ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek: HDP’siz ittifak olmaz

Seçim ittifakı yapan Kürdistani partiler arasında yer almadıklarını belirten ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek “Çünkü ittifak görüşmelerinde hiçbir partinin dışarıda bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Çiftyürek herhangi bir ittifak kurulmasa da cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceklerini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Beş Kürt partisi, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, “Kürdistani Seçim İttifakı” ile bir araya geldiklerini ve seçimde ortak hareket edeceklerini deklare ettiler. Ancak Hak-Par ve ÖSP gibi partilerin neden ittifakta yer almadıkları merak konusu oldu. Kulislerde ise Hak-Par’ın içinde HDP olmayan bir ittifaktan yana olduğu ve bu nedenle diğer partilerle görüşmeleri kestiği yönünde bilgiler yer alıyordu.

Özgürlük ve Sosyalizim Partisi (ÖSP) ittifak görüşmeleri içinde yer alıyordu ancak ortak metinde ÖSP imzası yoktu. Konuyla ilgili olarak Duvar’a açıklama yapan ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Görüşmelere başlarken herhangi bir partinin dışarıda tutulmaması gerektiğini söyledik ancak bir ay önce bize yapılan çağrı bazı partileri içermiyordu” dedi.

‘AYRIŞMADAN ÇOK ÇEKTİK’

ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, şunları söyledi; "Çağrıyı tüm partilere yapalım, herhangi bir partiyi dışarıda tutmayalım, dedik. Bir ay önce bize yapılan çağrı bazı partileri içermiyordu, biz de teşekkür ettik arkadaşlara ve A ya da B partisini peşinen dışarıda tutmak doğru değil, dedik. Çünkü biz Kürtler Rojava’da TEVDEM ve ENKS’den çok çektik, Güney’de YNK ve KDP Peşmergelerinin arasındaki ayrımdan çok çektik. Bunu biz doğru bulmuyoruz, çağrıcılar herkesi çağırsın, kim gelirse onlarla birlikte seçim bloku oluşturalım, dedik. Peşinen birilerini dışarıda bırakmak doğru olmadığı için arkadaşlarımızla birlikte olmadık. Umut ediyorum ki daha geniş bir birliktelik için çaba olursa, neden olmasın ki, biz de bu ittifakın içinde yer alabiliriz.”

HDP’YE DESTEK

Temaslarının devam ettiğini söyleyen Çiftyürek, “Bu seçim ittifakı için zaten diğer partilerle bir araya geleceğiz” dedi.

“Seçime bizlerin değil HDP'nin girme koşulu var” diyen Çiftyürek, Hak-Par’ın HDP’siz ittifak önerisini yorumlamak istemedi.

Sinan Çiftyürek, parti olarak seçimde HDP’nin adayını destekleme kararları olduğunu belirtti. Çiftyürek, şöyle konuştu: “Bir araya gelen partiler olarak kendi taleplerimizle Demirtaş'ın adaylığını destekleyelim diyoruz. HDP’nin Türkiye'ye dair bir programı var. Biz Kürdistan'da Kürt halkının acil ulusal taleplerinden hareketle kısa, özlü talepler etrafında HDP'nin adayını destekleyelim diye bir kararımız var zaten. ÖSP olarak ittifak olsun olmasın, HDP’nin adayını destekleyeceğiz.”

‘DEMİRTAŞ’I DESTEKLEYECEĞİZ’

Çiftyürek, Selahattin Demirtaş'ın adaylığına dair ise, “HDP’nin Demirtaş’ı aday olarak göstermesini doğru buluyoruz, Demirtaş sivil siyaset yapan ve haksız, hukuksuz bir şekilde tutukludur. Ne kadar iyi bir siyasetçi olsa da esasında Kürt olduğu için cezaevindedir. Diyarbakır'da, Elazığ'da değil Edirne'dedir ve bu tarihsel bir durumdur, Kürt liderler hep buralara hapsedilmiştir. Demirtaş'ın adaylığı etrafında geniş bir birliktelik oluşursa, özellikle Kürdistan'da taş çatlatan bu sessizliğin kırılıp, demokratik siyasetin canlanması içinde katkı koyacağı için desteklenmeli. 1’inci turda da 2’nci turda da Kürtlerin eli güçlenecektir. 1’inci turda 50+ 1 gerçekleşmeyecek, o zaman 2’nci turda Kürtler gerçekten anahtar rol oynayacak ve kendi yaşamsal taleplerini ileri sürerek, hangi aday uygunsa onunla anlaşmaya çalışmalıdırlar” şeklinde konuştu.