4’lü ittifak'ta 4 isim tartışılıyor

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulacak 4’lü seçim ittifakı için 4 isim üzerinde duruluyor. Ağır basan isim 'Millet ittifakı.'

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Muhalefet partileri arasındaki seçim ittifakı görüşmelerinde sona gelindi. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulacak ittifak için protokol hazırlanıyor ve isimle ilgili çalışmalar yapılıyor.

Edinilen bilgiye göre ittifak açıklaması 3 Mayıs’ta siyasi partilerin genel merkezleri dışında bir salonda yapılacak. Saat 15.00’te yapılması planlanan ittifak açıklamasından yaklaşık yarım saat önce 4 partinin liderinin bir araya gelerek bir zirve gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu zirvenin ardından 4 lider kameraların karşısına geçerek ittifakı ilan edip, süreçle ilgili kısa açıklamalar yapacak.

'MİLLET İTTİFAKI' SEÇENEĞİ AĞIR BASIYOR

İttifak kesinleşti ama henüz ismi belli olmadı. Edinilen bilgiye göre masada “Demokrasi İttifakı”, “Millet İttifakı”, “Adalet İttifakı” ve düşük bir ihtimal olarak gösterilse de “Demokrasi için Millet İttifakı” isimleri var. Çalışmayı yürüten siyasetçilere göre “Millet ittifakı” seçeneği ağır basıyor. İsimle ilgili son kararı liderler verecek.

PROTOKOL 7-8 MADDE OLACAK

Muhalefet partileri arsındaki 4’lü ititfakın protokol yazımı da devam ediyor. 7-8 maddeden oluşması beklenen protokolde parlamenter sistem yerine kuvvetler ayrılığı vurgusu yapılması bekleniyor. Kısa protokol metninde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, tarafsız Cumhurbaşkanı, demokrasi vurguları yer alacak.

PROTOKOLDE 19 MAYIS’A KADAR DEĞİŞİKLİK OLABİLİR

İttifak ilan edildikten sonra liderlerin imza attığı protokol Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilecek. YSK takvimine göre protokolde değişiklik ve çekilme mümkün. Bu konuda partilerin kararlarınd abir değişiklik olursa bu değişikliği 19 Mayıs’a kadar yapmak zorunda.

Etiketler isim ittifak muhalefet