İddia: Erdoğan 'çok garip bir senaryo var' derken Anayasa'nın 101'inci maddesini işaret etti

Muhalefetin seçim çalışmalarını eleştirirken “Şu anda çok garip bir senaryo var ortada" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın 101'inci maddesinde yer alan düzenlemeyi işaret ettiği öne sürüldü. Söz konusu düzenleme cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda ilk ikiye giren aday dışında bir ismin seçime katılmasına imkan tanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti meclis grup toplantısında, “Şu anda çok garip bir senaryo var ortada. Hafta sonuna kadar bu senaryo nasıl oynanacak, bunu göreceğiz” sözleriyle ilgili bir iddia Ankara kulislerinde konuşuluyor. Bu iddiaya göre Erdoğan, muhalefetin Anayasa’nın 101’inci maddesinde yer alan düzenlemeye göre bir seçim strateji oluşturmaya çalıştığını ima etti.

Gazete Habertürk'te Bülent Aydemir imzasıyla yayınlanan haberin ilgili bölümü şöyle:

"16 Nisan’da halkoylamasıyla kabul edilen ve ilk seçimde yürürlüğe girecek Anayasa’nın 101. maddesinde bir düzenleme var ki işte ‘hayır cephesi’nde bütün hesaplar bunun üzerine yapılıyor. AK Parti’nin önemli isimleri de bu tuzağı gördüklerini söylüyor. Diyor ki bu madde: “İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır.”

Yani seçimin birinci turunda son ikiye kalamayan ve ikinci turda yarışma hakkı elde edemeyen aday, muhalefetin ortak hamlesiyle en çok oyu alan ikinci adayın çekilmesiyle ikinci turda yarışabilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte CHP’nin ya da İyi Parti’nin adayı ikinci tura kalsa bile, üzerinde uzlaşılan ismin önünü açmak için ikinci aday seçimden çekilecek ve başka bir ismin önünü açacak. Tüm partiler bu ismi destekleyerek Erdoğan’a karşı kazanmayı zorlayacak. Bu senaryo yabana atılmıyor."