacak oya biz bile şaşıracağız diye düşünüyorum. Yani yukarıda Cumhur İttifakı var ama tabanda yok.

Google Haberlere Abone ol

MANİSA - Uzun yıllar Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyaset yapan Tahsin Okumuş partisiyle yol ayrımına geldiğinde tercihini İYİ Parti’den yana kullananlardan. Şu an İYİ Parti’nin Manisa, Alaşehir İlçe Başkanlığı görevini üstlenen Okumuş ile İYİ Parti tercihinin nedenlerini, seçim çalışmalarını ve Manisa yerelindeki oy hedeflerini konuştuk.

'BAHÇELİ’NİN ERDOĞANI DESTEKLEMESİ BİZİ AYRIŞTIRDI'

Uzun yıllar MHP’de görev almış bir siyasetçisiniz. Partinizden ayrılma kararı almanızda rol oynayan etkenler nelerdi?

MHP’nin pek çok organında görev yaptım. İki dönem il genel meclis üyeliği yaptıktan sonra dört dönem de yönetim kurulunda yer aldım. 1993 yılında gençlik hareketi olarak adlandırdığımız Alaşehir Ülkü Ocakları’nın başkanlığını yaptım. Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyaset yaptığımız süreçte son 6-7 yıl boyunca parti içi muhalefet içerisinde yer aldım. Bu süreçte genel başkanın da, zihniyetin de değişmesini arzu ettik. Ancak değişim bir yana, parti içi muhalefette mücadele eden insanlar demokrasiye uymayan bir şekilde ihraç edildi. Bizim muhalefet olmamızı hazmedemediler. Böylece süreç yol ayrımına geldi. Bizi bu yola iten Devlet Bahçeli’nin despot davranışları, il ve ilçe teşkilatlarından görüş almadan tek başına kararlar almasıdır. 2002 Seçimlerinde başkanlık divanıyla görüşmeden karar aldığı için MHP barajın altında kaldı. Şimdi de erken seçim için aynı şeyi yaptı. Bahçeli için Manisa’da halk arasında “Daha önce erken seçim kararı alıp MHP’yi batırdı, şimdi de inşallah AKP’yi batırır’’ diye konuştuklarını duyuyoruz. Tek adamlık, tehlikeli bir rejim ve MHP’nin de buna ortak olması bizi tedirgin etti. Bahçeli’nin Erdoğan’ı desteklemesi, 'cumhurbaşkanı adayımız Tayyip Erdoğan' demesi, bizi ayrıştırdı. Alpaslan Türkeş, Atatürkçü bir devlet adamıydı. Atatürkçü ve milliyetçi bir partinin lideri bu olayı destekleyemez. Bu durum bizim kafalarımızda soru işareti oluşturdu. 16 Nisan referandumunda “tek adam rejimi”ni desteklemesiyle birlikte bizler tamamen partiden koptuk, ümidimizi kestik. Bu yol ayrımı şart oldu.

MHP’de beraber yola çıktığınız insanlarla artık ayrı yerlerdesiniz. Şimdi duygu haliniz nedir?

Tabii ki bu durum ülkücü hareketi çok kötü etkiledi. Milliyetçi Hareket Partisi'nde yıllardır beraber siyaset yaptığımız, pek çok olayda kader birliği yapmış ve ülke meselelerinde birbiriyle hemhal olmuş insanlar bir yol ayrımına girdik. Bazıları giden arkadaşlarını 'davaya ihanet'le suçladı. Bazıları da bu hissiyatın önünde mantığına göre hareket ederek kendilerini frenlemeye çalıştı. Bizler ayrı parti kurulmasının müsebbibinin Devlet Bahçeli olduğunu düşünüyoruz. İYİ Parti Devlet Bahçeli’nin bir eseridir. Ancak ayrı ayrı çatılar altında da olsak biz Türk milliyetçisiyiz. Ülkenin dirliğinde, birliğinde hemfikiriz.

'MERAL HANIM’IN ÇIKIŞI HEPİMİZ İÇİN BİR UMUT OLDU'

İYİ Parti'nin ortaya çıkışını seçmen açısından nasıl açıklıyorsunuz?

CHP, MHP ve AKP ekseninde seçmen sıkışmıştı. Bir memnuniyetsizlik vardı. Başka siyasi parti kökenli olup da AKP’ye kerhen oy veren pek çok insan var. Meral Hanım hepimizin yaşadığı boşluğu doldurdu. Halkımız da cesur bir ses istiyordu. Biz rahmetli Alpaslan Türkeş döneminden beri Atatürkçü, milliyetçiyiz. Devletin ilelebet yaşamasından yana olan, üniter yapının devam etmesini isteyen insanlarız. Meral Hanım vatanseverlik paydasında, parlamenter sistemden yana cumhuriyetin sahiplenilmesi noktasında birleşmek için herkesi davet etti. Ülkemizin etrafında etkin, komşularıyla iyi ilişkiler içinde bir ülke olmasını arzu ediyoruz. Meral Hanım’ın çıkışı hepimiz için bir umut oldu. İnşallah bir çare de olur. Ülkemizin geleceği kurtulur.

Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor, Manisa yerelinde İYİ Parti ne durumda?

Manisa’da seçime en hazır durumda olan İYİ Parti diyebiliriz. Bizim içimizde her görüşten insan olduğu gibi hiç siyaset yapmamış insanlar da var. Kürt, Türk, Arnavut hepimiz birlikteyiz. Bütün halklarla birlik, beraberlik içindeyiz. Halk bizden daha önde gidiyor, müthiş bir heyecan var. Erken seçim kararı alınıncaya kadar genel başkanımız 56 ili zaten gezmişti. Tayyip Bey’in mitinglerinin nasıl oluştuğunu biliyoruz. Bizim bütün parti binalarımızın açılışı kendiliğinden mitinge dönüştü. Burada insanlar bütün baskılara rağmen parasını ve mesaisini harcayarak geliyor. Genel Merkez Kongresi’nde çok hoşumuza giden taraflar oldu. Biz MHP’de erkek egemen bir partinin içindeydik. Fakat Meral Hanım’ın yürüyüşündeki harekette kadınların ve gençlerin hakim olduğunu gördük. Müthiş bir değişim var. Aynı Kurtuluş Savaşında olduğu gibi gidişat iyi olmayınca kadınlar işin içine girdi.

'YUKARIDA CUMHUR İTTİFAKI VAR AMA TABANDA YOK'

Manisa’da MHP tabanı hangi oranda İYİ Parti’ye oy verecek? Bu konuda bir öngörünüz var mı?

Manisa için yüzde 70 civarında bir oy alacağını tahmin ediyorum. Halk MHP’ye kızgın. MHP geçtiğimiz seçimde Manisa’dan 1 milletvekili çıkarmıştı, ama bu seçimde kesinlikle ihtimal vermiyorum. MHP’nin Manisa’da milletvekili çıkarması mümkün değil. O ihtimali hiç görmüyorum çünkü MHP’nin tabanı komple kaydı. İYİ Parti olarak en kötü ihtimalle 3 milletvekili çıkarırız. Şu anda Manisa’daki görüntü bu… Genelde ise çok sessiz bir oy potansiyeli söz konusu, görünmeyen sessiz bir başkaldırı var. Bunu biz her alanda görüyoruz. İnsanlara anketlerde sorulduğunda korkudan 'AKP’ye vereceğiz' diyorlar. Bunlar görünür değil ama konuşuluyor. Türkiye’deki alınacak oya biz bile şaşıracağız diye düşünüyorum. Yani yukarıda Cumhur İttifakı var ama tabanda yok.

İYİ Parti’nin kurucu kadrolarının önemli bir kısmı MHP kökenli insanlar. Bahçeli’nin “Tüm imzacılara bakmak lazım, bunların FETÖ ile ilişkisi olabilir’’ söylemiyle, bir anlamda eski dava arkadaşlarınız da suçlanmış oldu. Siz bu söylemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bütün arkadaşlarımız Bahçeli’nin bu söylemi karşısında hem hayal kırıklığına uğradı hem de çok büyük tepki verdi. Ancak Bahçeli’nin söylemi ters tepti. Normalde imza vermeye gelmeyi düşünmeyen insanlar dahi sırf Bahçeli’nin bu beyanatından dolayı imza vermeye geldi. FETÖ denilen örgüt 16 yıldır devletle kol kola girmiş, şimdi bunları biz mi organize ettik? Kaldı ki milliyetçilerin böyle cemaatlerle hemhal olması mümkün değil. Bizim inancımızda şeyh, şıh olmaz. İslam’da sadece Kur’an ve peygamber vardır. Biz buna inanırız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'seçimi kaybetse de iktidarı terk etmeyeceği' iddiası da dillendiriliyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Bahsettiğiniz kaygı bizde de var ve toplumda da yaygın olarak görüyoruz. İkinci tura Meral Hanım’la, Tayyip Bey’in kaldığı bir pozisyonda Meral Hanım’ın cumhurbaşkanlığını kazanma ihtimali çok yüksek. Böyle bir durumda Afrin olayında olduğu gibi sınır ötesi bir harekât yapıp seçim iptal edilir mi diye kaygılar var. Bu kaygılara inanmak istemiyoruz ama kafamızdan da atmıyoruz. Yine de adalete güvenmeye çalışıyoruz. Umarız böyle bir hataya düşülmez.

Son olarak; yerelde bir kampanya sloganınız var mı?

Seçim beyannamesi doğrultusunda kampanya çalışmalarımıza başlayacağız. Halkımıza vereceğimiz mesaj, “Tek adam rejimini istemiyoruz, parlamenter sisteme geri döneceğiz’’ olacak. En önemlisi Türkiye’de müthiş bir ekonomik sıkıntı var. Bunun üzerine de çalışmalar yapıyoruz.