Kürtler 'güç birliği' peşinde

Seçimlere hazırlık yapan ve kendilerini 'Kürdistani parti' olarak tarif eden partiler bir 'Kürt Bloku' oluşturmak için çalışma yürütüyor. Böyle bir ortaklığın diğer partilerle gerçekleşecek ittifak görüşmelerinde ellerini güçlendireceğini düşünüyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Seçim tarihi belli olduktan sonra Ankara’da hareketlilik başladı ve bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Ancak siyasetin hareketli olduğu tek merkez Ankara değil: Diyarbakır’da da yoğun bir tempo yaşanıyor. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanları ve Diyarbakır’daki kurmayları Ankara ile Diyarbakır arasında mekik dokumaya başladılar. Seçim tarihinin belirlenmesinden hemen sonra milletvekili adaylarının il başkanlıklarına başvurmaya başlaması da dikkat çekici gelişmelerden biri oldu. Oysa Saadet Partisi hariç, partiler adaylık başvurularını henüz kabul etmeye başlamadı.

Ankara’da devam eden ittifak çalışmalarının bir benzeri Diyarbakır’da da yaşanıyor. Ağırlıklı olarak bölgede örgütlenen ve kendilerini 'Kürdistani' olarak tarif eden partiler de başka bir ittifakın yolunu arıyor. Kendi kimliklerini koruyarak seçime ağırlıklarını koymaya hazırlanan partilerin ittifak için önceliği ise Kürtlerin demokratik hakları.

PAK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Vahit Aba

SEÇİM İÇİN 'KÜRT BLOKU'

PAK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Vahit Aba, olası bir seçim için 4-5 ay önceden çalışma yürüttüklerini belirterek, Kürtlerin demokratik haklarını asgari ölçüde savunan herkesle ittifak yapmaya hazır olduklarını söyledi. Aba, seçim tarihinin belirlenmesinden sonra diğer Kürdistani partilerle görüşmeye başladıklarını ifade ederek, “Hafta sonuna kadar bu görüşmelerin tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek

Bir “Kürt Bloku” yaratmayı hedeflediklerini belirten Vahit Aba, “Kendini 'Türkiye Partisi' olarak tarif eden HDP ve HÜDA PAR gibi partilerle de görüşeceğiz. Hatta CHP ve AK Parti içindeki Kürtlerin de bu blok içinde olması için çaba harcayacağız. Kürtlerin asgari haklarını savunan herkesle ittifak kurmaya çalışacağız. Seçime Kürt Bloku olarak girersek kazanımlarımızın olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

KÜRT CUMHURBAŞKANI ADAYI

ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise Kürtlerin yerel seçimleri de hedefleyecek şekilde genel seçimler için hazırlanması gerektiğini söylüyor. Çiftyürek, “Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanması zor görünüyor ama eğer kazanırsa hemen yerel seçimlere gidecekler. Buna hazırlıklı olmalıyız çünkü bizim için yerel seçimler çok önemli. Parlamento işlevsiz, Cumhurbaşkanı’nın durumu ortada. Bu nedenle Kürtler yerel seçimlere hazırlanmalı” dedi.

Kürt Bloku’nu savunan Çiftyürek, “Kürdistani bir blok oluşturduktan sonra diğer partilerle seçim ittifakının başlaması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü böyle bir blokla diğer partilerin karşısına daha güçlü çıkma şansımız olacak” ifadelerini kullandı.

Kürtlerin ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkarması gerektiğini söyleyen Çiftyürek, "Kürdistani partilerle yapılan görüşmelerin birkaç gün içinde biteceğini ve seçim programlarının belirleneceğini" ifade ediyor.

HAK PAR Genel Başkanı Refik Karakoç

HAK PAR HAFTA SONUNU BEKLİYOR

HAK PAR Genel Başkanı Refik Karakoç ise hafta sonu parti meclisinin toplanacağını ve toplantının ardından seçim ittifakı ile ilgili karar alacaklarını söyledi. Karakoç şunları söyledi: “Parti olarak nasıl bir yol izleyeceğimizi, parti teşkilatlarımızdan gelen öneriler ve raporlar doğrultusunda belirleyeceğiz. Parti meclisinde aldığımız kararları kamuoyu ile hafta sonu paylaşacağız. Ancak o zamana kadar şimdiden bir şey söylemem doğru olmaz” şeklinde konuştu.