Orhan Miroğlu: Mesud Barzani'ye yönelik tavır hataydı

AK Partili Orhan Miroğlu, hükümetin Mesud Barzani'ye yönelik tavrının hata olduğunu söyledi. Miroğlu, "Bu hatadan yavaş yavaş dönüleceği kanaatindeyim. Muhafazakar Kürt dünyasına kapalı bir Türkiye, Orta Doğu’da eli kolu bağlı hale gelebilir" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti milletvekili Orhan Miroğlu, hükümetin bağımsızlık referandumu nedeniyle Mesud Barzani'ye verdiği tepkiyi hata olarak nitelendirdi. Tepkinin Kürt seçmeler üzerinde kırgınlık oluşturduğunu belirten Miroğlu, "Ama bu telafisi olan bir kırgınlıktır. Bu yönde de önemli adımlar atıyoruz.

Habertürk gazetesinden Kübra Par, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ile gündemdeki konuları değerlendirdi. Par, MHP'yle yapılan ittifak ve bağımsızlık referandumu sürecinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani'yle ilişkilerin gerilmesinin, 24 Haziran seçimlerinde, Kürt seçmenlerin tercihini etkileyip etkilemeyeceğini sordu.

16 Nisan anayasa referandumunda da benzer koşullar olduğunu söyleyen Miroğlu, "Ama biz buna rağmen 16 Nisan referandumunda HDP’ye oy veren seçmenden 2 milyonun üstünde oy aldık. Bunun sebebi sistemin değişmesine 'Evet' denilmesiydi. Bugün HDP’li seçmen ile HDP’li seçmenin temel hak ve özgürlükler uğruna verdiği mücadeleyi farklı bir yere çekmek isteyen HDP elitlerinin arasında ciddi çelişkiler söz konusu" dedi.

'İNCE’NİN HAKKARİ MİTİNGİ ORYANTALİST BİR TAVIR'

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Hakkari mitingini de değerlendiren Orhan Miroğlu, "Muharrem Bey’in Hakkari mitingine bakıyorum. Görünen tablo bir Kürt olarak beni memnun etmiyor. Lütfen kimse Hakkâri’ye oryantalist bir tahayyülle gitmesin. 'Hakkari’ye cümbür cemaat gidiyoruz' yaklaşımı oryantalist bir tavır. Hakkari bu ülkenin bir şehri. Önemli olan Hakkari’ye ne vaat ettiğinizdir. Oraya gidip güzel kelimeler kullanmak değil" diye konuştu.

Miroğlu, İnce'nin tutuklu olan HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki açıklamasını samimi bulmadığını söyledi. Miroğlu, "HDP’nin gerçek dostu, 'Selahattin Bey salınsın', 'Salınma­sın' diyenler değildir. Gerçek dostu, HDP ile PKK arasında mesafe olması gerektiğini söy­leyenlerdir. HDP bu çizgiye gelmediği sürece bugün Selahattin Bey, yarın bir başkası, mut­laka hem hukuki manada hem de kamuoyu vicdanında hesap veren pozisyonda olur" ifadelerini kullandı.

'KÜRT SEÇMEN MHP'YE FATURA KESMİYOR'

Kürt seçmenin MHP ile ittifaka nasıl baktığı sorulan Miroğlu, "Ona da siyasi hafızası üzerinden bakıyor, yani MHP’nin 90’lı yıllardaki pozisyonuna bakıyor. Eğer bakmasaydı, zaten referandumda AK Parti’ye bir fatura keserdi" dedi.

"Kürtlerin siyasi hafızasında MHP’nin nasıl bir yeri var?" sorusu üzerine Miroğlu, şunları söyledi::

"Büyük bir trajedi var, bu trajedi hala Doğu ve Güneydoğu’da seçmenin tercihlerini belirliyor. Ama seçmen bu trajediden, MHP ile temsil edilen Türk milliyetçiliğine bir fatura kesmiyor. Trajedi derken JİTEM’in, derin devlet dediğimiz grupların bölgedeki faaliyetlerini kastediyorum. Tabii seçmen bu hafızasını yokladığında MHP’yi değil, devlet içerisindeki birtakım grupları görüyor."

'BARZANİ'YE VERİLEN TEPKİ KÜRT SEÇMENDE KIRGINLIK YARATTI'

Orhan Miroğlu, Türkiye'nin IKBY'deki bağımsızlık referandumu nedeniyle Mesud Barzani'ye karşı gösterdiği tepkinin Kürt seçmen üzerinde kırgınlık oluşturduğunu söyledi. Miroğlu, "Evet, bir kırgınlık yarattı ama bu telafisi olan bir kırgınlıktır. Bu yönde de önemli adımlar atıyoruz. Bir kere, uçak seferleri yeniden başladı. Artık Barzani’nin Putin’le bile görüşmeye başladığı bir süreçte, Türkiye, Kuzey Irak’a kapılarını kapatmamalı" dedi.

Barzani'ye yönelik tepkinin hata olduğunu düşündüğünü ifade eden Miroğlu, "Evet, hataydı. Zaten söylediklerimizden bu çıkıyor. Şimdi bu hatadan yavaş yavaş dönüleceği kanaatindeyim. Muhafazakar Kürt dünyasına kapalı bir Türkiye, Orta Doğu’da eli kolu bağlı hale gelebilir. Arka bahçemizdeki Kürtler ile dostane ilişkiler kurmak Türkiye’nin milli çıkarlarına uygundur" şeklinde konuştu.

HABERİN TAMAMI