Temelli: Ahmet Şık milletvekili aday adayları arasında

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gazeteci Ahmet Şık, partilerinin milletvekili adayları arasında olduğunu iddiasını doğruladı. Temelli, "Evet aday adayları arasında. Çok şık bir şey oldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Rusya'nın Sesi FM'de "Bidebunudinle" programına telefon bağlantısı ile katıldı.

'İKİNCİ TURU KONUŞMAK, İLK TUR DEĞERSİZLEŞTİRİYOR'

Yavuz Oğhan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "İkinci turda Kürtlerin beni desteklemeyeceği konusu bir şehir efsanesi" açıklamasını sordu.

"Herkesin ikinci turu kafasından çıkarması gerekiyor" diyen Temelli, "Çünkü ikinci turu konuşmaya başladığınız andan itibaren birinci turu değersizleştirmeye başlıyorsunuz. Bizim herkese tavsiyemiz: Cumhur İttifakı karşısında başarılı olmanın yolu herkesin birinci turu önemsemesi ve bütün gücüyle birinci tura asılmasından geçiyor. Bunu başarabildiğimiz ölçüde ikinci tur konuşulabilir hale gelecek. Aksi halde çok ciddi riskler bizi bekliyor" dedi.

Temelli, önceliklerinin birinci tur ve Selahattin Demirtaş'ın ikinci tura kalması olduğunu belirtti.

'DEMİRTAŞ ÇAĞRILARI ÖNEMLİ'

Yavuz Oğhan, diğer partilerin Demirtaş'ın tahliye edilmesi çağrılarını ve "Demirtaş'ın tahliyesi ve halkla yüz yüze gelmesi çok şeyi değiştirir mi?" sorularını yönetti. Bunun üzerine Temelli, şunları söyledi:

"Bizim tabanımız kararını çoktan verdi. Ama Türkiye'de 50 milyon seçmen var. Bu programı herkese anlatmak lazım. Biz Selahattin Bey'in mesajları mektup ya da sosyal medya ile ulaştırıyoruz ama birinci ağızdan kendisinin anlatması gerekiyor, nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını anlatmalı. Bütün adayları inlemek ve kararını netleştirmek herkesin hakkıdır. Bu nedenle herkesin serbest bırakılsın çağrısı önemlidir."

'SÜRPRİZ ADAYLAR VAR'

Gazeteci Ahmet Şık'ın milletvekilliği adaylığı iddiası sorulan Temelli, "Evet aday adayları arasında. Çok şık bir şey oldu" dedi.

"Başka sürpriz, bizi şaşırtacak adaylar da var mı?" sorusu üzerine Temelli, "Tabi var. Biz aday adaylarımız üzerinden çok konuşmuyoruz. Çünkü son değerlendirme yapılana kadar. Ahmet ismi basına düşmüş" diye yanıt verdi.

'KATLİAM SADECE KINAMAYLA GEÇİŞTİRİLEMEZ'

Sezai Temelli'ye, HDP'nin İsrail'e karşı yaptığı açıklamalara karşın TBMM'deki ortak bildiriyi neden imzalamadığı soruldu.

Grup toplantısındaki konuşmasında ortak bildiri çağrısı yaptığını söyleyen Temelli, "Ama bu kararın içinde İsrail'le olan ticari, askeri ilişkilerimizi askıya alalım, donduralım ve yaptırım uygulayalım. Çünkü burada bir katliam var ve İsrail hükümeti sürekli bunu yapıyor. Bizim çağrımız bu yönde oldu" dedi.

Genel görüşme teklifi sunduklarını hatırlatan Temelli, "Genel görüşme teklifimizi sunduk, AKP ve MHP oyları ile reddettiler. Sonra bir bildiri yayımladılar. Bildiri sadece kınıyor. Kınamayla halledilecek bir şey midir bu? Bir yatırım uygulamadan, kınamayla bunu geçiştirmek, Filistin halkı açısından kabul edilebilir bir şey değil" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)