İnce'den Akar'a: Sök apoletlerini çık karşımıza

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye, anadilinde eğitim konusuyla ilgili görüşleri soruldu. İnce, "Bunu tartışmak vekiller ve gazetecilerin haddine değil. Bunu eğitimcilerin, pedagogların tartışmasını isterim" dedi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı eleştiren İnce, "Ne işi var Genelkurmay Başkanı'nın, Sayın Gül'ün evinde? Sök apoletlerini, aday ol, çık karşımıza" diye konuştu. "17-25 Aralık'ta sonra devlet, FETÖ okullarına ekonomik destek verdi" iddiasında bulunan İnce, belgeleri 1 hafta sonra açıklayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, FOX Televizyonu'nun canlı yayında soruları yanıtladı.

Kuvvetler ayrılığının kaldırıldığını söyleyen İnce, "Bugün Türkiye'de yargı, yasama, yürütmeyi tek başına kontrol eden biri var. Üniversite bölünsün diyor, bölünüyor. Türkiye'de kurallar işlemiyor. Böyle bir durumda cumhurbaşkanı olacağım. 81 milyonun bütçesinin bir cumhurbaşkanı tek başına karar verebiliyor. Bu yetkiyi Meclis'e geri vereceğim" şeklinde konuştu.

Muharrem İnce, toplumun tüm kesimlerini barıştırmak istediklerini söyledi. HDP'nin nedene "Millet İttifakı"nda yer alamamasının bu söylemle çelişip çelişmediği sorulan İnce, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı başka, ittifak başka bir şey. Benim gönlümden bütün muhalefetin toplanması geçiyordu" dedi.

'GAZETECİLER, SİYASETÇİLER KENARDA DURMALI' 

Kürt sorunun çözümünde yeni bir söylem geliştirilmesi gerektiğini belirten İnce, "Uzlaşmak demek, en çok istediğin şeyden vazgeçmektir. Bazen Türkleri kızdıracağız, bazen Kürtleri kızdıracağız. Yeni bir söylem geliştirmeden, Diyarbakır'a gidip Kürtlerin gönlünü alayım, Rize'ye gidip biraz milliyetçilik yapayım diyerek olmaz" diye konuştu.

Anadilinde eğitim taleplerine nasıl baktığı sorulan İnce, "Anadilinde eğitimi tartışmak milletvekilleri ve gazetecilerin haddine değildir. Bunu eğitimcilerin, pedagogların tartışmasını isterim. Sırf reyting için Kürt çocuklarının heba edilmesini istemem. Gazeteciler, siyasetçiler biraz kenarda durmalı. Ben bu ülke çocuklarının iyi eğitim almasını isterim. Millet bana yetki verirse TRT'nin bir kanalını bu tartışmaya ayıracağım. En az bir yıl bu konu her yönüyle ve herkesçe tartışılacak," dedi.

'BATI'DAKİ GİBİ ADIMLAR ATILMALI'

Kürt sorunun çözümü için "cesur adımlar" gerektiğini söyleyen Muharrem İnce, şöyle devam etti:

"Batı demokrasilerindeki gibi ilerici, çağdaş ve cesur adamlara ihtiyaç var. Kürt sorununu çözmek için ilerici bir bakış açısına ihtiyaç var. Türkiye'nin en gerici partisinden en ilerici adımı bekliyorsunuz. Demokrasiyi araç olarak gören bir kişinin bu çözeceğini beklemek saflıktır. Kürt sorunu siyasi, kültürel bir sorundur. Ama Kürt sorunu en önemlisi siyasi ahlak sorunudur. Gittiler, Batman'da, Siirt'e, Diyarbakır'da farklı konuştular, Edirne'de Trabzon'da farklı konuştular. Önce buradan başlamak lazım."

'PERFORMANS SİSTEMİNE SON VERECEĞİZ'

İnce, eğitimde performans sistemi ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını kaldıracaklarını söyledi. İnce, "Performans sistemi ve sözleşmeli öğretmenliğe son vereceğiz. Sözleşmeli öğretmenlikle ilgili mahkeme kararı var. Öğretmenlik asli ve devamlılığa tabi bir meslektir" dedi.

AK Parti'nin eğitim bütçesini arttırdığını belirten Muharrem İnce, "Sabahçı-öğlenci ve birlikte olan sınıflar ayrılacak. Böylece eğitimin niteliği değişecek. AK Parti döneminde bütçeyi artırdılar ama kalite artmadı. Nasıl başlayacağız eğitime? 20 yılda 10 bakan, 5 sınav değişti" ifadelerini kullandı.

'MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NI PARTİYE ÇAĞIRMAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK'

İnce, Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın AK Parti Genel Merkezi'ne çağrılmasını eleştirdi. İnce, "Yabancı yatırımcı buraya gelmeli. İdeolojik saplantılara takılmış bir Cumhurbaşkanı var. Merkez Bankası Başkanı'nı siyasal partiye çağırmak Türkiye'yi küçük düşürmektir. Bu kurumlar bağımsız olmalıdır" dedi.

'AKAR'LA ÇALIŞMAM MÜMKÜN DEĞİL'

Muharrem İnce, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı da eleştirdi. İnce, "Siyasallaşmış bir eğitim, ordu ve ekonomi yönetimi... Ne işi var Genelkurmay Başkanı'nın, aday olur ya da olmaz, Sayın Gül'ün evinin bahçesine helikopterle iniyor. Kimsin sen, ne zannediyorsun kendini? Sök apoletlerini, giy kravatını gel o zaman, aday ol çık karşımıza. Düşünebiliyor musunuz Türkiye'nin durumunu? Her şey siyasallaşmış" dedi.

"Seçilirseniz mevcut Genelkurmay Başkanı ile ilişkini ne düzeyde olacak?" sorusu üzerine İnce, "Geçici süre ile çalışırız. O yapıdaki insanlarla çalışmam mümkün değil" yanıtını verdi.

'17-25 ARALIK'TAN FETÖ OKULLARINA DESTEK VERİLDİ'

Muharrem İnce, "17-25 Aralık'ta sonra devlet FETÖ'ye ekonomik destek verdi" iddiasında bulundu. İnce, "FETÖ'cü diye kapatılan okullara nasıl yardım edildiğinin belgesi var. 1 hafta-10 gün içinde açıklayacağım. Biraz tartışılsın" ifadelerini kullandı.

Askeri okulların kapatılmasıyla ilgili soru üzerine İnce, "Hakimlerin, savcıların içinde FETÖ'cü vardı. O zaman hukuk fakültelerini de mi kapatacağız? Bu, bataklıkta tek tek sinek avlamaktır. Tek çözümü liyakat sistemidir. Yoksa yeni FETÖ'ler çıkar. Hala bunu yapıyorlar. İşte Sağlık Bakanlığı'nda olanları herkes biliyor. Sağlık Bakanlığı bir cemaatin elinde" dedi.

Fatih Portakal'ın gelecek hafta Saadet Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu'nu konuk edeceklerini söylemesi üzerine İnce, "Son yılların yıldız siyasetçisi" yorumunda bulundu.

Bunun üzerine İnce'ye diğer siyasetçilerle ilgili değerlendirmesi soruldu. İnce, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener için "başarılı bir siyasetçi", MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için "Başarısız bir siyasetçi", HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için "esprili bir siyasetçi, mizah yeteneği olan bir siyasetçi" ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan içinse "emekliliğe hazırlanan bir siyasetçi" ifadelerini kullandı.

İnce, Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek'le ilgili soruya "yorum yok" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)